Twijfels over je gezondheid? Bel de huisarts

Twijfels over je gezondheid? Bel de huisarts

We hebben allemaal wel eens medische klachten. Groot, maar nog veel vaker klein. Die hoofdpijn die steeds maar terugkomt. Dat rare plekje op je huid. Plotselinge haaruitval, een pijnlijke knie of branderige ogen. Van die klachten waar je niet direct mee thuis zal blijven, maar die wel hinderlijk kunnen zijn. Te vaak besluiten we er maar mee door te lopen, in de hoop dat ze vanzelf zullen verdwijnen. Zeker wanneer je het financieel niet breed hebt kan er zelfs een zekere drempel zijn om medische hulp te zoeken; dat gaat vast weer geld kosten. Toch is het beter om bij aanhoudende klachten of zorgen de huisarts eens te raadplegen.

Je bent er altijd voor verzekerd

Wat veel mensen niet weten, is dat een bezoekje aan de huisarts altijd ‘gratis’ is. Je krijgt achteraf geen rekening. We zijn in Nederland namelijk allemaal verplicht verzekerd tegen de meest noodzakelijke medische kosten. Deze verplichte Basisverzekering zorgt ervoor dat niemand ooit met serieuze klachten door hoeft te lopen, of zich andere noodzakelijke zorg hoeft te ontzeggen, alleen maar omdat er niet genoeg geld voor is.

Wat er vanuit dit basispakket precies wordt vergoed, dat bepaalt de overheid. Daarom is een Basisverzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde, en kun je om geld te besparen met een gerust hart kiezen voor de verzekeraar die er de laagste premie voor vraagt.

Vanuit het basispakket worden bezoekjes aan de huisarts altijd gedekt. De huisarts is de eerste met wie je contact op zou moeten nemen met medische problemen, groot en klein. Of het nu een raar plekje op je huid is of een benauwd gevoel, de huisarts gaat er in eerste instantie mee aan de slag. Kan deze het niet zelf behandelen, of is er iemand nodig met specifieke kennis, dan kun je worden doorgestuurd naar een specialist. Ook dan hoef je je geen zorgen te maken over de kosten. Deze worden namelijk eveneens vanuit het basispakket vergoed, zelfs wanneer er een ziekenhuisopname nodig is.

Beter laten checken dan laten sluimeren

Bij veel medische klachten geldt dat je er maar beter snel bij kunt zijn. Blijken zij mee te vallen, dan maak je je niet langer dan nodig zorgen. Zijn zij toch wat ernstiger, dan kan in een vroeg stadium behandelen ook veel ellende schelen. Laat kleine klachten dus niet sluimeren tot zij een stuk groter zijn geworden; je zorgverzekering vergoedt je kosten, niet voor niets. Naast de Basisverzekering kennen we in Nederland ook aanvullende verzekeringen. Deze zijn niet verplicht, en ook niet nodig om de meest elementaire zorg te ontvangen. Wel kun je er bijvoorbeeld zaken als fysiotherapie uit vergoed krijgen. Heb je dit regelmatig nodig, dan is verzekeren vaak goedkoper dan deze uit eigen zak betalen. Sta hier dus ook even bij stil, en maak de voor jou meest verstandige keuze.

Hoe vaak ga jij naar de huisarts?

samenwerkingGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *