Zomerse tajine recepten voor thuis
Een tajine, wat is het nu eigenlijk? Een tajine is n stoofpot gemaakt van aardewerk. In de Marokkaanse keuken is tajine niet alleen een stoofpot, maar ook een gerecht. Een tajine wordt vooral gebruikt bij het maken van stoofgerecht. Ik zet hieronder enkele zomerse tajine recepten voor je op een rijtje. Ik maakte kennis met de tajine toen ik in Marokko was, we deden hier zelfs een kookworkshop. Elke dag koos ik een ander tajine, ik kon er geen genoeg van krijgen. Vorig jaar kreeg ik met Eid een tajine van mijn neef en schoonzus. Echt geweldig. Op bol.com heb je tajines in allerlei kleuren, maten en gemaakt van verschillende materialen. Ik zou zeggen, schaf er snel 1 aan en ga aan de slag met 1 van deze onderstaande zomerse tajine recepten.
Tajine gemaakt van kip, aardappel, citroen en olijven
Dit gerecht voor vier personen bevat ongeveer 540 calorieën en heeft een bereidingstijd van ongeveer 50 minuten. Lekker gezond dus. Je kan deze zomerse tajine recepten trouwens eten met brood of couscous, maar zelfs met witte rijst is het heerlijk.
Wat heb je nodig?
- 4 middelgrote uien
- 4 tenen knoflook
- 1 citroen
- 150 gram bleekselderij
- 5 eetlepels olijfolie
- 400 gram kipfilet
- 3 eetlepels ras el hanout
- 1 kilo aardappelen
- 150 milliliter water
- 200 gram olijven met citroen
- 15 gram koriander
Hoe maak je het?
Je snijdt als eerste de uien in mooie ringen en de knoflook zo fijn mogelijk. De citroen snijd je vervolgens in vier parten.
De bleekselderij snij je fijn.
Verhit vervolgens ongeveer 3/5 van de olie in de tajine en stoof de uien en de helft van de knoflook terwijl je met regelmaat roert.
Daarna snijden we de kipfilet in mooie, liefst even grote blokjes. Je kan er ook voor kiezen om kippenbouten te gebruiken, dit is wat malser maar wat meer gepriegel. In een kom meng je dit samen met de overgebleven olie, 2/3 van de ras el hanout.
Vervolgens voeg je hier de citroen bij en ook de rest van de gesneden knoflook.
Tot slot schil je de aardappelen en snijd je deze in 2 centimeter grote blokjes. Voeg de aardappelen samen met de ras el hanout toe aan de ui en roer nog even door.
Voeg het water eraan toe en doe de deksel op de tajine.
Laat het ongeveer 10 minuten stoven totdat de aardappelen beetgaar zijn.
Schep daarna de gemarineerde kip met citroen en ook de olijven met het vocht uit het blikje erdoor en doe de deksel weer op de tajine.
Laat het geheel nog ongeveer een 20 minuten stoven totdat de kip gaar is en de aardappelen lekker zacht zijn. Snijd de koriander fijn en haal 1 partje citroen uit de tajine. Snijd deze fijn met schil en al. Meng het er weer door en bestrooi het met de koriander. Eet smakelijk!
De geniale groentetajine
Niet iedereen eet vlees en groente is hartstikke gezond. Zomerse tajine recepten kunnen dus ook prima vegetarisch zijn.
Wat heb je nodig?
- 1 plukje saffraan
- 4 tenen knoflook
- 4 centimeter gemberwortel
- Olijfolie
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1/2e theelepel kaneel
- 1 theelepel ras en hanout
- 1 eetlepel zongedroogde tomatenpasta
- 2 en halve kilo gemengde groente. Courgette, wortel, aubergine, rode ui, flespompoen en verschillende paprika’s
- 1 blik kikkererwten van 400 gram
- 100 gram gedroogde abrikozen
- 1 ingelegde citroen
- 300 gram couscous
- ½ bosje gemengde kruiden bijvoorbeeld dillen, bladpeterselie en munt
- 20 gram amandelschaafsel
Hoe maak je het?
Doe als eerste de saffraan in een kan met 500 milliliter kokend water en laat het wellen. Schil en pel de uien, knoflook en gember en snijd ze in dunne plakjes. Doe 2 eetlepels olie en de komijn samen met de kaneel en de ras el hanout in de tajine en zet het op een matig vuur. Nu doe je de tomatenpasta erbij en blijf je regelmatig roeren. Giet het saffraan water erbij. Snijd vervolgens de groente in grove stukken en voeg ze toe in de pan. Voeg ook de kikkererwten samen met het vocht toe.
Snijd de abrikozen en de ingelegde citroen in stukjes en roer ze erdoor. Voeg naar smaak wat zeezout en zwarte peper toe. Breng het aan de kook en leg daarna de deksel op de pan. Laat het geheel op een laag vuur voor ongeveer 45 minuten stoven tot alles zacht is terwijl je regelmatig roert.
Wanneer de groenten gaar zijn doe je de couscous in een kom en giet je er kokend water op totdat de korrels onder water staan. Doe er eventueel wat olijfolie, peper en zout bij voor de smaak. Leg een bord boven op de kom. Dit laat je zo voor ongeveer 10 minuten staan. Roer met een vork de korrels los. Pluk de kruiden en rooster het schaafsel van de amandelen. Serveer het nu met de tajine op tafel. Dat is smullen!
Tajine van gehakt met tomaat en paprika
Een tajine van gehaktballetjes at ik echt ongelooflijk vaak toen ik in Marokko was, vaak als lunch gerecht. Soms zat er spiegel ei overheen, maar niet altijd. Geen idee hoe het dus op de traditionele wijze moet.
Wat heb je nodig?
- 500 gram rundergehakt
- 1 ui zeer fijngehakt
- 2 paprika’s in blokjes gesneden
- 1 blik zongedroogde tomaten
- 8 takjes platte peterselie fijngehakt
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1 mespuntje kaneelpoeder
- 2 eetlepels paneermeel
- Een snufje zout
- Olijfolie
Hoe maak je het?
Meng als eerst alle ingrediënten door het gehakt en vorm er kleine balletjes van. Verhit nu een theelepel olijfolie in de tajine. Hierin fruit je de fijngehakte ui een beetje aan, doe er daarna de paprika stukjes bij en fruit deze mee. Doe daar de tomaten bij. Roer het geheel door elkaar en stoof alles even samen. Voeg nu de koriander, gemberpoeder, peper, en kaneel toe. Doe er indien gewenst nog een scheutje water bij. Roer alles goed door elkaar en laat het even koken.
Wanneer de saus kookt doe je de gehaktballetjes erbij. Leg de deksel op de tajine en laat het geheel nog voor ongeveer 20 minuten op een laag vuur stoven.
Eet smakelijk!
Natuurlijk kan er nog veel meer klaar gemaakt worden met behulp van een tajine maar dit zijn voor nu even drie makkelijke en overheerlijke zomerse tajine recepten.
Welke van bovenstaande recepten ga jij als eerste uit proberen?
Ik ben dol op stoofpotjes! Ik maak ze meestal van rund, soms van kip.
o die groeten tajine lijt me over heerlijk, het is fijn om weer eens even aan de taijne herrinnert te worden, die heb ik al een tijdje niet gebruikt
Nooit eerder gemaakt of gegeten. Maar laatst zag ik wel de pan hiervoor bij de kringloop. Had nooit eerder gezien
Ik ken de recepten niet, maar ik ben ook niet bekent in de Marokkaanse keuken. Weer wat geleerd
Wat leuke inspiratie! Ik ga ze allemaal proberen. Ik hou van stoofpotjes, maar heb nog geen tajine
Ik heb een nieuwe tajie liggen. Het wordt hoog tijd dat ik hem eens ga uittesten,. Met deze recepten moet dat wel lukken!