Zelfvoorzienend huis: kan het echt?

Zelfvoorzienend huis: kan het echt?

Een zelfvoorzienende woning is een volledig zelfstandig gebouw. Met andere woorden, het is niet aangesloten op het elektriciteits-, water- en gasnetwerk. Dit type woning moet dus alle hulpbronnen en energie produceren die de bewoners nodig hebben, of het nu gaat om elektriciteit, warmte of water.

Hoe is het mogelijk ?

Dankzij zelfverbruikende zonnepanelen op het dak van je huis, door regenwater op te vangen… Daarom spreken we ook wel van een zelfvoorzienend huis. Dit type huis bevindt zich over het algemeen op geïsoleerde locaties, niet bereikbaar voor netwerken. Toch zien we het ook steeds meer in stedelijk gebied.

De gemakkelijkste manier is om stap voor stap te gaan:

• Begin met het installeren van panelen op jouw dak om 50% zelfvoorzienend te zijn in elektriciteit;

• Concentreer je vervolgens op het verwarmingsgedeelte van jouw huis;

Neem een kijkje op www.veranderstroom.nl voor informatie over de aanschaf van panelen.     

Je kunt dan in de loop der jaren uw verbruik en jouw productie analyseren en jouw apparatuur voor energieproductie aanpassen. Om zo jouw woning autonoom te maken, of in ieder geval zo dicht mogelijk bij autonomie te komen.

Elektriciteit, verwarming, water: oplossingen voor uw huis

Produceren van elektriciteit. Dit is vaak het eerste waar je aan denkt als je in een zelfvoorzienende woning wilt gaan wonen. Het is essentieel om te bestuderen hoe je jouw elektriciteit kunt opwekken.

Er zijn meerdere oplossingen mogelijk:

Installeer een windturbine

Op het eerste gezicht lijkt het installeren van een windturbine op uw huis of in jouw tuin heel eenvoudig. Maar veel elementen en voorschriften bemoeilijken dit project:

• Jouw huis moet zich in een gebied bevinden dat voldoende wind krijgt;

• Sommige gemeenten verbieden windturbines ronduit;

• Ten slotte moet je investeren in een windturbine, waarvan de prijs kan oplopen tot € 40.000.

Het is duidelijk dat de windturbine niet de eenvoudigste en meest economische oplossing is om voor jouw woning te implementeren.

Kies voor een hydroturbine

Als je het geluk heeft een waterloop op jouw land te hebben, kun je overwegen een hydroturbine te plaatsen. Maar er zijn ook veel beperkingen, aangezien het nodig is om:

• Te zorgen voor een beekje in de buurt van je huis;

• Voor elkaar te krijgen dat de waterloop een stroming heeft die krachtig genoeg is om een ​​turbine te laten draaien;

Installeer zonnepanelen

Het installeren van fotovoltaïsche panelen op jouw huis is vaak de beste oplossing om jouw elektriciteit op te wekken. Het moet gezegd dat ze veel voordelen bieden.

Ten eerste is het de financieel meest haalbare oplossing: de startprijs van een fotovoltaïsche installatie met een vermogen van 3 kWp (dus 8 zonnepanelen) hoeft niet heel duur te zijn. Kijk voor meer informatie op veranderstroom.nl.

Zelfstandig verwarmen

Er zijn inmiddels een groot aantal oplossingen om zelfstandig te verwarmen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

• Een ketel;

• Een warmtepomp;

• Een houtpellet of pelletkachel



1 gedachte over “Zelfvoorzienend huis: kan het echt?”

  • Het zout zeker mogelijk moeten zijn! Misschien niet in een keer, maar beetje bij beetje… We doen allemaal ons best volgens mij! Toevoeging voor het lijstje van de warmtepomp etc..: waterontharder. Bespaart op energie, geen kalk meer etc.. Kijk er eens naar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *