Zoete hapjes voor op je hennafeest (of bruiloft)

Zoete hapjes voor op je hennafeest (of bruiloft)

Of je gaat trouwen, of verloven het is altijd leuk om lekkere zoete hapjes op de welkomsttafel te zetten. Je kan iets lekkers neerzetten naast je gastenboek waar je gasten dan lekker van kunnen snoepen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet iets heel erg bijzonders heb gedaan hoor, bij ons huwelijk.

In de Arabische wereld wordt er als je wat te vieren hebt, vaak dadels en melk uitgedeeld, het is eigenlijk een onderdeel wat echt hoort bij een bruiloft. Bij Surinaamse moslims zie je dat eigenlijk nooit. Best gek, als je bedenkt dat deze traditie af stamt van de Profeet Mohammed, vrede zij met hem. Er werden door hem bij elke belangrijke gebeurtenis dadels en melk uitgedeeld. Ik wilde deze sunnah dus ook terug laten komen op ons feestje.

Maar wil je net iets anders maar toch iets lekkers? Dan moet je de volgende hapjes zeker maken. Uiteraard kan je deze hapjes voor elke gelegenheid gebruiken en hoef je ze niet alleen voor een bruiloft of verloving te maken. Iets lekkers maken voor als je wat te vieren hebt, is altijd een goed idee, je hoeft dus niet direct een aanzoek los te peuteren om dit te mogen maken.

Dadels

Je kan er natuurlijk voor kiezen om net als ik gewoon dadels op de markt te kopen en deze op een mooie schaal te leggen, maar je kan ze ook een net iets luxere uitstraling geven. Behalve dat eten van dadels een Sunnah is, is het ook nog eens super gezond.  Dadels zijn rijk aan een aantal micronutriënten. Vitamine A, B1, B2, B6 en K, maar ook mineralen waaronder kalium, koper, zink en magnesium is waar dadels vol mee zitten. Google maar eens waar al deze vitamines en mineralen goed voor zijn. Je kan het beste kiezen voor de medjoul dadels omdat deze wat groter zijn. Heerlijke gezonde zoete hapjes.

Gevulde dadels

Je kan dadels eigenlijk vullen met alles wat je lekker vind. Snijd de dadels altijd eerst open en ontpit ze, het kan namelijk nog wel eens voorkomen dat er kleine wormpjes in je dadels zitten. Die wil je echt niet in je mond hebben, ieuw!

Wat heb je nodig?

 • Medjoul dadels
 • Gepelde walnoten
 • Pistache noten
 • Gedroogde abrikozen
 • Roomkaas
 • Amandelspijs

Hoe maak je het?

 1. Ontpit als eerste alle dadels, was deze en droog ze af.
 2. Tussen 1/3 van de dadels doe je een halve walnoot. Voila, simpel he?
 3. Daarna smeer je tussen de volgende 1/3 van de dadels een dun laagje roomkaas, hier kan je het beste monchou voor gebruiken.
 4. De laatste dadels die je hebt, vul je met een dun laagje amandelspijs. Pel vervolgens de pistachenoten en maal ze fijn in een keukenmachine, of stamp ze in een vijzel. Snijd daarna de abrikozen in hele kleine stukjes of chop ze ook fijn met je keukenmachine (maak er geen papje van, ze moeten net als de pistache noten wel echt kleine stukjes hebben). Vervolgens plak je de pistachenoten en abrikozen om en om op de amandel spijs. Deze simpele manieren zijn zo gepiept maar zien er toch veel leuker uit. Als dit geen gezonde zoete hapjes zijn, weet ik het ook niet meer.

Chocolade dadels

Wat heb je nodig?

 • Medjoul dadels
 • Mascarpone
 • Melk chocolade
 • Geraspte kokos
 • Gemalen nootjes
 • Gekleurde spikkels
 • Oase of piepschuim
 • Papieren cupcake vormpjes (klein formaat)

Hoe maak je het?

1. Als eerste ontpit je weer alle dadels, was je deze en droog je ze af.
2. Doe de mascarpone in een spuitzak met een klein mondje.
3. Spuit een dun laagje mascarpone tussen de dadels, niet teveel want je moet ze weer dicht kunnen plakken.
4. Laat het geheel ongeveer een uurtje opstijven in de koelkast.
5. Daarna haal je de dadels uit de koelkast en prik je ze op een saté prikker.
6. Breek de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een hittebestendige kom.
7. Kook vervolgens een pan halfvol met water en doe de kom met chocolade hier in. Zorg er voor dat de chocolade in de kom blijft en niet in aanraking komt met het water. Laat de chocolade op deze manier op een laag pitje smelten.
8. Blijf de chocolade roeren en laat deze niet aanbranden.
9. Haal je dadel op je prikker door de chocolade en prik deze vervolgens in de oase of piepschuim om te drogen.
10. Voordat de chocolade gestold is, strooi je er eventueel nog gemalen nootjes, gekleurde spikkels of geraspte kokos overheen voor een nog mooier effect.
11. Als alles gestold is, kan je ze van de prikkers afhalen en eventueel in een mooi papieren mini cupcake vormpje doen. Deze lekkere zoete hapjes zijn klaar!

Is dit je allemaal teveel werk, dan kun je de dadels ook gewoon aan 1 kant in de chocolade dippen. Je hebt dan nog steeds lekkere zoete hapjes, alleen sta je niet uren in de keuken.

gevulde dadels

Chocolade aardbeien

Ben je niet zo van de dadels, maar ben je gek op fruit? Maak dan lekkere chocolade aardbeien. Dit zijn ook heerlijke zoete hapjes die ondanks de chocolade toch nog wel iets gezonds hebben, toch? Ik wilde ze een keer bestellen maar vond 3 euro per stuk wel een beetje teveel van het goeie. Je kan ze zo simpel zelf maken. Aardbeien koop ik altijd gewoon op de markt, voor 1,50 heb je vaak al een doos vol. Je kan deze aardbeien classy maken met alleen streepjes zoals op de foto, maar je kan ze ook altijd in de nootjes, kokos of spikkels dippen. Deze aardbeien zijn niet alleen geschikt voor je hennafeest of bruiloft, maar ook perfect voor Valentijnsdag, een babyshower of moederdag.

Wat heb je nodig?

 • Aardbeien
 • Witte chocolade
 • Melk Chocolade
 • Eventueel nootjes, geraspte kokos of spikkels voor de decoratie
 • Saté prikkers
 • Oase of piepschuim
 • Bakpapier
 • Plastic spuitzak

Hoe maak je het?

 1. Was je aardbeien met koud water en droog ze af. Verwijder de kroontjes niet.
 2. Smelt 2/3 van de melk chocolade op dezelfde manier als je bij de dadels hebt gedaan.
 3. Prik een saté prikker een klein stukje in de aardbei, ongeveer in het midden van het kroontje, prik niet te diep en al helemaal niet dwars door de aardbei heen.
 4. Haal je aardbei met prikker voorzichtig door de chocolade heen en laat deze stollen terwijl je ze in een stuk oase of piepschuim prikt.
 5. Indien je de aardbeien wilt versieren met de nootjes, kokos of spikkels dan haal je ze hier meteen door heen voordat de chocolade gestold is, en prik ze je daarna pas in de oase of piepschuim.
 6. Intussen smelt je 2/3 van witte chocolade ook op dezelfde manier als je de bruine chocolade hebt gesmolten en herhaal je stap 4.
 7. Als alle aardbeien met chocolade zijn gestold, smelt je de overige witte en melk chocolade op dezelfde manier als voorheen.
 8. Leg vervolgens alle aardbeien op een stuk bakpapier.
 9. Giet de chocolade in een plastic spuitzak en knip er een zo klein mogelijk puntje van af.
 10. Spuit nu de chocolade in de spuitzak in dunne schuine streepjes over de chocolade aardbeien. Witte streepjes bij de bruine chocolade aardbeien en bruine streepjes bij de witte chocolade aardbeien.
 11. Indien je net als op de foto roze aardbeien en roze streepjes wilt, dan doe je een beetje rode kleurstof door je witte chocolade.
 12. Laat de aardbeien drogen en zet ze individueel in de koelkast.
 13. Raak de aardbeien pas aan met je handen als de chocolade helemaal gestold is, anders krijg je lelijke vlekken.
chocolade aardbeien

Abrikozen

Abrikozen zijn niet alleen zoet en hartstikke lekker, maar ze zijn ook nog eens super gezond. Gedroogde abrikozen staan bekend om hun hoge ijzergehalte en bevatten veel vezels, welke een gunstige effect op de cholesterol hebben. Ook zitten abrikozen vol anti oxidanten zoals vitamine c en a, goed voor je huid dus. Daarnaast bevat een abrikoos ook andere gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine B1, B2, B3, B6, fosfor en ijzer. Deze abrikozen zijn niet alleen gezond en lekker maar zien er ook leuk uit als je ze vult. Net even weer anders dan gevulde dadels.  Je kan overigens kiezen tussen oranje en zwarte gedroogde abrikozen,  2 kleuren is altijd leuker dan 1. Gezwavelde abrikozen herken je aan hun felle oranje kleur, ongezwavelde abrikozen zijn donkerbruin. Je kan de abrikozen natuurlijk ook altijd combineren met de gevulde dadels waar ik eerder over schreef. Presenteer ze op een mooie schaal en je hebt niet alleen iets lekkers maar ook nog eens een soort centerpiece op je welkomsttafel.

Wat heb je nodig?

 • Gezwavelde gedrooge abrikozen
 • Ongezwavelde gedroogde abrikozen
 • Gepelde walnoten
 • Geroosterde hazelnoten (zonder schil)

Hoe maak je het?

 1. Deze hapjes zijn de makkelijkste uit dit artikel. Als eerste snijd je de abrikozen in, snijd ze niet helemaal doormidden, het is niet de bedoeling dat ze in 2 delen overblijven.
 2. Vul de abrikozen met walnoten en hazelnoten.
 3. Leg de abrikozen op een mooie schaal en voila, klaar is kees. Simpeler kan niet!
abkrikozen

Wat ook heerlijk is, zijn de kokosballetjes waar ik eerder een blogje over plaatste. Ook deze kan je mooi presenteren op je welkomsttafel en ze zijn erg leuk te combineren met de chocolade aardbeien.

Wat bied jij je gasten aan op je bruiloft of verlovingsfeest? 
16 gedachten over “Zoete hapjes voor op je hennafeest (of bruiloft)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *