9 tips voor je stedentrip naar Zagreb

9 tips voor je stedentrip naar Zagreb

Vorige week liet ik jullie al kennis maken met een prachtig stukje natuur in Kroatië: Plitvicka Jezera. Vandaag neem ik jullie mee naar Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Tijdens onze stedentrip in Europa, mocht Zagreb zeker niet ontbreken. In het noorden van Kroatië, langs de oever van de Sava rivier en op de helling van de Medvednica berg ligt Zagreb.

Stedentrip Zagreb

Zagreb is de enige Kroatische stad waar meer dan 1 miljoen mensen wonen. Parkeergarages heb je er dan ook meer dan voldoende. Wij parkeerden onze auto in 1 van de parkeergarages, wellicht kun je ook langs de kant van de strand parkeren maar wij wisten de regels omtrent parkeren niet. Je kunt alles makkelijk te voet bezoeken aangezien alles dicht bij elkaar ligt. Ik vond Zagreb wel een hele grauwe stad. Veel gebouwen zijn slecht onderhouden en dat maakt het meteen een stuk minder mooi. Ondanks dat ik het super leuk heb gehad in Zagreb, was dit niet mijn leukste Europese stad. Ik heb wel een paar tips voor je opgesomd om zoveel mogelijk uit je trip te halen.

Zagreb

Zondag

Wij kwamen in Zagreb aan op zondag. Op zondag is alles dicht en lijkt Zagreb wel uitgestorven. Er is dan weinig te beleven. We hebben het blauwe toeristentreintje genomen om zo toch een beetje de stad te verkennen. Eigenlijk is het treintje meer voor kinderen bedoeld, werd ons later verteld. Je hoeft niks voor dit treintje te betalen en je wordt de hele stad door gereden.

Pinnen

Ook al ligt Kroatië in Europa, je kan hier niet betalen met euro’s. Je kan het beste kuna’s pinnen bij 1 van de vele pinautomaten. Je kan kiezen of de bank in Kroatië de wisselkoers bepaald of je eigen bank, kies voor het laatste. Dit is namelijk veel voordeliger

Eten

Je kan in Kroatië heel goedkoop eten, alleen vond ik het eten niet zo geweldig. Misschien heb ik niet op de juiste plek gegeten, dat kan ook. Ik ben gek op pizza, maar ik heb 2 x pizza in Zagreb gegeten welke ik best kaal vond. Mijn moeder eet geen kaas, dus we kozen er zelf voor om pizza zonder kaas te bestellen. Ik vond het heel bizar dat er niet eens tomatenpuree op de pizza zat. Ook aten we een wokgerecht bij Wok in, maar het rijst was niet gaar. De dame achter de balie snapte er ook weinig van toen we dit aankaartten. Geen aanrader dus. Ik ben geen halal restaurantjes tegen gekomen, maar je kan natuurlijk altijd voor vis gaan.

De Funicular

Pak de Funicular, dit is met haar 66 meter de kortste en oudste kabeltrein in Europa. Binnen een paar minuten word je van de ILica street naar de Strossmayer promenade gebracht. Dit is in Uppertown, waar je een prachtig en historisch uitzicht hebt. Uit mijn hoofd kostte het 6 of 7 kuna, wat neerkomt op 1 euro. Geen geld dus, en het scheelt je een hoop trappen lopen.

Dolac

Bezoek de Dolac, dit is de bekendste markt in Zagreb welke elke dag geopend is. Erg leuk om eens te bezoeken. De markt ligt aan de voet van de kathedraal; midden in het centrum. Je kan er van alles kopen; vlees, vis, groente en fruit. Ook heb je allerlei kraampjes met souvenirtjes. Zeker leuk om even over heen te wandelen.

Trg Marsala Tita

Trg Marsala Tita oftewel het nationaal theater ligt aan het Marshal Tito Square, 1 van de grootste pleinen in Zagreb. Het plein ligt in Lower Town met het nationaal theater als pronkstuk. Je kan hier prachtige foto’s schieten.

Sint Stefanus kathedraal

De mooiste kerk van Zagreb vond ik de Sint Stefanus kathedraal, op 1 of ander manier deed de kathedraal me denken aan de Sagrada Familia in Barcelona, ik denk door de kleur en de style. De gotische kerk uit de 12e eeuw ligt in het centrum van de stad en werd door de aardbeving in 1880 zwaar beschadigd. Inmiddels is de kathedraal volledig gerestaureerd en je kan er gratis naar binnen.

Sint Marcus kerk

Het oudste gebouw in Zagreb is de Sint Marcus kerk. Het mooiste van deze kerk vond ik het dak, met dakpannen is het stadswapen van Zagreb en het staatswapen van Kroatië. Het parlement is tegen over deze kerk gevestigd.

Musea

Zagreb heeft de meeste musea ter wereld. Is het slecht weer, dan heb je nog steeds genoeg te doen. Het meeste originele museum vond ik “Museum of broken relationships”. Het museum is begonnen door een Kroatisch koppel Olinka Vištica, een film producent en Dražen Grubiši een beeldhouwer dat na hun break in 2003 het zonde vond om alles weg te doen wat ze aan elkaar hadden gegeven. Alles wat je in dit museum ziet, heeft dan ook te maken verbroken relaties. De collectie heeft door heel de wereld gereisd maar wordt nu alleen nog maar tentoongesteld in Zagreb. Het museum ligt centraal vlakbij de Sint Marcus kerk. Je kan het museum binnen 20 minuten bekijken en is dus niet zo groot. Ik weet niet meer precies wat een entree kaartje kostte, maar duur was het niet.

Ben jij wel eens in Kroatië geweest? Heb je toen ook de hoofdstad bezocht? Na Zagreb, vertrokken we naar Ljubljana, in Slovenië. Ook prachtig trouwens.

Wil je nog meer over Kroatië lezen? Kijk dan even hier. Ik weet wel dat ik gek ben op Kroatië en hopelijk ga ik nog eens terug, maar dit keer om Istrië te bezoeken.9 gedachten over “9 tips voor je stedentrip naar Zagreb”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *