Zoutarme recepten voor ukkiepukkies
Je hebt vast wel eens gehoord van een ‘zoutarm dieet’, of wel, een voedingspatroon waar je de consumptie van zout enorm beperkt. Op zich helemaal niet zo’n gek idee. Een beetje zout kan geen kwaad, integendeel, het is noodzakelijk. Toch eten we er massaal te veel van. Vaak zijn we ons hier niet eens bewust van, maar bijna overal zit wel zout in. Vervolgens gooien we ook nog extra zout op ons eten dat al zout is, want zout genoeg kan niet. Of toch wel? Ik ben gek op zout, maar toen Farah baby was, experimenteerde ik veel met zoutarme recepten.
Alhoewel zout wat betreft een smaakmaker, goed in de smaak valt, is het voor ons lichaam wat minder goed. Te veel zout is niet alleen slecht voor ons, maar ook voor baby’s is zout niet goed. In dit artikel lees je waarom zout niet goed is voor je baby en ik heb meteen wat zoutarme recepten voor je verzamelt, zodat jij gelijk aan de slag kunt gaan. Want het is toch altijd weer een uitdaging om kindvriendelijke recepten te vinden, vind ik zelf.
Waarom is zout niet goed voor je baby?
Zoals ik net al zei, én zoals je hoogstwaarschijnlijk zelf ook al weet is te veel zout voor niemand goed. Zo kan teveel zout er al snel voor zorgen dat je een verhoogde bloeddruk hebt en de kans is groter dat je last krijgt van hart- en vaatziekten. Er zijn nog meer nadelen te benoemen. In ieder geval zijn de voordelen niet te vinden. Eigenlijk is het woordje ‘te’ nooit een goed teken, want dan is iets uit balans. Bij kinderen in het bijzonder is te veel zout overigens nóg schadelijker.
Zout is extra schadelijk voor kinderen en baby’s omdat hun nieren nog niet zo veel zout aankunnen in vergelijking met een volwassene. Ook heeft de hoeveelheid zout die ze nu binnenkrijgen veel invloed op latere leeftijd. Zo kunnen de kinderen en baby’s van nu last krijgen van hun nieren op latere leeftijd. Het gevaar is ook dat als je hen eenmaal laat wennen aan de zoute smaak, ze niet meer anders willen. Iets wat je dus beter kunt voorkomen. Toen Farah vast voedsel ging eten, stoomde ik haar groente in de babycook en maakte ik het fijn. Ik voegde hooguit wat moedermelk en olijfolie toe maar dat was het ook wel.
Zoutarme snacks
Fijn, nu weet ik dat zout niet goed voor je is, maar aan welk eten kan ik dan denken? Nou, dat ga ik je vertellen en ik zal enkele recepten met je delen, zodat jij weer even vooruit kan. We beginnen met een recept voor een heerlijk zoutarm toetje, dat je makkelijk als tussendoortje kunt nemen.
De ingrediënten voor één persoon:
- 4 eetlepels suiker
- 4 eetlepels paneermeel van zoutarm brood
- 100 gram gemalen hazelnoten (je kunt overigens ook andere ongezouten noten naar keuze gebruiken).
- 4 eieren
- zoutarme boter
- 1 pitloos potje met kersen op basis van sap.
Bereidingswijze
Begin met het scheiden van de eieren: of wel, doe het eiwit van de 4 eieren in bakje en de eidooiers in een ander bakje. Klop vervolgens de eidooiers met de suiker. Dit kun je doen met een keukenmachine, maar je kunt het ook zelf met de garde kloppen. Vervolgens voeg je hier de paneermeel en de hazelnoten aan toe. Klop daarna de eiwitten van de eieren op tot er stijve pieken ontstaan. Meng de opgeklopte eiwitten heel voorzichtig door de hazelnoot massa met behulp van een spatel. Vet een kleine taartvorm in en doe hier het beslag in. Verwarm de oven voor op circa 180 graden celcius. Laat de kersen uitlekken en druk ze voorzichtig in de taart. Bak ongeveer 40 minuten.
Zoutarme recepten met rijst
Probeer ook eens dit zoutarme recept met rijst: kip-kerrie met rijst
Ingrediënten voor 4 personen.
- 1500 mililiter water
- 1 zoutarm/natriumarm bouillonblokje
- 1 groentepakket naar keuze, zoals Chinese wokgroente
- 400 gram wit/volkoren rijst
- 500 gram ongezouten kipfilet
- 1 blik met ananas
- 100 gram ongezouten noten. Het is aan te raden om cashewnoten te gebruiken.
- 2 eetlepels maizena
- 4 eetlepels kerriepoeder
Bereidingswijze
Voeg, terwijl je het water aan de kook brengt, het bouillonblokje toe en één eetlepel kerriepoeder. Kook/wok in de tussentijd alvast de roerbakgroente voor zo’n 5 minuten. In het vocht dat overblijft van de groente kun je de rijst koken. Terwijl je wacht op de rijst kun je alvast de kipfilet in blokjes snijden en dit bakken in een pan met één eetlepel kerrie en 3 eetlepels olie. Als de kip dan gaar is kun je hier de groente aan toevoegen. Om een saus te laten ontstaan meng je in een bakje 2 eetlepels maizena, 2 eetlepels kerrie en 4 eetlepels water. Breng dit aan de kook en als laatste voeg je de ananas en de cashewnoten toe.
Zoutarme pasta recepten
Pasta met tomatensaus is lekker én dat kan ook zoutarm!
Benodigdheden
Ingrediënten voor 2 personen:
- Groentes naar keuze
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram gehakt
- Pasta naar keuze (spaghetti, penne, fusilli etc.)
- Italiaanse kruiden
- 1,5 eetlepel creme fraiche
- Zwarte peper
- Zoutarme/natriumarme tomatenpuree
Bereidingswijze
Kook de pasta volgens de bijbehorende bereidingswijze op de verpakking en rul in de tussentijd alvast het gehakt met een uitje. Als het gehakt bijna gaar is voeg je de groentes naar keuze toe. Als de groentes goed warm zijn voeg je hier de italiaanse kruiden en de twee teentjes knoflook aan toe. Verhit het geheel en als laatste doe je de tomatensaus en de créme fraiche erbij en klaar is kees!
Zoutarme vegetarische recepten
Aardappels, wie houd er niet van? Hieronder het recept voor aardappelpartjes uit de oven:
Benodigdheden
Ingrediënten voor 4 personen.
- 500 gram aardappels
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ theelepel knoflookpoeder
- 2 knoflookteentjes
- 2 theelepels marjolein
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden celcius. Maak de aardappelen schoon en snijd ze over de lengte doormidden. Snijd ze vervolgens nog een keer in halve maantjes. Pak een ruime kom en voeg de aardappels toe samen met de olijfolie en de kruiden. Husselen maar! Leg bakpapier op de bakplaat en voeg hier de aardappels en twee losse knoflookteentjes aan toe. Bak voor circa 30 minuten.
Zoutarme recepten AH
Nog geen ideetjes genoeg? Ook de AH heeft veel zoutarme recepten, bijvoorbeeld:
Zoutarme recepten Smulweb
Eet jij ook wel eens zoutarm?
Ik maakte voor onze dochter de groente en fruithapjes zoveel mogelijk zelf. Later at ze mee met de pot, maar dan geprakt. Vond ze superlekker.
Wat goed dat je je hier mee bezig houd maar ook dat je dit soort recepten deelt. Daar zouden meer mensen bij stil moeten staan. Zeker voor de kleintjes die afhankelijk zijn van ons. Gelukkig worden mensen maar ook producenten steeds wijzer en is er steeds meer te koop dan enkel de instand-maaltijden vol met zout, suikers en div. Enr.s
Ik denk dat sowieso vers bereide maaltijden een stuk gezonder zijn dan al die kant- en klare maaltijden, daar zit zoveel zout in, dat het wat mij betreft niet eens verkocht zou mogen worden.
Dankjewel voor de vele fijne recepten. Er zijn genoeg mogelijkheden zo te zien voor zoutarm koken.
Bedankt voor de recepten. Ik ga deze voor mijn nichtje maken.
ik gebruik geen producten met weinig zout, maar voeg nooit veel zout toe aan het eten. Zout is ook een kwestie van wennen , denk ik
Geen zout voor baby’s begrijp ik. Maar zelf word ik toch niet blij van zoutloos eten, haha.
Veel lekkere dingen die je zonder zout kan bereiden. In heel veel producten zit ook al zout. Niet alleen goed voor baby’s, maar ook voor jezelf.