Help! Ik heb een writersblock

Help! Ik heb een writersblock

De titel zegt het al, ik heb een writersblock. Zoals jullie op mijn blog al zagen, heb ik al een tijdje niks meer geplaatst. Niet omdat ik niet wil schrijven, of omdat ik geen inspiratie heb. Mijn Moyu boekje staat namelijk vol ideeën en er is van alles wat ik met jullie wil delen en waar ik over wil schrijven, maar het lukt me gewoon niet. Mijn hoofd zit vol, alleen niet met de juiste woorden. Sinds mijn vader op sterven lag, en uiteindelijk overleed, ben ik mezelf een beetje kwijt geraakt. Ik wil zo graag, maar het lukt gewoonweg niet. Ik kan uren achter mijn laptop zitten, maar er komt niks uit mijn vingers. De focus is weg, ik weet niet meer waar te beginnen en in mijn hoofd is het 1 chaos. Maar ik ga de draad weer proberen op te pakken. Ik wil van mijn “Writersblock” af.

Writers block betekenis

Een writers block is eigenlijk gewoon de Engelse betekenis van schrijvers blok. Maar zeg nou eerlijk, in het Engels bekt het een stuk lekkerder dan in het Nederlands. Je weet dat je met een writersblock te maken hebt, als je gewoon een “blokkade” hebt op het schrijven. Normaliter schrijf ik zo een end weg, maar nu lukt het gewoon niet. Ik kan uren naar buiten kijken terwijl ik eigenlijk zou moeten schrijven en eindstand is er gewoon niks gedaan.

De oorzaak van een writers block is vrijwel altijd psychisch van aard. Bij mij is dat overduidelijk. Meestal gaat een writersblock gepaard met een gebrek aan inspiratie en ideeën, bij mij is dat echter niet zo. Ideeën genoeg, ik weet momenteel alleen niet goed hoe ik ze moet uitwerken. Hoe mijn vingers de juiste woorden weten te typen en er een samenhangend verhaal van weten te maken. Ik begin steeds, om aan het einde van de dag de paar zinnen die ik op papier heb gezet weer te wissen. Ik ben dan vaak niet tevreden en het is geen samenlopend verhaal. Maar ik ga er dus iets aan veranderen, ik wil weer plezier hebben in het schrijven en er mijn ei in kwijt kunnen.

Hoe herken je een writersblock?

Ik denk dat ik niet de enige blogger ben die er mee te maken heeft gehad. Iedereen heeft wel eens een periode in zijn of haar leven, waarin het gewoon even allemaal niet zo lekker loopt. De belemmering die een writersblock mee brengt, kan zich op verschillende manieren uiten.

 1. Je hebt geen inspiratie en ideeën, je weet gewoon niet waar je over moet schrijven.
 2. Je hebt wel ideeën, maar je kan er geen lopend verhaal van maken

Ik heb vooral last van dat laatste. Ik heb een heel lijstje met ideeën, maar een begin maken is zo lastig, laat staan er een lopend verhaal van maken.

Schrijversblok stress

Omdat Sparkles Inside sinds 1 januari 2021 mijn bedrijf is, levert mijn writersblock best wel wat stress op. Niet schrijven is niet werken en niet werken betekend geen inkomen. De keerzijde van het ondernemen. Daarnaast voelt het soms ook wel een beetje als falen, alsof ik mijn lezers in de steek laat door niet meer minimaal 3 x per week een artikel te plaatsen. Ergens weet ik dat ik het moet loslaten en op zoek moet gaan naar een oplossing in plaats van bij de pakken neer zitten, maar toch is het soms best lastig.

Writers block tips

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet helemaal over mijn writersblock heen ben. Ik ben bezig met een soort plan van aanpak om de draad weer op te pakken en weer helemaal back 2 business te zijn.

 1. Werk vooruit. Als je hoofd vol inspiratie zit en je bent lekker bezig, probeer dan alvast artikelen vooruit te schrijven. Ik deed dit altijd. Dit zorgde er voor dat toen mijn vader overleed, er toch artikelen online bleven verschenen. Eigenlijk is toen mijn blokkade al een soort van begonnen, maar niemand heeft er wat van gemerkt. Ik had immers voldoende content op de plank liggen. Echter komt er aan alles een einde en zo ook aan de content die ik al geschreven had. Daarom hebben jullie al een maand mijn blogs moeten missen.
 2. Accepteer dat het even niet gaat. Voor mij voelde het als een soort falen dat het me niet lukte om te schrijven. Pas toen ik accepteerde dat het nou eenmaal de situatie was op dit moment, leerde ik het ook een beetje loslaten.
 3. Realiseer je dat je schrijversblok tijdelijk is. Als je passie in het schrijven ligt, komt die echt wel weer terug. Geef het wat tijd.
 4. Go with the flow. Normaliter doe ik een heel zoekwoorden onderzoek omdat ik wil dat mijn artikelen goed gevonden worden. Omdat mijn energielevel momenteel in de diepvries ligt bij -20, heb ik dit een beetje losgelaten. Ja tuurlijk wil ik dat mijn blogs goed gevonden worden, maar voor nu is het vooral belangrijk dat het schrijven weer gaat lukken. Dan komt de rest vanzelf wel. Ik heb me dus voorgenomen om over alles te schrijven, waar ik zelf zin in heb op dat moment. Mijn blog is mijn persoonlijke lifestyle blog, met de nadruk op persoonlijk. Er mogen dus ook best persoonlijke onderwerpen aan bod komen. Het leven is immers niet altijd rozengeur en manenschijn.
 5. Plan gastblogs in. Je hebt op facebook diverse groepen waar gastbloggers zich aanbieden. Laat dus een ander een keer voor je schrijven. Let er wel op dat het onderwerp aansluit bij jou blog.
 6. Maak je hoofd leeg door te bewegen. Bij mij helpt het om te gaan wandelen. Mijn doel is om 16.000 stappen per dag te lopen en mijn hoofd is na mijn wandeling dan ook helemaal leeg. Niet dat dit direct de oplossing is voor je writersblock maar het haalt je wel even uit je negatieve spiraal.
 7. Ga sparren met een vriend(in) of collega blogger. Heb je geen inspiratie en weet je totaal niet waar je over moet schrijven? Ga eens sparren met iemand anders! Ik weet bijna zeker dat er weer heel wat leuke en nieuwe ideeën op tafel komen.
 8. Maak een planning of to do list. Begin niet meteen met 3 blogs op een dag te schrijven, maar plan desnoods 1 per week in. Je zult zien dat je gemotiveerd raakt als je je doelen haalt en ze van je lijstje af kunt strepen. Zorg voor een goede werkplek, waar je niet gestoord en afgeleid wordt.
 9. Maak een globale indeling van je artikel. Ik heb bij dit artikel bijvoorbeeld eerst de tussenkopjes bedacht en ben toen pas de rest gaan invullen door te schrijven. Dit zorgt ervoor dat je systematischer aan de slag gaat, je kunt uiteraard alles nog aanpassen.
 10. Last but not least….Ga vooral niet zitten wachten tot je inspiratie vanzelf weer terug komt. Ik ben bang dat je dan nog erg lang kunt gaan wachten. Begin zodra je weer een beetje energie hebt. Je hoeft overigens ook niet in 1 x je hele artikel af te maken, dit kan best met tussenstapjes. Waar ik normaal een artikel in 1 x afschreef, heb ik over dit artikel meerdere dagen moeten doen. Wees niet te hard voor jezelf als het even niet lukt!

Ik hoop dat ik snel weer de oude ben en mijn schrijversblok snel foetsie is. Ik schrijf voorheen op een vaste dag over een vast onderwerp voor een vaste categorie. Hier ga ik nu wel een beetje van afwijken. Ik ga gewoon weer lekker schrijven over dingen die me bezig houden, maar er verschijnt niet meer elke vrijdag een recept of elke woensdag een reisblog. De ene dag heb ik immers meer inspiratie over een bepaald onderwerp dan een andere dag.

Op Beautylab kwam ik een tijdje geleden een lijstje tegen met 75 onderwerpen waar je over zou kunnen schrijven, altijd handig als je geen inspiratie hebt.

Heb jij wel eens te kampen gehad met een writersblock of een ander soort blokkade?10 gedachten over “Help! Ik heb een writersblock”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *