Zijn dadels gezond tijdens de Ramadan? + gratis printable

Zijn dadels gezond tijdens de Ramadan? + gratis printable

Zijn dadels gezond tijdens de Ramadan? Ja dat zijn ze zeker! Dadels zitten vol met voedingsstoffen en zeker tijdens de Ramadan is het belangrijk dat je die voldoende binnenkrijgt, omdat je maar op beperkte tijden mag eten. Het is dan juist belangrijk om dingen te eten die vol zitten met goede voedingsstoffen zodat jij langer een verzadigd gevoel blijft houden. Ik ben zelf gek op dadels en eet ze niet alleen tijdens de Ramadan maar ook daarbuiten. Ook Farah vind deze gezonde snack erg lekker. We maakten samen zakjes met dadels om uit te delen, zodat de buren en kennissen ook de sfeer van Ramadan konden proeven. Onder aan deze blog, lees je hoe we dat deden.

Dadels voedingswaarde

Dadels zijn niet alleen lekker maar hebben ook een hoge voedingswaarde. Hoewel ze gezond zijn, zitten er ook aardig wat koolhydraten in. Ik zal je vertellen wat de voedingswaarden zijn van 1 dadel van ongeveer 6 gram. Er zitten ongeveer 8 calorieën in, ze bevatten geen vetten, ook geen onverzadigde vetten. 1,9 gram aan koolhydraten waarvan ongeveer dezelfde hoeveelheid suikers zijn. 0,2 Gram vezels, 0,1 gram eiwitten en geen zout. Dat dadels gezond zijn, is dus wel bewezen.

Dadels bewaren

Gedroogde dadels blijven heel lang goed. Deze kan je wel maanden bewaren. Zeker wanneer er geen lucht, vocht en licht bij komt, zijn ze lang houdbaar. Je kunt ze dus het beste bewaren in een droge, donkere en koele plaats zoals de kelderkast. Dadels hoeven niet per se in de koelkast bewaard te worden maar dit kan wel. Kijk dan wel uit dat er in je koelkast niet iets gaat lekken en dat in aanraking komt met de dadels want dan kan de dadel gaan schimmelen. Gedroogde dadels kun je niet bewaren in de vriezer.

Wanneer je verse dadels hebt kan je die ongeveer 10 dagen in de koelkast bewaren of je kunt ze invriezen. In de vriezer kan je ze ongeveer 6 maanden goed houden. Dadels die al eens ingevroren zijn geweest kan je niet nog een keer in gaan vriezen.

Dadels vullen

Lekker vullen met verschillend vulling, heerlijk die dadels. Hieronder heb ik een aantal lekkere recepten voor je verzameld . Je kunt hier het beste de dadels Medjoul voor gebruiken omdat deze lekker groot zijn. Gevulde dadels zijn ongeveer 2 dagen te bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje. Zorg echt dat het bakje goed is afgesloten anders neemt de dadel de smaken op van andere dingen uit je koelkast. In mijn blog over zoete hapjes voor een hennafeest of bruiloft, kun je ook lezen hoe je lekkere chocolade dadels kunt maken. Dat dadels gezond zijn, betekend dus niet dat je er niks lekkers mee kunt maken.

Dadels met roomkaas

Dadels met roomkaas zijn een heerlijke lekkernij. Je kunt de dadels gewoon alleen vullen met roomkaas maar je kunt er ook nog wat extra’s mee doen als je bijvoorbeeld ook van zalm houd. Hak dan 3 dadels en platte peterselie fijn en meng dat door de roomkaas heen. Besmeer 1 kant van de gerookte zalm met het mengsel en rol dit op. Snijd het rolletje doormidden en je hebt alweer een lekker gerechtje met toch weer net een andere smaak. Een lekker hartig hapje gecombineerd met zoet.

Dadels met geitenkaas

Een lekker snel gerechtje is dadels met geitenkaas. Snijd de dadel open en haal de pit eruit. Vul hem daarna met wat geitenkaas. Doe er voor de sier en de smaak nog een walnoot bovenop en je hebt een heerlijke kant en klaar hapje.

Dadels met walnoten

Dadels en walnoten zijn en prima combinatie, dat heb je hierboven al kunnen lezen. We hebben nog een receptje voor jou van dadels in combinatie met walnoten. Walnoten/dadel balletjes met kokos en pure chocolade. Te lekker gewoon. Het onderstaande recept is voor ongeveer 20 balletjes.

Wat heb je nodig?

  • 200 gram walnoten
  • 125 gram dadels
  • 50 gram pure chocolade, bij voorkeur meer dan 72% cacao
  • 3 eetlepels geraspte kokos en wat extra geraspte kokos om de balletjes in te rollen

Hoe maak je het?

Maal als eerste de walnoten samen met de dadels in een hakmolen. Doe er ook de chocolade en de drie eetlepels kokos bij. Wanneer het één samenhangende massa is geworden rol je deze tot balletjes. Haal vervolgens de balletjes nog even door de geraspte kokos heen en leg ze in een schaaltje. Zet het even in de koelkast zodat ze wat kunnen opstijven. Kan jij er nog van afblijven denk je? Ik niet!

Dadels met walnoten en monchou

Nog een lekker en snel receptje van dadels met walnoten en monchou. Je maakt met onderstaande ingrediënten ongeveer 15 gevulde dadels.

Wat heb je nodig

  • 15 ontpitte dadels
  • 1 pakje monchou van 100 gram
  • 5 halve walnoten

Hoe maak je ze?

Hak de walnoten fijn en snijd de parmaham in drieën. Roer de gehakte walnoten door de monchou. Snijd de dadels open en vul ze met het monchou mengsel. Zet er een cocktailprikker in zodat je hem makkelijk op kunt pakken.

Lekker makkelijk vind je niet? En nu is het tijd om heerlijk te gaan smullen van al dat lekkers!

Ajwa dadels

De dadel wordt tientallen malen genoemd in de Koran.  We eten dadels bij het verbreken van het vasten. Er zijn heel veel verschillende soorten dadels, maar de Ajwa dadel uit Medina, is favoriet. Deze kleine donkere dadels bevatten niet alleen heel veel vitamines maar worden ook veel gebruikt bij een kinderwens. Toen ik nog niet zwanger was van Farah, gebruikte is ze veelvoudig. Doordat Ajwa dadels veel ijzer bevatten, zijn ze perfect als je bloedarmoede hebt. Uit onderzoek is tevens gebleken dat het eten van dadels de productie van moedermelk bevordert, minder bloedverlies tijdens de bevalling veroorzaakt en zorgt voor een rijpere baarmoederhals. Ik had mijn Ajwa dadels dus al van te voren in mijn vluchtkoffer gestopt.

7 dadels in de ochtend

De overleveringen spreken over het eten van 7 ajwa dadels op lege maag in de vroege ochtend. Ik heb dat zelf ook erg lang gedaan. Er wordt gezegd dat je dan beschermd bent tegen zwarte magie, maar ik deed zelf vooral voor de energieboost die ik er van kreeg.

Dadels en diabetes

Zoals velen van jullie wel weten, heb ik diabetes type 1. Omdat dadels veel koolhydraten bevatten, kunnen ze er voor zorgen dat je suikerwaarden gaan pieken. Zelf merk ik dat ook altijd wel. Echter merk ik wel dat als ik 7 ajwa dadels op nuchtere maag heb gegeten, ik heel even piek, maar het na een uur alweer gezakt is. Mijn suikerspiegel blijft dan vaak gedurende de dag stabiel. Dat dadels gezond zijn is voor mij hierin dus wel het ultieme bewijs. Maar goed ik ben geen arts en ik kan me voorstellen dat dit misschien niet voor iedereen werkt.

Dadels kopen

Waar koop je je dadels nou eigenlijk? Tegenwoordig liggen dadels in bijna elke supermarkt. Dat dadels gezond zijn heeft hier natuurlijk wel een grote rol in gespeelt. Bij de Marokaanse en Turkse winkeltjes vind je altijd wel dadels en zijn ze ook vaak een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Vooral nu tijdens de Ramadan, kom je overal wel dadels tegen. Onlangs kocht ik mijn dadels bij Zam Zam XL in Leiden. Ik was verbaasd over de prijzen, normaliter betaal ik ongeveer 25/30 euro per kilo voor ajwa dadels, maar hier betaalde ik maar 6 euro per 500 gram. Ook hadden ze Medjoul dadels uit Marokko. Uit principe kwestie koop ik liever geen dadels uit Israël, en de meeste Medjoul dadels uit de supermarkt komen hier wel vandaan.

Dadels uitdelen

Samen met Farah maakte ik zakjes met dadels om uit te delen. De labels zijn ontworpen door Fallon, van Faithly.nl. Het uitdelen van dadels kan gezien worden als een soort van liefdadigheid, iets wat tijdens de Ramadan nog net iets belangrijker is dan in de overige maanden. We hebben 4 dadels in een kaartenzakje van de Action gedaan. We hebben de zakjes ook uitgedeeld aan de juffen op de kinderopvang. Je kan de label gratis downloaden, zodat je ook samen met de kids dadels kunt uitdelen, zodat ook de mensen die niet aan de Ramadan doen een beetje van de sfeer pproeven. Dat dadels gezond zijn, weten we inmiddels…maar ze zijn ook nog eens hartstikke lekker

Eet jij wel eens dadels?6 gedachten over “Zijn dadels gezond tijdens de Ramadan? + gratis printable”

  • Ik heb vorige week nog dadels gegeten. Love them, vooral met roomkaas erin of Boursain, dat is ook lekker. Het recept met de zalm lijkt me heerlijk. Fijn Suikerfeest alvast, wij gaan dan ook naar m’n schoonmoeder toe om het te vieren xxx

  • Nou het leek mij nooit zo lekker eigenlijk. Mijn schoonzus had ze eens en toen heb ik ze toch maar eens geprobeerd. Ik vond ze best lekker volgens mij waren het zoete met zo’n laagje… ik koop ze eigenlijk nooit, maar door jou wil ik ze eigenlijk wel kopen, helemaal omdat je zegt dat je er zo’n energie boost van krijgt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *