Zelfliefde vergroten, hoe doe je dat?
Zelfliefde, iets wat we allemaal wel wat meer kunnen gebruiken en mogen toepassen. Vaak zijn we te hard voor onszelf. Als we een foutje maken noemen we onszelf een mislukkeling. Het schaadt ons zelfvertrouwen. Als we iets goed doen, dan noemen we het vaak ‘toeval’ of ‘geluk’. Dit draagt natuurlijk niet bij aan ons zelfvertrouwen en het doet ons ook niet meer van onszelf houden. Maar, hoe kan het dat we allemaal wel ons zelfliefde willen vergroten, maar dat we toch zo negatief tegenover onszelf zijn. Dat en nog meer lees je in deze blog.
Wat is zelfliefde
Voordat ik het ga hebben over zelfliefde vergroten, is het eerst van belang om te kijken naar wat zelfliefde eigenlijk is.
Bij zelfliefde denk je waarschijnlijk aan ‘liefde voor jezelf’, maar hoe ziet dat er uit? Dat is voor iedereen anders. Het hebben van liefde, houden van jezelf, ziet er voor iedereen verschillend uit. Bij zelfliefde is het belangrijk dat je tevreden bent met jezelf. Het gaat erom dat je jezelf accepteert zoals je bent, zodat je je ware ik kunt zijn.
Verder is het belangrijk dat je alvast weet dat zelfliefde niet betekent dat je nooit ontevreden met jezelf bent en ineens alles leuk vindt aan jezelf. Sterker nog: je realiseert je dat je ook zwakke punten hebt. Het ding is dat je deze accepteert, in plaats van deze punten steeds proberen te veranderen. Niemand is immers perfect. Het is menselijk om fouten te maken en om imperfect te zijn. Perfect bestaat niet.
Als je perfect wilt zijn, streef je naar een niet bestaand ideaal. Het is de kunst om je bewust te zijn van je imperfecties en vervolgens juist de focus te leggen op datgene waar je wel goed in bent. Iedereen heeft namelijk zijn of haar specialiteiten. Als laatste is het van belang bij zelfliefde dat je goed voor jezelf zorgt. Hierbij kun je denken aan goede voeding, voldoende beweging en hygiëne. Ook is het belangrijk dat je regelmatig rust neemt om tot jezelf te komen.
Waarom heb ik geen zelfliefde
Voordat ik overga op de tips en tricks voor het vergroten van zelfliefde, is het verstandig om eerst kort te kijken naar de oorzaak voor het gebrek van zelfliefde. Ook hiervoor geldt dat het hebben van geen zelfliefde verschillende oorzaken kan hebben. Vooral je jonge kinderjaren hebben een grote invloed op jouw zelfbeeld en hoe je jezelf behandeld. Wat heb je gezien, gehoord en geleerd? Hierin spelen heel erg veel factoren een rol, waaronder je gezin en school.
Je gezin speelt een belangrijke rol in de mate waarin jij liefde, affectie en veiligheid ervaart. Hoe praatten je ouders tegen je toen je nog jong was? Vierden ze jouw overwinningen, knuffelden ze jou vaak, voelde jij je gehoord en gezien? Of benadrukten ze jouw fouten, gaven je ouders het gevoel dat je niet goed genoeg bent en/of waren ze afwezig? Dat en nog veel meer heeft een rol gespeeld.
Ook heb je als kind veel jaren onderwijs gevolgd. Jouw leraren hebben gegarandeerd een grote invloed gehad op jouw leven en hoe jij jezelf ziet: werd er de nadruk gelegd op de fouten die je maakte of werd er vooral gekeken naar waar je wel goed in was? Mocht jij jezelf zijn of moest je je inhouden? Dat allemaal heeft onder andere een invloed gehad op jouw zelfbeeld; ben je geneigd om het negatieve of positieve van jezelf te zien?
Zelfliefde en zelfvertrouwen
Zelfliefde en zelfvertrouwen hebben een relatie met elkaar en zijn zeker niet als twee aparte elementen te zien. Het is namelijk zowel een oorzaak als gevolg van zelfvertrouwen. Ter illustratie: je hebt goed geleerd voor een toets, waarna je er vertrouwen in hebt dat je het kunt. Als je de toets inderdaad hebt gehaald, draagt dit in eerste instantie bij aan je zelfvertrouwen. Je denkt: ‘zie je wel, ik kan dit’. Zoals je ziet, is dat ook wat iemand met zelfliefde zou zeggen. Deze persoon spreekt positief over zichzelf. Een ander voorbeeld: je start met het goed verzorgen van jezelf. Dit is een voorbeeld van zelfliefde. Vervolgens ga je je beter voelen, omdat je positiever over jezelf denkt: ik zie er goed uit vandaag. Dat heeft te maken met je zelfvertrouwen. Zoals je ziet, beïnvloeden zelfliefde en zelfvertrouwen elkaar over en weer.
Hoe kan ik mezelf liefde geven
Nu je informatie hebt over zelfliefde zelf, is het tijd om over te gaan op de volgende vraag: hoe kan ik mezelf liefde geven? Hieronder lees je het.
Wees niet te hard voor jezelf
Ten eerste is het belangrijk om niet te hard voor jezelf te zijn. Hoe reageer jij nu als je een fout maakt? ‘Ik ben nutteloos’, ‘ik ben waardeloos’, ‘ik kan ook niks’ of: ‘iedereen maakt weleens fouten’, ‘de volgende keer gaat het wel goed’, ‘ik heb van de situatie geleerd’. Zoals je waarschijnlijk opmerkt zijn dit verschillende mogelijke gedachten voor eenzelfde situatie, namelijk: een fout maken. Hoe je deze gedachten kunt omzetten, lees je bij de zelfliefde oefeningen
Gun jezelf wat je een ander ook gunt
Bij zelfliefde vergroten is het belangrijk om te beseffen dat je het waard bent, dat je niet niks bent en dat je ook rechten hebt. Het is van belang om jezelf te behandelen als je beste vriend(in). Stel: je hebt urenlang gewerkt, maar je hebt nog niet af wat je eigenlijk van jezelf af moest hebben. Wat zou je tegen je vriend(in) zeggen? Is dat: ‘je moet het afmaken, het maakt niks uit als je geen slaap vast en onvoldoende rust neemt. Het moet kosten wat het kost af’ of: ‘morgen is er weer een dag. Je hebt voldoende gewerkt, neem lekker wat tijd voor jezelf’. Grote kans dat je het tweede zou zeggen, nietwaar? Wees lief voor jezelf en gun jezelf ook wat.
Zelfliefde oefeningen
Als laatste een oefening om je zelfliefde te vergroten. Dit stappenplan is gebaseerd op het kopje ‘wees niet te hard voor jezelf’.
- Wees je bewust van de negatieve gedachten die je hebt.
- Schrijf deze negatieve gedachten op papier / typ ze op je laptop of telefoon.
- Lees je gedachten door.
- Hoe zou je per gedachte de gedachte op zo’n manier kunnen omdraaien dat deze positief wordt? Bijvoorbeeld: ik kan het niet > ik heb geleerd dat ik…
Doe dit per gedachte en lees dit dagelijks door, zodat je (onbewust) werkt aan het ombouwen van negatieve gedachten naar positieve.
Wat doe jij om meer van jezelf te houden?