Zoutdeeg maken zonder oven
Misschien heb je er dagelijks mee van doen, omdat je kinderen hebt of omdat je graag creatief bezig bent, maar de kans bestaat natuurlijk ook dat je nog nooit van het fenomeen zoutdeeg hebt gehoord. Daar gaat nu verandering in komen. Zoutdeeg is namelijk een leuk soort deeg dat waarschijnlijk heel anders is dan dat de naam je zal doen denken. Je kinderen betrekken bij het zoutdeeg maken, maakt de activiteit alleen maar leuker.
Vroeger
Waarschijnlijk ken je nog wel van vroeger dat je dagenlang middagen besteedde aan de grote tafel. Spelend met alle potjes waarin ontzettend veel verschillende kleuren klei zat. De hele middag kon je spenderen aan het maken van de perfecte balletjes. Hier een toren van maken of door poppetjes te maken van het zachte materiaal. Dit ging waarschijnlijk niet altijd volgens plan. Wanneer je teveel kleuren door elkaar heen deed en er niet een hele mooie kleur ontstond en je toen toch steeds maar weer voor de felle kleuren koos. Nog steeds wordt er veel met klei gespeeld. Voor veel kinderen is het zo jammer dat het kunstwerkje dat zij op zo’n leuke middag maken, na het spelen, opgevouwen wordt of in een bal gerold wordt om vervolgens weer in de plastic potjes van de klei geduwd te worden. Het enige dat overblijft is een foto en natuurlijk de herinnering.
Deeg om mee te spelen
Het is leuk om de eerste kunstwerkjes van kinderen te bewaren. Niet alleen voor jou, maar ook voor hen later om er nog eens naar te kijken en om er misschien nog eens om te lachen. Dit was met klei nooit te doen, maar daar is iets anders op bedacht. Het moderne alternatief voor klei is zoutdeeg. Zoutdeeg is een mengsel van zout, bloem, water en olie. Je doet het in een mooie kom doet en vervolgens begin je te kneden tot het een stevig geheel is. Het klinkt als een deeg waar je koekjes van kunt bakken of dat je kunt gaan eten, maar niets is minder waar. Je kunt zoutdeeg gebruiken om er leuke dingen mee te maken en je creativiteit de vrije hand te geven.
Werken met zoutdeeg
Je kunt lekker kneden met zoutdeeg. Je kunt verschillende delen aan elkaar plakken met een beetje water of door goed te kneden. Op deze manier kun je natuurlijk dezelfde poppetjes maken als van klei, maar deze zullen langer goed blijven. Wanneer je klaar bent met het zoutdeeg en je graag de volgende dag verder wilt, dan is het belangrijk dat je de grote bol in een natte theedoek legt, zodat het mengsel vochtig blijft en niet uit elkaar zal gaan vallen. Door deze op een koele plek te bewaren kun je de volgende dag verder waar je gebleven bent. Mocht jouw kunstwerkje helemaal af zijn, dan kun je deze in de oven doen. Wanneer je even geen oven tot je beschikking hebt of wanneer jij het geen prettig idee vindt dat je kinderen in de buurt zijn van de oven, dan kun je dit ook anders oplossen.
Geen oven nodig
Door de creatie van je zoon of dochter op een warme plek te leggen, zal deze ook drogen en uitharden. Op deze manier blijft het ook ontzettend mooi. Je kunt het het beste op de verwarming leggen, zodat je zeker weet dat het warm genoeg is. Wel heb je hier wat geduld voor nodig. Het kan wel een hele tijd duren voordat de creatie droog en stevig genoeg is. Daarom zorgt een oven vaak voor een sneller resultaat, maar brengt als keerzijde eventuele gevaarlijke situaties met zich mee.
Knutselen voor een ander
Een middagje knutselen met zoutdeeg is een leuk idee als cadeautje voor bijvoorbeeld moederdag of vaderdag. Ook kun je iets moois van maken voor opa of oma. Je kunt namelijk gezichtjes maken, hartjes die je vervolgens op kunt hangen en je kunt er zelfs een kleurtje aan geven, zodat het een vrolijker geheel wordt en je kind er nog meer creativiteit in kwijt zal kunnen. Dit maakt dat het een leuk product is waar je kind wel even zoet mee is. Je zoon of dochter zal na het uitharden van het deeg trots aan iedereen kunnen laten zien wat hij of zij gemaakt heeft. Dat gaat wat lastiger met de creaties van klei die voorheen gefabriceerd werden. Je kunt er ook functionele kunstwerkjes van maken. Denk aan een leuke pennenbakje of andere bakjes om kleine spulletjes in te doen zoals bijvoorbeeld oorbellen.
Het optimale deeg
Het zoutdeeg is makkelijk te maken door de genoemde ingrediënten in een stevige kom te doen en goed te kneden. Wanneer je merkt dat het deeg wat te zacht is, dan kun je altijd nog wat extra bloem toevoegen. Zorg er dan wel voor dat het deeg niet te hard en te korrelig wordt. Dan wordt het namelijk lastig knutselen. Wanneer je wel merkt dat het deeg wat droog is, dan kun je het beste nog wat olie of water toevoegen om zo het geheel wat elastischer te maken en om het zo ook wat makkelijker voor je kind te maken om er iets leuks mee te doen. Zorg er dan wel voor dat het zoutdeeg niet te zacht is. Des te langer deze nodig zal hebben om uit te harden en deze getoond kan worden aan het publiek.
Leuk op een vrije dag
Kortom, zoutdeeg maken is een ontzettend leuk idee op een regenachtig dagje. Je kunt dit ook doen als je op kinderen van anderen past. Ook leuk als je eigen kinderen thuis zijn en je niet wil dat er de hele middag televisie gekeken wordt. Zorg voor een goede voorbereiding. Dit doe je door een paar leuke kleurtjes voor het zoutdeeg te halen en door alle ingrediënten vooraf in huis te hebben.
Ga samen op internet kijken naar leuke ideeën om zo op die manier inspiratie op te doen voor het kunstwerk dat gemaakt kan worden. Met de meeste fantasie komen tenslotte vaak de mooiste kunstwerken boven tafel. Zo kan er nog lang van genoten worden nadat deze in de oven zijn geweest. Of uitgehard zijn op de verwarming of onder de warme zon natuurlijk. Zo is er voor ieder kind iets leuks om te maken en wordt er een blijvende herinnering geknutseld aan die regenachtige dag. Gezelligheid gegarandeerd als je het mij vraagt.
Zoutdeeg maken zonder oven hoort wat mij betreft tot 1 van de leukste peuter activiteiten maar je kan dit natuurlijk ook gewoon met je kleuter doen. Zelf grote kinderen blijven dit leuk vinden. Tevens is het redelijk low budget, dus ook leuk om te doen met een wat kleinere beurs.
Welk zoutdeeg recept gebruik jij?