DIY: Zelf mondkapjes maken, snel en lowbudget

DIY: Zelf mondkapjes maken, snel en lowbudget

Wat doe je bij een tekort aan mondkapjes? Gewoon zelf mondkapjes maken? Ja!! Zelf mondkapjes maken! Bij mijn ouders komt er dagelijks iemand over de vloer van de thuiszorg, vaak zelfs elke dag iemand anders. Deze mensen zien elke dag heel veel mensen en ook  mijn kwetsbare ouders. Mijn ouders vallen beide binnen de risicogroep, m’n vader heeft uitgezaaide longkanker en m’n moeder wordt ook een dagje ouder en heeft te hoge bloeddruk. Reden genoeg om mij zorgen te maken.

Zelf kom ik al weken niet buiten, niet naar de supermarkt, niet naar de speeltuin en ook geen blokje om. Ook ontvang ik geen bezoek. Ik weet dat je volgens de richtlijnen van de RIVM , bezoek tot 3 personen mag ontvangen, maar toch doe ik het niet. Ik wil geen enkel  onnodig risico nemen . Zo stond er laatst een buurvrouw voor de deur met haar kleinzoon en hoe gastvrij ik normaal ook ben, ik heb ze niet binnen gelaten. Mijn man deed het raam een stukje open, zodat ze even naar Farah mochten kijken. Ja ook ik loop een groot risico; ik heb diabetes, overgewicht en hart en vaat ziekten. Toch maak ik me totaal geen zorgen om mijzelf, wel om mijn ouders.

Om even terug te komen op het mondkapjes verhaal. Ik zocht heel het internet af naar mondkapjes. De thuiszorg had ze namelijk niet en mijn moeder moest hier zelf voor zorgen indien ze wenste dat ze deze zouden dragen. Maar hoe kom je nou aan mondkapjes als ze overal uitverkocht zijn? Omdat we niet aan mondkapjes konden komen, zette mijn moeder de thuiszorg stop. Elke dag iemand anders over de vloer zonder de bescherming, was toch een beetje een enge gedachte. Begrijp me niet verkeerd, de thuiszorg doet super hard haar best om zo veilig mogelijk te werken, maar soms zijn er gewoon geen andere mogelijkheden.

Ik plaatste een oproepje op facebook, waarop ik vaak de reactie kreeg:  Waarom ga je niet zelf mondkapjes maken van stof? Helaas ben ik niet zo een handige harrie en heb ik mijn naaimachine verkocht nadat deze al jaren stof aan het happen was op zolder. Hoe moet ik dan zelf mondkapjes maken?

Door een paar ontzettend lieve dames werden er wat mondkapjes naar mijn moeder toegestuurd. Maar er bood ook een zuster aan om een aantal mondkapjes te naaien. Super lief! En het bleek ook helemaal niet zo moeilijk. Daarom deel ik deze DIY graag met jullie. Vind je het ook een beetje een enge gedachte dat je in contact komt met een iemand zonder een mondkapje? Ik snap je volkomen!  In Nederland worden mondkapjes alleen aangeraden voor medisch personeel. Er wordt ook vaak gezegd dat heel die mondkapjes niet eens helpen, wat de waarheid is? I don’t know! Maar ik geloof dat je nooit voorzichtig genoeg kan zijn.

Als je hoest of niest, komt het virus uit je neus, keel of longen en kun je een ander besmetten. Via deze kleine druppeltjes zweeft het virus in de lucht en dalen ze snel (op iemand anders) neer. Zo kun je ze heel makkelijk verspreiden. Een mondkapje vangt deze druppeltjes een soort van op. Ik geloof niet in complottheorieën maar ergens denk ik soms dat ze zeggen dat de mondkapjes niet helpen, omdat mensen hier dan ook in gaan hamsteren. Belachelijk eigenlijk, we moeten juist ook de mensen in de zorg beschermen met elkaar, want we hebben deze mensen nog hard nodig. Dus iedereen die een beetje handig is, help mee met zelf mondkapjes te maken en deel ze uit aan de mensen die deze nodig hebben. Overleg wel eerst welk patroon je dient te gebruiken.

We hebben allemaal wel oude stofjes in huis toch? Dit kan een oud tshirt zijn maar ook een dekbedovertrek of een kussensloop. Heel veel stof heb je niet nodig als je zelf mondkapjes wilt maken. Let er wel op dat de stof van katoen is en niet zo oud is dat het helemaal gaar is. Het moet wel enige bescherming bieden natuurlijk. Een mondkapje dragen zorgt er niet helemaal voor dat je geen Corona krijgt, wel helpt het om besmettingen tegen te gaan. Je kan het virus immers al dragen zonder dat je al klachten hebt. Was dus altijd je handen minimaal 20 seconden, ook als je een mondkapje draagt.

Wat heb je nodig om je eigen mondkapje te maken?

 • Een patroon
 • Een stevig stuk karton of hout
 • Stukjes katoen
 • Elastiek of lint
 • Keukenpapier of stofzuigerzakken
 • Garen
 • Een naaimachine
 • Een kleermakerspotloodje
zelf mondkapjes maken

Hoe moet ik zelf mondkapjes maken?

 1. Als eerst print je het patroon uit. Wil je je patroon vaker gebruiken, maak er dan een soort mall van door het op hout of stevig karton te plakken en uit te zagen of knippen. Een normaal printpapiertje zal voor eenmalig gebruik prima werken, maar niet als je het vaker wilt gebruiken. Je hebt een patroon voor zowel de binnenkant als de buitenkant.
 2. Als je je mall af hebt, leg je het op een stukje stof en trek je het dus weer over met een kleermakerspotloodje.
 3. Was intussen je lint en katoen op 90 graden en ontsmet je werkplek.
 4. Vouw vervolgens het stukje katoen voor de buitenkant van het mondkapje dubbel.
 5. Vouw daarna het stukje katoen voor de binnenkant van het mondkapje dubbel.
 6. Zorg er voor dat het stukje stof goed blijft liggen door met je nagel goed over de randen heen te gaan.
 7. Leg de patroon voor de buitenkant als eerst op het stukje stof. Daarna doe je ook die van de binnenkant.
 8. Knip de stof in de juiste formaten  en maak een kantlijn er omheen van ongeveer 1 cm en speld het geheel daarna af met kopspelden.
 9. Naai vervolgens met een fijne steek de bolle kanten aan elkaar. Let er wel op dat je ongeveer 1 cm van de kantlijn afblijft.
 10. Je stofjes zitten nu dus aan elkaar vast en je kan het ook makkelijk openvouwen. Vouw de zomen dus om. Het maakt niet zoveel uit welke steek je hiervoor gebruikt.
 11. Vouw vervolgens de uiteindes van de stof een beetje dubbel en maak hier een soort tunneltje van. Naai het einde van de stof aan het geheel vast, maar zorg er voor dat je je lint of je elastiek nog door je “tunneltje” kan rijgen.
 12. Maak een veiligheidsspeld vast aan je elastiek of lint en haal deze door je “tunnel”.  Doe dit aan beide kanten. Gebruik je lint, dan zou je het nog eventueel aan beide kant vast kunnen naaien met een fijne steek, van boven naar beneden.
 13. Maak ook 3 plooien in je masker zoals je op het patroon kunt zien.
 14. Als filter kun je dus een stuk keukenpapier of stofzuigerfilter gebruiken, deze doe je in de flap. Zorg er wel voor dat je je “filter” elke 4 uur verschoond.
 15. Was je mondkapjes voor gebruik (en natuurlijk ook na gebruik) uit op 90 graden, zodat alle bacteriën gedood worden. Op deze manier, kun je je mondkapjes meerdere malen gebruiken.

Filmpje hoe mondkapje maken

Snap je na mijn uitleg nog niet helemaal hoe je het mondkapje moet maken? Bekijk dan onderstaande fimpjes voor een nog betere uitleg. Zelf mondkapjes maken hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Vergeet niet een duimpje omhoog te doen als tegenprestatie.

Lukt het nog steeds niet helemaal en heb je nog een beetje hulp nodig? Kijk dan op de facebook groep Mondkapjes maken Nederland. Heb je het een beetje onder de knie, kijk dan ook in je omgeving wie je kan helpen met deze mondkapjes. In de zorg is er een groot te kort, en er zijn veel zorginstellingen die er voor openstaan om deze zelfgemaakte mondkapjes te gebruiken. Indien je gelovig bent, weet je dat je met goede daden zegeningen verdiend, en je verdiend hier natuurlijk sowieso karma punten mee.

Vergeet daarnaast niet de algemene regels c.f. het RIVM in acht te nemen, was regelmatig je handen en houd 1,5 meter afstand. Je kan jezelf en je omgeving niet genoeg beschermen, denk ik dan. Gooi het mondkapje na gebruik direct in de was en kook deze uit op 90 graden. Raak het mondkapje ook nooit aan de buitenkant aan, als je je filter wisselt. Op de website van maak je mondkapje, kun je nog heel veel extra informatie vinden, neem hier dus snel een kijkje.

Eerder schreef ik ook hoe je je immuunsysteem kan boosten of hoe je zelf desinfecterende handgel kan maken.

Let op: Nijntje heeft haar mondkapje verkeerd om. Het is de bedoeling dat je het mondkapje met de plooitjes naar beneden draagt, zodat er geen vuil in achterblijft.

Ben jij niet zo handig met de naaimachine, of heb je helemaal geen naaimachine? Mirjam heeft op haar blog 5 duurzame mondkapjes voor je uitgezocht.

Welke voorzorgsmaatregelen neem jij tijdens deze Corona crisis?12 gedachten over “DIY: Zelf mondkapjes maken, snel en lowbudget”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *