8 Zwangerschapskwalen om gek van te worden

8 Zwangerschapskwalen om gek van te worden

Een zwangerschap gaat vaak niet zonder slag en stoot en brengt soms best wel vervelende zwangerschapskwalen met zich mee. Begrijp me niet verkeerd, elke zwangerschap voelde ik me ontzettend gezegend hoor. Alleen waren er van die dingen, die wat mij betreft ook wel weg mochten blijven.

Buikkrampen

Toen ik zwanger was van Farah, dacht ik 12 weken lang dat mijn menstruatie toch door zou komen door de buikkrampen die ik had. Dit maakte me erg onzeker doordat ik natuurlijk al eerder een miskraam had gehad en deze meestal begon met buikkrampen. Ik weet niet goed of de buikkrampen kwamen doordat ik Utrogestan gebruikte of echt door de zwangerschap. Volgens de gynaecoloog wezen de eerste buikkramp klachten op een innesteling, maar bij mijn andere zwangerschappen had ik dat helemaal niet eigenlijk. Je baarmoeder groeit natuurlijk ontzettend snel en dit kan ook krampen en/of buikpijn veroorzaken.

Ik vond dit wel 1 van de zwangerschapskwalen die voor een dubbel gevoel zorgde. Indien je het niet vertrouwd, kun je altijd voor de zekerheid contact opnemen met je verloskundige. Een warme kruik werd door mijn gynaecoloog niet aangeraden op mijn buik. Ik mocht het wel op mijn rug leggen. Een kersenpittenkussen had ik wel heel veel aan en deze was gelukkig gewoon toegestaan. Zelf heb ik mijn kersenpittenzak trouwens bij Holland & Barett gekocht.

Jeuk

Bij mijn laatste miskraam was jeuk 1 van mijn eerste zwangerschapskwalen. Ik werd er echt helemaal gek van, maar herkende dat ook wel van mijn zwangerschap bij Farah. Nu komt zwangerschapsjeuk vaker voor aan het begin van de zwangerschap. Indien je ook vroeg in je zwangerschap last van jeuk krijgt, kan dit later jeukbulten veroorzaken. Vaak wordt dit ook een soort atopisch eczeem. Gelukkig heb ik daar geen last van gehad, maar de jeuk maakte me soms echt helemaal kierewiet. Krijg je in het laatste trimester last van jeukaanvallen, dan is het altijd handig om even contact op te nemen met je arts of verloskundige. Dit kan namelijk komen doordat galzouten zich ophopen in je lichaam. Ik gebruikte menthol poeder en menthol zalf van de Kruidvat, deze zorgde voor een beetje verlichting.

Misselijkheid

Ik denk dat misselijkheid wel 1 van de bekendste zwangerschapskwalen is. Ik weet niet goed waarom het ochtendmisselijkheid heet hoor, want ik was vooral misselijk in de avond en overigens ook aan het einde van de middag. Bij de laatste zwangerschap, welke wederom heeft geleid tot een miskraam, was ik echt 24/7 misselijk. Ik weet nog bij mijn zwangerschap van Farah, dat ik een vrijgezellenfeestje van een vriendin had, 4 weken voordat ik ben bevallen. Ik had al afgesproken dat ik alleen in de middag een paar uurtjes kwam en niet de hele dag aanwezig zou zijn. Toen ik aankwam, begon ik over te geven bij haar voor de deur. Ieuw! Ik zat er helemaal onder dus kon meteen weer terug naar huis.

Ook werd ik super misselijk bij de geur van rauw vlees. Ik heb tijdens mijn zwangerschap van Farah, de hele zwangerschap ook niet gekookt. Granaatappel hielp bij mij redelijk als ik echt heel veel aan het spugen was. Ook zuigen op een stukje gember gaf soms wat rust. Ik vond dit alleen niet erg lekker. De gynaecoloog zei dat dit mocht, maar raadde het af om echt de gember op te eten. Ook was het voor mij belangrijk om kleine beetjes per 2 uur te eten. Zodra ik een lege maag had, was het een drama. Ik had overigens altijd een plastic zak bij me in de auto.

Ik lette sowieso erg goed op wat ik at. Veel moeders in Spe doen dat natuurlijk, maar ik at de dingen waarvan ik wist dat ik sneller misselijk werd sowieso niet. Wat kun je eigenlijk eten tijdens je zwangerschap? Wat mag je niet eten als je zwanger bent? Melissa schreef hier op haar blog een artikel over, altijd handig om rekening mee te houden.

Oververmoeidheid

Dagen gingen niet voorbij zonder dutjes. Bij mijn zwangerschap van Farah, werkte ik nog fulltime, maar ik was doodmoe. Bij mijn laatste zwangerschap deed ik elke dag een middagdutje en nog voelde ik mij op. Nou weet ik niet goed of dat echt 1 van mijn zwangerschapskwalen was, of dat het ook kwam door mijn medicatie. Door mijn laatste terugplaatsing is geen zwangerschap ontstaan, maar was ik wel dood moe. Ik gebruikte dezelfde medicatie. Laat regelmatig je vitamines checken. In mijn laatste trimester had ik Vitamine B12 te kort, dit zorgde voor vermoeidheid. Ook ijzertekort, vitamine D tekort etc. kan zorgen voor vermoeidheidsklachten. Het is sowieso altijd goed om een goede multivitamine te gebruiken en gezond te eten.  

Bekkeninstabiliteit

Mijn bekkeninstabiliteit bij Farah begon al vrij vroeg. Eerst met lichte klachten, maar ze werden steeds heftiger. Ik liep vanaf 16 weken bij de fysiotherapeut. Het begon bij mij met onderrugpijn die naar mijn stuitje ging. Ik had dagen dat ik bijna niet overeind kon komen. Tot 28 weken heb ik fulltime gewerkt maar daarna lukte me dat niet meer en moest ik van de bedrijfsarts echt minder gaan werken. Vooral na een drukke dag, kon ik  wel door de grond heen zakken. Ik heb nog steeds bekken klachten. Lang staan in combinatie met kou veroorzaakt nog steeds klachten.

680 x plassen

Pff dit vond ik 1 van de meest verschrikkelijke zwangerschapskwalen. Onze wc zit helemaal aan de andere kant van het huis en we hebben er geen boven. Ik moest echt meerdere keren per nacht er uit en dat begon eigenlijk al heel vroeg in de zwangerschap. Het was zo gek dat dit na mijn bevalling meteen over was. Ik probeerde na 20.00 uur niet meer te drinken, maar toch moest ik ’s nachts echt 680 x naar de wc.

Cravings

Op zich had ik niet heel erg last van cravings. Op internet lees ik echter de meest gekke dingen voorbij komen. Ik heb diabetes type 1 en kon dus niet ongeremd losgaan. Enorme eetbuien zorgen er namelijk voor dat ik enorm ga pieken met mijn suikers. Gelukkig maar, want ik was maar 8 kilo aangekomen tijdens mijn zwangerschap. Echt cravings had ik ook niet, ik vond olijven en verse jus d’orange wel extra lekker, maar het was niet zo dat ik het koste wat het kost moest hebben. 1 keer had ik wel ongelooflijke zin in Turkse pizza. Mijn man ging het voor mij halen, maar werd aangereden door een Poolse man, die er vandoor ging. Het kenteken kon hij niet helemaal noteren, dus de Turkse pizza kostte ons 485 euro. Probeer niet altijd aan je cravings toe te geven zodat je bloedsuiker spiegel stabiel blijft.

Acne

1 van mijn eerste zwangerschapskwalen was Acne. Vooral mijn rug zag er een tijdje echt uit als een maanlandschap. Vreselijk gewoon. Door mijn PCOS heb ik altijd wel iets meer last van hormonale acne, maar tijdens mijn zwangerschap was het echt vreselijk. Soms werd ik er best onzeker door, maar andere momenten besefte ik me dat het er gewoon bij hoorde.  Let op je voeding en probeer je huid schoon te houden. Meer kun je toch niet echt doen. Loslaten is soms lastig, maar probeer het toch. Je zwangerschapsglow is veel mooier dan de acne.

Wat vond jij 1 van de meest vervelende zwangerschapskwalen tijdens je zwangerschap?12 gedachten over “8 Zwangerschapskwalen om gek van te worden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *