Een ontspannen vakantie tijdens je zwangerschap, 6 tips!

Een ontspannen vakantie tijdens je zwangerschap, 6 tips!

Je bent zwanger, van harte gefeliciteerd! Een bijzondere tijd breekt aan met een klein wondertje dat in je buik groeit. Daardoor verandert er van alles in je lichaam. De een ervaart behoorlijk wat kwaaltjes tijdens de zwangerschap. En een ander vliegt als het ware door de zwangerschap heen. Hoe dat voor jou zal zijn, is niet te voorspellen. Maar hoe het ook gaat zijn, als zwangere kun je natuurlijk prima reizen. Sterker nog, het is hartstikke leuk om nog even met zijn tweetjes op vakantie te gaan voor de baby er is. Een heuse babymoon! Ik geef je 6 tips voor een ontspannen vakantie tijdens je zwangerschap.

Kies een vakantie die bij je zwangerschap past

De eerste tip voor een ontspannen vakantie tijdens je zwangerschap begint al met de voorbereiding. Namelijk het kiezen van je bestemming. Ben je een doorgewinterde avonturier, dan zullen die gevoelens vast niet ophouden nu je zwanger bent. Denk wel na over of het zo verstandig is te gaan bergklimmen met je grote buik. Of diepzeeduiken. Ik zeg niet dat het niet kan, maar wees je er wel van bewust dat het zomaar zou kunnen dat je lichaam nu aangeeft dat je bepaalde activiteiten even wat minder doet. Zo hou ik bijvoorbeeld enorm van wandelen, het liefst in de bergen. Hoe graag ik in mijn hoofd nog wil, ik merk dat mijn lichaam nu met 24 weken zwangerschap aangeeft dat er echt niet meer dan een paar kilometer in zit. En dan het liefst toch op vlak terrein. Daarom kies ik dit jaar niet voor een bestemming als Oostenrijk vol uitdagende hikes, maar maken we plannen voor een strandvakantie in Italië of Bulgarije. Daar wandel ik dan wel lekker langs het strand.

Kies een geschikte manier van reizen

Wist je dat je niet je gehele zwangerschap mag vliegen? De precieze richtlijn verschilt per airline. Maar meestal weigeren ze je rond de 34 weken zwangerschap. Daarnaast vraagt een vliegvakantie doorgaans wel meer van je dan bijvoorbeeld een autovakantie. Je zit tijdens een vliegreis namelijk vrijwel de hele tijd in dezelfde houding in een stoel. Dat kan erg onaangenaam worden voor je zwangere lichaam. Je voeten kunnen opzwellen door de druk in de cabine. En vanaf 28 weken heb je een Fit to Fly verklaring nodig om mee te mogen. Een autovakantie daarentegen is veel meer ontspannen als vakantie tijdens je zwangerschap. Je hebt immers zelf in de hand hoe lang je door rijdt. Eventueel kun je ook even achterin gaan zitten of liggen voor een andere houding. Met de trein reizen is ook een goede manier. Ook dan heb je goed de mogelijkheid eens wat vaker op te staan en te lopen.

Houd extra rekening met de zon en warm weer

Een extra tip voor een ontspannen vakantie tijdens je zwangerschap is om rekening te houden met het klimaat van je vakantiebestemming en het effect ervan op je zwangere lichaam. Zo kwam ik er in de praktijk achter dat ik tijdens de zwangerschap een stuk minder goed tegen de hitte kan. Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam vaak sneller vocht vast. En met warme temperaturen wordt dit nog erger. Met als gevolg dat je handen en voeten op kunnen zwellen. En dat kan weer andere kwaaltjes tot gevolg hebben. Zorg met warm weer bovendien dat je voldoende water drinkt. En voorkom dat je een zwangerschapsmasker krijgt door de zon. Dat zijn pigmentvlekken in je gezicht die door de hormonen kunnen ontstaan. Het is daarom belangrijk om je gezicht en hals goed in te smeren. Er bestaan speciale zonnebrand crèmes die je tegen een masker beschermen. Mocht je het toch krijgen, meestal verdwijnen de vlekken weer na de zwangerschap.

Zwanger op vakantie

Gebruik je vakantie voor dutjes

Een van de clichés die echt waar zijn: zoveel slaap als je nu gewend bent, ga je straks met de baby waarschijnlijk niet meer krijgen. Dus geniet van je vakantie en neem de tijd voor extra dutjes. ’s Middags even een powernap op je strandbedje, heerlijk toch! Vakantie is immers ook bedoeld om te ontspannen en uit te rusten. En zo kom je relaxt terug van je vakantie tijdens je zwangerschap.

Geniet van de tijd met zijn tweeën

Voor je je hele vakantie vol plant met activiteiten, bouw ook eens lekker rustig tijd voor jullie twee in. Je zult ongetwijfeld dromen over de aankomende tijd dat jullie voortaan met zijn drieën zijn. Toch zijn juist die laatste paar maanden met zijn twee erg bijzonder om bewust bij stil te staan. En juist dingen te ondernemen die je straks misschien (even) minder makkelijk samen doet. Zoals uitgebreid romantisch uit eten bijvoorbeeld. Dat is pas ontspannen op vakantie tijdens je zwangerschap!

Op babymoon voordat de baby komt

Luister altijd naar je lichaam

Dit is eigenlijk de allerbelangrijkste tip voor een ontspannen vakantie tijdens je zwangerschap. En een belangrijke tip voor tijdens je gehele zwangerschap. Tijdens je zwangerschap ondergaat je lichaam allerlei grote transformaties om dat wondertje in je buik te laten groeien. Daardoor verandert continu hoe je je voelt. In het eerste trimester zijn zwangere vrouwen vaak moe en misselijk. En in het derde trimester begint die grote buik steeds zwaarder te worden. Ook bijvoorbeeld ’s nachts met slapen. En zo zijn er nog zoveel veranderingen te noemen. Dus wat gisteren nog prima kon, kan vandaag opeens ongemakkelijk voelen. Omdat je buik bijvoorbeeld een groeispurt door maakt. Luister altijd naar je lichaam. Had je nou net zo’n zin om een fietstocht te maken? Kijk wat lukt en geef vooral ook toe aan wat niet lukt. Er komt een tijd dat je alles weer kan. En dan gezellig met je baby!

Een ontspannen vakantie tijdens je zwangerschap

Met deze 6 tips gaat het helemaal goed komen dat jij lekker ontspannen op vakantie kunt tijdens je zwangerschap. Vind je het toch een beetje spannend om te vliegen of wil je gewoon niet te ver weg? Een paar dagen Luxemburg kan je ook volledig laten ontspannen. Geniet ervan en van je zwangerschap! En straks heel veel geluk toegewenst met je kleintje!

Mijn naam is Lizette. Ik ben moeder van een zoontje van bijna 2 en in verwachting van een tweede kindje. Op Reismuts deel ik tips en inspiratie voor reizen voor backpackers, citytrippers en reislustige gezinnen. Ook voor straks als je met je baby gaat reizen.6 gedachten over “Een ontspannen vakantie tijdens je zwangerschap, 6 tips!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *