Onbezorgd zwanger met zwangerschapsdiabetes of diabetes type 1 of 2

Onbezorgd zwanger met zwangerschapsdiabetes of diabetes type 1 of 2

Een zwangerschap kan soms best veel stress bezorgen, maar een zwangerschap met diabetes helemaal. Voordat Farah geboren werd, had ik al miskramen gehad. Dit in combinatie met diabetes zorgde soms wel voor veel hoofdpijn. Een zwangerschap is dan misschien niet zorgeloos met (zwangerschaps-)diabetes, maar je kan gewoon gezonde kinderen krijgen, daar is Farah gelukkig het wandelende bewijs van. Nou weet ik goed waar ik op moet letten, want diabetes is een onderdeel van mijn leven. Ik kan me echter wel voorstellen dat het nog stressvoller is als je ineens klap boem zwangerschapsdiabetes hebt.  

Diabetes type 1 of 2

Indien je diabetes type 1 of 2 hebt, is het handig als je je zwangerschapswens vroegtijdig met je internist of diabetes verpleegkundige bespreekt . Zelf heb ik diabetes type 1 en moest ik minimaal een jaar een correcte HBA1 (gemiddelde bloedsuiker) hebben voordat ik überhaupt het fertiliteitstraject in mocht. Overdag was ik strak ingesteld maar ’s nachts was het een drama. Hierdoor heb ik een insulinepomp gekregen die je elk uur een beetje insuline geeft en in mijn geval ’s nachts een beetje meer. Meestal zie je dat je bloedsuikers ’s nachts lager zijn omdat je dan niet eet, in mijn geval was dit dus helaas andersom.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een soort “tijdelijke” diabetes die vaak weer verdwijnt na de zwangerschap.  Wel is het zo dat zowel moeder en kind een grotere kans hebben om later diabetes type 2 te ontwikkelen. Zwangerschapsdiabetes komt best vaak voor, namelijk bij 1 op de 10 vrouwen. Tijdens een normale zwangerschap zorgt je lichaam er voor dat het lichaam extra insuline aanmaakt om je bloedsuiker stabiel te houden. Bij zwangerschapsdiabetes gebeurd dat niet waardoor er teveel bloed suiker in je bloed achterblijft.

De risico’s bij diabetes type 1,2 of zwangerschapsdiabetes

Vrouwen met zwangerschaps- (diabetes) hebben een verhoogde kans om een groot kindje te krijgen. Farah was ruim 8 pond en een klein budhatje. Ik ga niet uitgebreid in op de risico’s die (zwangerschap) diabetes met zich meebrengen. Dit doe ik bewust niet , omdat ik geen arts ben en andere zwangere dames geen extra stress wil bezorgen. Zelf googlede ik me suf naar de risico’s en dit zorgde er voor dat ik nog meer ging piekeren, met als resultaat dat mijn bloedsuikers alle kanten opgingen door de stress. Ook deze stress is niet goed voor je kindje en daarom besloot ik maar van mijn internist aan te nemen dat ik het goed deed. Loslaten is soms het enige wat je kunt doen, maar ook het moeilijkste.

Symptomen zwangerschapsdiabetes

Het is erg belangrijk dat je altijd alert en bewust blijft. Niet iedereen heeft last van zwangerschapsdiabetes maar als je dit wel hebt, heb je vaak last van een droge mond en moet je veel plassen. In Nederland krijgen de meeste vrouwen volgens mij halverwege de zwangerschap een test om zwangerschapsdiabetes vast te stellen of uit te sluiten. Ik heb gehoord dat dit drankje super smerig is, gelukkig heb ik het zelf nooit hoeven te drinken. Diabetes was namelijk bij mij niet onbekend.

Als je zwangerschapsdiabetes hebt, ben je net als bij de normale diabetes vaak erg vermoeid. Dit komt doordat er geen correcte insuline balans is. Ook kan je buik ineens wel heel snel gaan groeien. Heb je een vermoeden dat dit te snel gaat, neem dan altijd contact op met je verloskundige. Toch heeft niet iedereen symptomen waardoor het rauw op je dak kan komen als je geconfronteerd wordt met zwangerschapsdiabetes.

diabetes type 1 veranderd je leven

Wanneer heb je een verhoogde kans  op zwangerschapsdiabetes

  • Als je net als ik PCOS heb
  • Indien je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt
  • Je vorige kindje meer dan 4500 gram woog bij de bevalling
  • Als je voor de zwangerschap al een verhoogd bmi had
  • Je van Hindoestaanse, Arabische of Noord- Afrikaanse afkomst bent. Niet zo gek natuurlijk als je ziet hoe koolhydraatrijk onze keuken er uit ziet.

Zwangerschapsdiabetes VS diabetes type 2

Zwangerschapsdiabetes lijkt erg op diabetes type 2. De voedingsadviezen die iemand met type 2 krijgt, kun je dan ook toepassen bij zwangerschapsdiabetes. Diabetes type 1 is echter andere koek. Wat alle 3 wel gemeen hebben is dat voeding een rol speelt bij alles wat je doet.

Bevallen met zwangerschaps- (diabetes)

Indien je( zwangerschaps-) diabetes hebt, beval je altijd in het ziekenhuis. Doordat je nu medisch bent, betaal je geen eigen bijdrage voor je bevalling in het ziekenhuis.  Je wordt eigenlijk meteen overgedragen aan een gynaecoloog door je verloskundige en deze zal je ook tijdens je zwangerschap in de gaten houden .  Ik heb diabetes type 1 en heb op de nacontrole na nooit een verloskundige gezien. Ik liep dus al vanaf dag 1 in het ziekenhuis. Met 38 weken werd ik ingeleid. Als je diabetes hebt, heb je een grotere kans dat na 38 weken je placenta loslaat, ook heb je vaak een groter kindje. Om deze reden laten ze je niet doorlopen tot 40 weken.  Tijdens de weeën kunnen je bloedsuikers gaan schommelen, het kost immers  best veel energie om een kind er uit te krijgen. Het is daarom belangrijk om iets te snacken in je bevallingstas te stoppen.

Heeft je kindje ook diabetes?

Na de bevalling wordt je kindje minimaal 3 keer geprikt om de bloedsuikers in de gaten te houden. Je kindje heeft immers een verhoogde kans op diabetes. Farah werd geboren met een hypo, maar heeft gelukkig geen diabetes. Ik zag er de hele zwangerschap tegen op dat ze zo vaak geprikt zou worden, maar mijn kleine meisje is een bikkel en gaf geen kick. Omdat je kindje meerdere malen geprikt moet worden, blijf je vaak minimaal 24 uur in het ziekenhuis.

Mijn zwangerschap met diabetes

Toen ik zwanger was van Farah, lette ik echt heel goed op mijn voeding. Ik was zo gezegend met haar in mijn buik, dat ik toen al besloot dat ik goed voor mijzelf moest zorgen omwille van haar. Ik was maar 8 kilo aangekomen en mijn suikerspiegel was tot het laatste moment perfect. Wel stond ik streng onder controle bij de internist, diëtist, diabetisch verpleegkundige en de gynaecoloog. Soms best vermoeiend, maar alles voor mijn prinsesje. Ik heb wel vaak in de stress gezeten omdat ik natuurlijk nog niet eerder een gezond kindje op de wereld had gezet. Ik was bang, doodsbang. Maar alles is goed gekomen, Alhamdullilah.

In deze blog heb ik zwangerschapsdiabetes iets uitgebreide beschreven omdat dat vaak net zo uit de lucht komt vallen als toen ik de diagnose diabetes type 1 kreeg. Ik kan me dus voorstellen dat je overvallen wordt met dat nieuws. Helemaal nu de hormonen ook nog eens overlopen. Diabetes is niet altijd makkelijk, echter heb ik al een voorgeschiedenis natuurlijk en ging ik mijn zwangerschap goed voorbereid in.

Bij mijn laatste zwangerschap waren mijn suikers niet zo perfect als tijdens mijn zwangerschap van Farah. Mijn vader is ernstig ziek en besloot in de zomer niet meer te willen eten en drinken. Dit zorgde voor extra stress en dus ook voor hogere suikers. Mijn suiker gaan altijd pieken als ik loop te stressen. Inmiddels eet en drinkt mijn vader gelukkig weer, Alhamdullilah. Toen ik een miskraam kreeg, voelde ik me zo schuldig naar mijn ongeboren kindje toe. Had ik beter met de stress om moeten gaan? Had ik beter mijn best moeten doen om mijn suiker lager te krijgen? Gelukkig kon mijn internist me weer een beetje kalmeren en moed inpraten. Mijn waarden waren ook deze zwangerschap goed geweest, alleen hadden ze inderdaad een paar keer gepiekt, maar niet dramatisch. De miskraam had hier dus niks mee te maken.

Ik was wel echt doodmoe en wist soms niet zo goed of dat door de hormonen kwam of door mijn diabetes. Vooral de laatste zwangerschap was dramatisch. Elke dag moest ik een middagdutje doen, anders kwam ik de dag gewoon niet door.

diabetes type 1 is een auto imuunziekte

Tips tijdens je zwangerschap

Het is belangrijk dat je bloedsuikers stabiel blijven en niet teveel schommelen. Dit is niet alleen beter voor je ongeboren kindje, maar ook voor jezelf. Ik weet namelijk uit ervaring dat je je knap beroerd kunt voelen bij bloedsuikers die niet stabiel zijn.

Heb je te hoge bloedsuikers, probeer dan goed op je koolhydraten te letten. Probeer snelle suikers  te vermijden en kies voor volkoren producten, of nog beter keto proef maaltijden. Op mijn blog heb ik een aantal heerlijke recepten staan van koolhydraatarme stamppot, koolhydraatarme tajine, gado gado, gevulde courgettes en nog heel veel meer.

Beweeg! Ik snap dat je niet altijd veel energie hebt en je bloedsuikers die op en neer gaan, spelen daar ook een grote rol bij. Probeer toch te bewegen. Zwemmen is heel goed voor de baby en voor jezelf. Wandelen is heel goed om je hoofd leeg te maken. Zelf ben ik niet iemand die graag in de sportschool rondhangt, maar er zijn genoeg andere dingen die je kunt doen om in beweging te blijven.

Zorg er voor dat je maaltijden goed verspreid zijn over de dag, ik weet dat zwangere vrouwen last kunnen hebben van cravings, maar probeer deze toch te onderdrukken. Door gezond en regelmatig te eten zorg je niet alleen voor een stabiele bloedsuikerspiegel waarbij je je zelf beter voelt. Het is ook beter voor je kindje.

Drink veel water en skip alle frisdrank. Ben je niet zo een water drinker? Doe dan wat bevroren rood fruit door je water of een citroenschijfje. Ook gember schijfjes, munt en komkommer zorgen voor een lekker smaakje.

Ga niet te weinig eten en honger lijden. Daar voel jij je niet beter bij en het is ook niet goed voor je kindje. Zorg voor veel groente en variatie. Het is de bedoeling dat je je lichaam voedt en niet uithongert. Een andere site die ik persoonlijk heel fijn vind voor koolhydraatarme recepten, is de website van Waymadi, die op haar site laat zien hoe lekker je kan variëren en je lichaam te voeden met gezonde voeding. Zij volgt een keto lifestyle en dit kan heel goed zijn als je zwangerschapsdiabetes hebt.

Pas op met fruit. Fruit is gezond maar bevat ontzettend veel koolhydraten door de fruitsuikers.  Zorg  er voor dat je fruit die laag in koolhydraten ligt, combineert met eiwitrijk voedsel. Een kleine bakje blauwe bessen met 2 gekookte eitjes is een perfect voorbeeld.

Zorg dat je altijd iets zoets bij je hebt, mocht je bloedsuiker te laag zijn. Je wilt niet weten hoe vaak ik flauw ben gevallen doordat mijn bloedsuikers veel te laag waren.

Stop met googlen! Waarschijnlijk heb je dat al gedaan, aangezien je anders niet op mijn blog zou zijn beland. Ik googlede m soms suf en dat zorgde voor nog meer stress. Probeer te ontspannen, zoek afleiding. Als jij gelukkig bent, is je kindje ook gelukkig.

Wil je meer informatie over (zwangerschaps-) diabetes? Op de site van het diabetesfonds is heel erg veel informatie beschikbaar.10 gedachten over “Onbezorgd zwanger met zwangerschapsdiabetes of diabetes type 1 of 2”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *