Barbecue sausjes, lekker simpel om zelf te maken

Barbecue sausjes, lekker simpel om zelf te maken

We hebben weer een heerlijke nazomer in Nederland en de barbecue wordt door velen aangestoken. Ook ik ben gek op barbecueën en kan er geen genoeg van krijgen. Wat mij betreft mogen lekkere barbecue sausjes dan ook niet ontbreken als ik mijn vlees op mijn bord heb liggen.

Geen barbecue zonder lekkere barbecue sausjes

Ook al kruid ik mijn vlees altijd goed in, een barbecue sausje om mijn vlees in te dippen, vind ik wel ontzettend lekker. Ook van de week, hoorden wij bij de mensen die de bbq aanstaken. Dit keer geen lekkere vleesjes van mijn weber bbq, maar gewoon van een wegwerp barbecue van de Action. Ik moet je zeggen, dat dat eigenlijk prima is bevallen. Het scheelde ook een hoop schoonmaakwerk , want onze eigen barbecue is huge. We zijn maar met zijn drietjes, en Farah eet toch niet meer dan een worstje of een sateetje, dus ideaal dat wegwerp ding.

Bij een bbq horen natuurlijk heerlijke barbecue sausjes

Helaas had ik dit keer niet de puf om uitgebreid barbecue sausjes te maken, dus ging ik voor lekker simpel. De pindasaus had ik trouwens al in huis, want die mag echt niet ontbreken als wij barbecueën. Zo lekker om daar je verse stokbroodje in te dippen en over je sateetjes te doen natuurlijk. De zwarte kasripo saus eten we meestal bij saoto, maar is ook ontzettend lekker bij een stukje kipfilet. Je kan de pindasaus overigens zo pittig maken als je zelf wilt. Houd je niet zo van spicy? Dan laat je de peper gewoon weg en is het nog steeds lekker! Ben je meer van de milde versie? Dan zal de knoflooksaus jou favoriet worden. Knoflook saus is niet alleen lekker over vlees, maar ook op een turkse pizza of een salade.

In de blog van vandaag laat ik je zien hoe je heel makkelijk zelf barbecue sausjes kan maken, want uren in de keuken staan….daar hebben we tegenwoordig toch helemaal geen tijd voor, of zin in.

Pindasaus

Zoals ik eerder schreef, ontbreekt dit sausje op geen enkel barbecue feestje bij ons. Het wordt overigens niet alleen bij vlees gegeten, maar ook bij baka bana. Een super lekkere snack waar ik nu al meteen trek in krijg, terwijl ik dit typ. Ook over groente zoals gado gado of petjil, is pindasaus erg lekker.  Overigens is dit stiekem geen pindasaus, maar eigenlijk gewoon pindasambel. Ik maak er ook altijd veel te veel van, maar als ik pindasambel over heb, dan vries ik het gewoon in portie zakjes in. Als ik dan zin heb ik een patatje oorlog of het bij iets anders wil eten, haal ik gewoon een zakje uit de vriezer.  

pindasaus 1 van mijn favoriete barbecue sausjes

Indien je niet het hele pindamengsel met water hebt gemengd, kun je deze gewoon in een gesloten pot in de koelkast bewaren. Ik heb geen idee hoe lang het houdbaar is, maar het blijft lang goed. Met de tamarinde kun je zelf een beetje spelen, ik houd er van om op de pitjes te zuigen, indien je dit niks vind.. Kun je ook tamarinde pasta gebruiken. De laos kun je vervangen door kentjoer (dit is iets lekkerder maar niet bij de appie verkrijgbaar). Ook wordt er vaak trassie in pindasambel gebruikt, zelf gebruik ik dit niet omdat ik allergisch ben voor garnalen.  Je kunt overigens ook pindasambel bij de Surinaamse toko kopen, hier hoef je dan alleen nog maar water aan toe te voegen.. maar eerlijk is eerlijk.. homemade is the best!

Surinaamse pindasambel

Wat heb je nodig?

 • 1 kilo pinda’s met vlies
 • 500 gram basterdsuiker
 • 1 bol knoflook
 • 3 grote madam Jeanette pepers
 • Een klein stukje laos
 • Zout naar smaak
 • Zonnebloem olie

Hoe maak je de pindasaus?

Als eerste schil je de knoflook en maak je deze heel fijn met een knoflookpers. Daarna verwijder je de pitjes uit je pepers en snijd je de peper heel fijn.  Schil vervolgens je laos of kentjoer en snijd deze ook in hele kleine stukjes. Je kunt het overigens ook fijn maken met een staafmixer of in een vijzel.

Intussen verwarm je een beetje zonnebloem olie en bak je je knoflook, peper en laos totdat deze een mooi geel goud kleurtje hebben. Voeg de suiker toe, en blijf het geheel roeren totdat de suiker gesmolten is.

Bak vervolgens de pinda’s mee maar let goed op dat ze niet aanbranden.

Maak het geheel fijn met een keukenmachine of in een vijzel. Zorg er voor dat je mengsel niet te fijn is, maar je nog wel de structuur van de pinda’s kan proeven.

Pel intussen je tamarinde en voeg deze aan je mengsel toe. Tamarinde kan een klein beetje een zurig smaakje aan je pindasambel geven maar zelf vind ik dat heerlijk.

Als laatste voeg je water toe, zodat het een lekker pinda barbecue sausje wordt.

Knoflooksaus

De knoflooksaus wordt de 2e van je barbecue sausjes. Toen de corona uitbrak en ik knoflooksaus nodig had, wilde ik hier niet speciaal voor naar de winkel. Ik keek wat ik toen nog in huis (en tuin) had, en besloot zelf mijn knoflooksausje te maken. Ik kan je vertellen dat het echt heerlijk was! Sindsdien maak ik mijn knoflook saus meestal zelf, tenzij ik in mijn luilak modus zit natuurlijk.

zelfgemaakte knoflooksaus

Wat heb je nodig?

 • 5 eetlepels Griekse yoghurt
 • 5 eetlepels mayonaise
 • 1 theelepel olijfolie
 • 5 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
 • een stuk of 6 munt blaadjes

Hoe maak je de knoflooksaus?

Dit is volgens mij 1 van de makkelijkste barbecue sausjes die ik tot nu toe heb gemaakt.

Als eerste schil je je knoflook en haal je deze door de knoflooksaus.

Meng vervolgens de yoghurt met de mayonaise en voeg je knoflook toe.

Snijd je munt heel fijn en voeg deze aan je sausje toe.

Vervolgens voeg je de Italiaanse kruiden toe en een scheutje olijfolie.

Voila! Simpel he?

Kasriposaus

We zijn alweer aan de laatste saus van mijn barbecue sausjes toegekomen. Deze saus hoort wel lekker spicy te zijn, zonder peper is het niet zo lekker. Bij de pindasambel kan je de peper nog weglaten, maar hier zou ik dat dan weer niet doen. Deze sausl kun je overigens ook lekker bij Surinaamse bami eten.  Als je deze saus afgesloten achter in de koelkast bewaard, blijft het lang goed. Ik denk dat ik die van mij al een maand of 4 in de koelkast heb staan. Soms gooi ik het ook door mijn kip heen, als marinade.

Surinaamse kasriposambel

Wat heb je nodig?

 • 250 ml zoute ketjap
 • 2 eetlepels zoete ketjap
 • 5 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • 2 madam Jeanette pepers
 • 1 laurierblaadje
 • 2 eetlepels suiker
 • Zonnebloem olie

Hoe maak je de kasriposaus?

Als eerste schil je je ui en knoflook en maak je deze samen met de peper fijn met een staafmixer.

Vervolgens bak je het mengsel in een heel klein beetje zonnebloem olie totdat deze goud geel is.

Daarna voeg je de ketjap toe en roer je het geheel goed door.

Vervolgens voeg je de suiker toe en blijf je roeren totdat deze opgelost is.

Als laatste voeg je je laurierblaadje toe en laat je het geheel ongeveer 10 minuutjes op zacht pit pruttelen.

Nog meer barbecue sausjes

Heb je na het maken van mijn barbecue sausjes de smaak te pakken? Ik heb nog 2 bonus tips voor jullie van andere collega bloggers.

Spicy barbecuesaus

Om in de pittige sferen te blijven, heeft fabulous feeling een heerlijk recept van een spicy barbecue saus op haar site staan. Dit is een lekker sausje met een basis van tomaten purree. Een soort tomaten ketchup dus maar dan veeeeeel lekkerder.

barbecue sausjes van collega bloggers

Piri piri saus

Piri piri saus is een super populaire saus uit Portugal. Inge en Else deelden op hun blog dan ook hoe je echte piri piri saus maakt. Super lekker bij je stukje kip van de babrbecue. Door deze piri piri saus te gebruiken, wordt je vlees extra sappig en daar houden we natuurlijk wel van.  Dit sausje is in 10 minuten te maken, zo gepiept dus.

barbecue sausjes van collega bloggers

Nu heb je in deze blog wel kunnen lezen hoe je de lekkerste barbecue sausjes maakt, maar als je ook nog inspiratie nodig hebt voor wat je op de barbecue moet gooien, dan zou ik zeker even een kijkje nemen tussen de bbq recepten van sixpacks of het Cote de Boeuf recept van Mamsatwork.

Welk sausje vind jij het lekkerste als je gaat barbecuen?9 gedachten over “Barbecue sausjes, lekker simpel om zelf te maken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *