Zwanger en nu? wat verandert er?

Zwanger en nu? wat verandert er?

Ouder worden is een spannende en levensveranderende ervaring. Zodra ik erachter kwam dat ik zwanger was, veranderde mijn leven op manieren die ik niet had verwacht. Natuurlijk kreeg ik ineens een grote verantwoordelijkheid en is er een baby op komst. Toch zijn er ook allerlei andere dingen waar ik in eerste instantie niet aan dacht, maar die wel veranderden zodra ik zwanger raakte en een baby kreeg. Om te voorkomen dat jij ook voor allerlei verrassingen komt te staan, ga ik jou proberen te vertellen wat er verandert bij je zwangerschap. Met name de zwangerschapskwalen waar ik last van had. Jij bent zwanger, en nu?

Veranderingen aan het lichaam

Mijn lichaam is aardig veranderd sinds mijn zwangerschap. Zwangerschap brengt veel fysieke veranderingen met zich mee in het lichaam. Ik ervaarde misselijkheid, vermoeidheid en gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Dit zijn misschien vervelende en spannende dingen, maar dit hoort er gelukkig allemaal bij. Mijn buik begon na een aantal maanden aardig hard te groeien waardoor ik last kreeg van striae.

Last van schommelende hormonen

Bij de zwangerschap vliegen de hormonen alle kanten op. Dit merkte ik zelf tijdens mijn zwangerschap ook heel erg. Dingen waar ik mij in het verleden nooit druk om maakten, maakten mij plots erg boos, verdrietig of radeloos. Hormonen spelen dan ook een grote rol tijdens de zwangerschap en ze kunnen ervoor zorgen dat iemand een scala aan emoties voelt. Een grote emotie die bij mij heel erg opkwam was angst. Ik was bang voor wat er zou komen en of alles wel goed zou gaan. maar ik was daarbij ook heel erg blij en kon niet wachten om mijn kindje te ontmoeten. Ik voelde mij tijdens de zwangerschap dus een stuk emotioneler dan normaal gesproken en ik had heel erg veel last van stemmingswisselingen. Dit is gelukkig erg normaal om te ervaren en helemaal niets geks.

Ik ben bijvoorbeeld absoluut niet gierig maar als ik mijn man had gevraagd of hij ook een boterham wilde, hij zei nee en wilde vervolgens een hapje van mij…Nou dan brak de hel los. Ook stond ik een keer te janken bij de slager omdat hij onaardig tegen me deed.

Veranderingen in mijn prioriteiten

Mijn prioriteiten zijn aardig veranderd toen ik zwanger was. De focus verschoof immers van mijzelf naar een kleine baby die ik moest beschermen. Ik ging erg veel nadenken over mijn gezondheid en alle dingen die ik doe en eet in het dagelijks leven. Eerst had ik enkel verantwoordelijkheid over mijzelf en daar kwam plots een klein wezentje bij. Om die reden zijn mijn gewoontes erg veranderd en ben ik een stuk gezonder gaan leven. Ik ben meer gaan letten op mijn voedingspatroon en ik wilde meer gaan bewegen. Wandelingen door de wijk waren hier een groot onderdeel van. Zwanger zijn met diabetes zorgt namelijk ook voor extra stress.

Veranderingen in mijn sociale leven

Tijdens mijn zwangerschap veranderde mijn sociale leven op verschillende vlakken.

Ik had een stuk minder zin om uit te gaan dan voorheen en ik moest bepaalde activiteiten of omgevingen vermijden. Een baby is immers erg gevoelig en tijdens een zwangerschap is er een flinke lijst met dingen die je dan niet meer mag of kan. Wel maakte ik een hoop nieuwe vrienden door in gesprek te gaan met andere moeders die in verwachting waren. Deze mensen wisten precies wat ik doormaakte, waardoor wij het goed met elkaar konden vinden en ik het fijn vond om met hen om te gaan. Ik was extra voorzichtig vanwege eerdere miskramen en dat werd niet altijd door iedereen goed begrepen.

Veranderingen in mijn slaapritme

Mijn slaapritme is tijdens en na mijn zwangerschap erg veranderd. Zwangerschap kan het moeilijk maken om een goede nachtrust te krijgen. Zo ervaarde ik veel moeite met slapen vanwege ongemak of frequente toiletbezoeken. Bovendien lag ik in de nacht vaak naar het plafond te staren om na te denken over hoe spannend en leuk ik het vond dat er een baby op komst was.

Anders naar de toekomst kijken

Zwangerschap heeft er voor mij dan ook voor gezorgd dat ik op een andere manier over de toekomst ben gaan nadenken. Ik begon na te denken over de toekomst van mijn baby en wat voor soort ouder ik zou zijn. Ook begon ik meer en meer na te denken over mijn eigen toekomst en hoe mijn leven zal veranderen nadat de baby is geboren.

Plannen, plannen en plannen

Mijn zwangerschap was een tijd van plannen en voorbereiden. Ik moest de komst van de baby plannen, inclusief het kopen van babyspullen, het inrichten van een kinderkamer en het maken van een geboorteplan. Ook moest ik plannen maken voor mijn eigen herstel en voor hoe ik de zorg voor de baby zou gaan regelen als hij of zij eenmaal geboren zou zijn.

Verandering in mijn relatie

Zwangerschap heeft de dynamiek van mijn relatie met mijn partner veranderd. Ik werd een stuk afhankelijker tijdens de zwangerschap en de liefde voor de baby bracht ons nog meer bij elkaar. Wij merkten heel erg dat onze relatie enkel sterker werd, nadat wij erachter kwamen dat ik zwanger was. Het is immers een spannende tijd, waar wij samen erg van wilden genieten.

Nadenken over de toekomst en mijn carrière

Zwangerschap kan ervoor zorgen dat je op een andere manier over je carrière gaat nadenken. Dit was bij mij ook zeker het geval. Ik moest plots gaan nadenken over hoe ik mijn carrière zou gaan combineren met het werk. Wil ik zo snel mogelijk weer volledig aan de slag gaan, ga ik stoppen met werken, werk ik voortaan thuis, ga ik parttime werken? Al deze vragen zaten op dat moment in mijn hoofd en moest ik goed over nadenken. Zwangerschap veranderde mijn verwachtingen over mijzelf en mijn leven dan ook flink.

Ik begon mij te beseffen dat ik meer kon dan ik dacht, en ik begon ook te beseffen dat dingen niet altijd gaan zoals gepland. Ik kon ook de simpele dingen in het leven meer gaan waarderen en genieten van de reis van het ouderschap. Een zwangerschap is dus een tijd van verandering en groei, niet alleen voor het lichaam maar ook voor de geest. Het kan soms overweldigend zijn, maar het is ook een mooie reis die een nieuw leven in de wereld brengt. Dus op de vraag ‘zwanger en nu?’ heb ik een antwoord kunnen geven. Er verandert veel, maar dit zal het uiteindelijk allemaal waard zijn. Cliché maar absoluut waar…Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *