Zo maak je de lekkerste zoetzure komkommer

Zo maak je de lekkerste zoetzure komkommer

Zoetzure komkommer, we hebben het allemaal wel eens gegeten. Toch kopen veel mensen het nog steeds in de winkel, terwijl het zo makkelijk is om zelf klaar te maken. Met de juiste ingrediënten kan iedereen het maken, dus jij ook. Zoetzure komkommer is daarbij natuurlijk super lekker en snel te maken. Hiermee is het ook ideaal om bij een gerecht te maken, of om te maken van overgebleven komkommer en andere ingrediënten. Daarom vertel ik je hier alles over wat je er voor nodig hebt en wat het zo lekker maakt. Zodat jij vanaf nu altijd lekker zelf thuis kunt maken.

Waarom zelf zoetzure komkommer maken

Je kunt het natuurlijk steeds vaker in de winkel kopen, makkelijk en snel. Maar veel lekkerder is het eigenlijk om het zelf te maken. Waarom? Omdat wanneer je het zelf maakt je veel meer van je eigen smaak kunt toevoegen. Houd je bijvoorbeeld meer van iets zuurder dan te zoet? Dan kun je naar eigen smaak extra azijn toevoegen om het zuurder te maken, zo kun je de zoetzure komkommer helemaal naar je eigen hand zetten. Tevens is het natuurlijk ook veel lekkerder als je het zelf, met liefde maakt. Want dat proef je. Verder is zelfgemaakte zoetzure komkommer ook vaak lekkerder dan dat je deze zelf in de winkel koopt; een win-win situatie dus.

Wat maakt het nou zo lekker?

Wat het zo lekker maakt is de combinatie van beide smaken. Het zoete en het zure combineren perfect met elkaar waardoor je een fijne verhouding krijgt tussen enerzijds een wat fruitige, zoete smaak en anderzijds een wat stevigere zure smaak. Maar uiteraard kun je er ook een wat pittige sensatie aan toevoegen door bijvoorbeeld wat peper bij te voegen. Verder is het zo dat zoetzure komkommer ook zo lekker is omdat je het makkelijk kunt combineren met een hoofdgerecht, daardoor is het extra lekker. De smaken van het eten en de zoetzure komkommer kunnen dan namelijk samen komen.

Waar komt zoetzure komkommer vandaan

In Nederland wordt het vaak op twee verschillende manieren gemaakt. Op de Indonesische manier, ook wel Atjar Ketimoen genoemd, of op de Surinaamse manier. Heel veel verschillen de twee soorten niet van elkaar, behalve dat er wat andere kruiden gebruikt kunnen worden en dat de verhouding soms wat anders is. Waar de zoet zure komkommer echter oorspronkelijk vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Dat maakt verder ook niet zo heel veel uit, want beide varianten op de oeroude zoetzure komkommer zijn ontzettend lekker, welke je dan ook maakt, maakt niet uit. Maar misschien hecht je door je achtergrond meer waarde aan een van beide.

Hier kun je zoetzure komkommer het beste bij eten

Zoetzure komkommer kun je eigenlijk overal wel bij eten. Dat klinkt misschien raar, maar is wel zo. Dit komt omdat je door de combinatie van zoet en zuur eigenlijk een smaak te pakken hebt die past bij bijna alle gerechten. Wel is het vaak het lekkerst om het te combineren met oosterse keukens, hierbij komt de zoetzure smaak vaak namelijk ook in de gerechten al naar boven. Maar als je groot fan bent kun je het echt overal bij eten. Zo kun je dus bijna altijd wel een potje zelfgemaakte zoetzure komkommer op tafel zetten. Zelf vind ik het erg lekker met Surinaamse nasi of bami.

Welke ingrediënten heb je nodig

Zoals gezegd zijn er verschillende manieren om het te maken. Je kunt naar eigen smaak ook zelf ingrediënten toevoegen. Maar de meest gebruikte ingrediënten die je nodig hebt zijn 2 komkommers, 1 theelepel zout, kruidenazijn of gele natuurazijn, en 1 eetlepel suiker. Meer heb je in principe niet nodig om zoetzure komkommer te maken. Wel kun je dus eventueel nog rode peper toevoegen of bijvoorbeeld gebruik maken van palmsuiker wanneer je Indonesische zoetzure komkommer gaat maken. Of gebruik maken van kruidnagels en/of pimentbolletjes. Je kunt dus lekker experimenteren in de keuken.

Zo begin je met zoetzure komkommer

Als eerste begin je met het schillen van de komkommers, het makkelijkste is om deze in dunne plakjes te schaven, met bijvoorbeeld een kaasschaaf. Maar je kunt ook gewoon blokjes of andere vormen snijden. Na het schillen strooi je zout over de komkommer heen en laat je deze even staan, een half uur ongeveer. Na het half uur knijp je de komkommer wat uit en doe je ze in een bakje die je volgiet met azijn. Ongeveer totdat dat het net onder het azijn staat. Roer dit even door elkaar heen en voeg dan wat suiker toe. Vind je iets zoeter net wat lekkerder? Dan kun je ook anderhalve eetlepel of twee eetlepels suiker toevoegen.

Het op de juiste manier afwerken

Wanneer je dit alles hebt gedaan meng je het nog eens goed door elkaar heen, alvorens je de komkommer in de koelkast zet. Laat de komkommer daar minstens een uur staan. Bij voorkeur laat je deze eerst een hele dag staan. Nadat je de zoetzure komkommer uit de koelkast gehaald hebt kun je de azijn afgieten en is de zoetzure komkommer klaar om gegeten te worden. Uiteraard kun je het hierna nog aftoppen met wat kruiden. Misschien vind je Italiaanse kruiden wel lekker of een andere soort kruid. Alles wat je zelf maar lekker vindt kun je toevoegen.

De houdbaarheid verlengen

Zoals gezegd is zoetzure komkommer het lekkerste als je deze een dagje of langer laat staan, dan kan de azijn namelijk echt in de komkommer trekken, dit hoeft uiteraard niet. Echter kun je zoetzure komkommer heel lang bewaren. Het makkelijkste en het lekkerste is het dus om een grote portie zoetzure komkommer te maken die je dan in een weckpot kunt stoppen waarna je deze in de koelkast zet. Zo heb je voor een langere periode een hele voorraad aan zelfgemaakte zoetzure komkommer.

Iedereen wordt hier toch blij van

Zoetzure komkommer is ondanks zijn zure kant redelijk toegankelijk als gerecht, daardoor houdt bijna iedereen er wel van. Overweeg daarom bijvoorbeeld ook eens om een extra grote portie te maken en om deze in verschillende potjes te zetten. Dan houdt je voor een langere tijd veel over. Maar dit is ook super leuk om bijvoorbeeld als klein cadeautje te geven of om aan iemand te geven van wie je houdt. Doordat je er zelf je eigen liefde in gestopt hebt zullen de ontvangers dit zeker waarderen.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *