World Clean Up Day 2021 en netwerken op de blogboot

World Clean Up Day 2021 en netwerken op de blogboot

World clean up day

Elk jaar worden er op World Clean Up Day stukken in de natuur opgeruimd en zwerfaval verwijderd. Vorig jaar is er in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii door 20 miljoen vrijwilligers opgeruimd. Best veel he? Maar er is nog veel meer zwerfaval te vinden. Bizar eigenlijk! Want wat we allemaal in de natuur gooien, gooien we thuis toch ook niet op de grond? Waarom dan wel in de natuur.

Zwerfafval verontreinigt niet alleen de bodem en het water, maar het trekt ook nog eens ongedierte aan. Veel dieren eten het op en worden hier ziek door. Of nog erger, ze stikken zelfs in de boterhamzakjes die wij mensen gewoon over boord heen gooien. Verschrikkelijk eigenlijk. World Clean Up Day is dus eigenlijk een jaarlijkse wereldwijde burgeractie om het probleem van zwerfvuil aan te pakken. De zooi die we met elkaar gemaakt hebben in de natuur, kunnen we immers prima zelf opruimen.

World clean up day 2021

Dit jaar viel World Clean Up Day op 18 september 2021. In 180 landen werden de handen weer uit de mouwen gestoken om de wereld een klein beetje schoner te maken. Er is namelijk veel te veel zwerfafval te vinden. Met elkaar willen we dat deze planeet nog heel wat jaren blijft bestaan, maar we maken het zelf een beetje onmogelijk soms.

World Clean up day 2021

World Clean Up Day Nederland

Ook Nederland deed dit jaar weer mee. Met zijn allen gingen we de natuur in om de rommel een beetje op te ruimen. In Nederland is het recordaantal van 41.342 officieel geregistreerde deelnemers, verdeeld over 1574 verschillende acties, op pad gegaan om zwerfafval op te ruimen. Ik had niet verwacht dat dat zoveel zou zijn. Toch is het nog lang niet genoeg om alle zooi in de natuur op te ruimen.

World clean up day Amsterdam

Zwerfafval is voor veel Amsterdammers toch wel een big issue en daarom deed ook Amsterdam mee aan deze internationale schoonmaakactie. Bij de gemeente kon je grijpers lenen en ringen waarin je je vuilniszak kon doen. Ook wij hebben een steentje bijgedragen tijdens de blogboot, maar daar vertel ik je verder in deze blog meer over. Onze opruimactie was dan misschien niet op 18 september maar op 29 september, maar in principe maakt het natuurlijk niet uit wanneer je meehelpt de natuur op te ruimen, als het maar wordt het gedaan.

World Clean up day

De blogboot

29 september nam ik voor het eerst deel aan de blogboot. Dit is een super leuk kleinschalig bloggersevent, georganiseerd door Marguerita Bisschop van Marstyle.nl. Dit keer was het thema van de blogboot: World Clean Up Day. We kregen dan ook een mooie rugtas gemaakt van plastic wat uit de oceaan was gehaald en een hark. De sneeuwschep en bezem worden nog toegestuurd maar ook die staan natuurlijk helemaal in het teken van het schoonmaken.

Het was overigens de eerste keer dat ik deelnam aan een persevent. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het doodeng vond. In de vroege ochtend pikte ik Fallon op van Faitly.nl, maar Doornroosje lag nog lekker te slapen toen ik voor de deur stond. Fallon was namelijk net zo zenuwachtig als ik en had ook amper geslapen. Oeps! Maar deze gekkie is altijd panisch om te laat te komen, dus ik was ook wel erg vroeg bij haar. Achteraf alleen maar goed, want te laat komen is voor mij echt een no go. Ik denk dat de blogboot dan een stuk minder gezellig was geweest met een chagrijnige Jasmina.

Ik ben niet zo een goede coureur en vond het verschrikkelijk om in de binnenstad van Amsterdam te rijden. Op een laden en lossen plek, wisselden Fallon en ik van plek en reed zij verder. Echter lag de halve stad open waardoor we de parkeergarage niet konden vinden, ondanks Marguerita haar uitgebreide uitleg. Oepsie! Nou ik kan je zeggen dat een parkeerplek vinden in de binnenstad van Amsterdam ook geen makkelijke opgave was. Na heel lang rondjes te hebben gereden vonden we een parkeerplek naast de boot, wat een geluk!

De blogboot

We werden welkom geheten door de crew van Starboard boats en ik maakte kennis met de andere bloggers; Lodi van Lodiblogt, Fleur van Mamaliefste, Sonja van Beautysome en Janneke van Jansstories. Geen van deze dames had ik eerder ontmoet, maar jeetje wat was het gezellig. Ondanks dat ik een hekel heb aan voorstelrondjes, omdat dit me altijd doet denken aan de tijd op de eerste schooldag, was het toch fijn om te weten wie wie was.

Na een korte uitleg van Starboard boats, begonnen we onze tocht onder het genot van een drankje en een lekker ontbijtje. We kregen eerst uitleg van Pieter Valk over Gotbag, Marguerita vertelde ons iets over de lekkere chocolaatjes in de goodiebag van Chocoladebezorgd en het tuingereedschap van Gardena.

Om vervolgens met een schepnet de grachten van Amsterdam schoon te maken. Jeetje wat een zooi lag er in de gracht zeg, we hebben er vuilniszakken vol uit kunnen halen met elkaar. Ergens voelt het toch fijn om op deze manier iets terug te kunnen doen voor de natuur.

Starboard boats

We kregen een uitgebreide uitleg van Amber en Maarten van Starboard boats. Dit is een jong bedrijf die ons naar het redlight district in Amsterdam bracht om daar het plastic en de overige troep uit de grachten te vissen. Jeetje wat een leuke jongen is Maarten en wat een gezellige meid is Amber. Super gastvrij, namen de tijd om dingen uit te leggen en zorgden ervoor dat wij een geweldige tocht op het water hadden.

Samen met Janneke had ik de grootste lol met onze schepnetten. Ik was zo enthousiast aan het scheppen dat ik het op een gegeven moment wel voelde in mijn polsen. Toch wel iritant die reuma bij dit soort activiteiten. Ik ga namelijk zo snel over mijn grenzen heen als ik enthousiast over iets ben. Tijdens het Amsterdam light festival (december + januari) vaart Starboard boats zij dagelijks over de verlichte grachten. Je kunt ze overigens ook boeken voor een privé boottocht Amsterdam.

Starboard boats

GOTBAG

Pieter Valk gaf ons een uitleg over GOTBAG. GOTBAG zet zich in voor schone oceanen en een verantwoord gebruik van plastic. De oceaan ligt vol rommel die er door de mensen ingegooid is, denk hierbij aan plastic flessen, kommen, touwen, netten, je kunt het zo gek nog niet bedenken. In 2016 werd dan ook de eerste rugtas gemaakt van oceaanplastic. Ik heb ook een mooie zwarte rugtas mee naar huis mogen nemen, gemaakt van dit plastic. Vandaag de dag, maakt GOTBAG niet alleen tassen van het plastic die uit de oceaan gevist wordt, maar ook kleding, boekjes en andere accessoires.

Er is zelfs een super schattige kinderlijn. Ik overweeg dan ook nog om een tasje uit deze collectie aan te schaffen. Zo kan ik Farah ook al op jonge leeftijd bewust maken hoe belangrijk het is dat we zuinig met de natuur omgaan. De kinderen zijn namelijk toch wel de toekomst.

World Clean up day 2021

GARDENA

Van GARDENA kregen wij een hark en wordt er nog een bezem en sneeuwschep thuisgestuurd. GARDENA is het voorkeursmerk op het gebied van tuinverzorging van miljoenen huis- en tuinbezitters wereldwijd. Dat komt doordat GARDENA een compleet assortiment aanbiedt van alle benodigdheden die je in je tuin kunt gebruiken. Van een simpele bezem tot aan een compleet besproeiing systeem om je gazonnetje nat te houden. Tegenwoordig is GARDENA het grootste merk voor hoogwaardig tuingereedschap in Europa. Ze hebben vestigingen in meer dan 80 landen overal ter wereld. Ik denk dat ik de onkruidkrabber zelf ga aanschaffen. Marguerita was er zo enthousiast over, dat ik dat ook wel wil ervaren.

Blogboot

Chocoladebezorgd

In de GOTBAG rugzak die we mee kregen naar huis zat een heerlijk doosje met vrolijk gekleurde chocolaatjes van Chocoladebezorgd. Alle bonbons, chocoladeharten en chocoladeletters zijn gemaakt van eerlijke Callebaut chocolade. Een groot deel van de opbrengst van Callebaut chocolade, gaat naar de cacaoboeren en hun gemeenschappen. Op deze manier hebben de cacaoboeren een toekomst en krijgen ze een eerlijke prijs voor hun product. De chocolaatjes zijn niet alleen prachtig om te zien, ze zijn ook nog eens ontzettend lekker. Indien je geen alcohol gebruikt, zoals ik, is het wel even belangrijk om het briefje die er bij zit te lezen. Hier staat precies op welk chocolaatje bij welke smaak hoort en welk chocolaatje alcohol bevat.

Chocoladebezorgd

Dagje Amsterdam

Nadat we ongeveer 2 uurtjes hadden gevaren, gekletst, lekker gegeten en gedronken, kwam er weer een einde aan de blogboot. Omdat we toch eenmaal in Amsterdam waren, besloten Fallon en ik de verschrikkelijke dure parkeermeter nog even bij te vullen en even de stad in te gaan. Ook al was het tijdens ons boottochtje prachtig weer, het weer sloeg toch wel een beetje om in de middag.

Peter R de Vries

Fallon wilde graag de plek zien waar Peter R de Vries is neergeschoten en daarom slenterden we naar de Lange Leidsedwarstraat. Best bizar dat je op zijn naam op een paal geschreven na, weinig terug ziet van het verschrikkelijke drama dat daar heeft afgespeeld. Ik had ook niet verwacht dat het 1 of andere bedevaartsoord was geworden en ik wist dat alle bloemstukken verwijderd zijn omdat het natuurlijk een erg drukke straat is. Maar dat je helemaal niks meer ziet, vond ik wel bizar. Alsof er nooit iets in die straat is gebeurd. We dachten zelfs even dat dit niet de plek was en we verkeerd stonden. Nadat we de foto’s op het internet vergeleken hadden, kregen we toch wel een beetje kippenvel omdat dit daadwerkelijk de plek bleek te zijn.

De duurste cheesecake ever

Omdat een vriendin die in de buurt woont midden in een miskraam zat, besloten we met troostvoer even langs te gaan. We kwamen een zaakje tegen met allerlei lekkers. De cheesecake in de vitrine riep me bijna naar binnen. Toen de caissière 7,50 aansloeg op de kassa, dacht ik nog even goedkoop uit te zijn. Toen ze het x 4 deed, kreeg ik bijna een hartverzakking. 30 euro voor 4 kleine taartjes, jeetje mina! Ik rekende maar snel af om weg te vluchten. De taartjes waren ontzettend lekker hoor, maar ik vond het absoluut geen 30 euro waard. Mijn les van de dag: vraag altijd de prijs van iets, voordat je besteld of gaat afrekenen.

Cheesecake

Fallon’s gevoel volgen

Nadat we door de stad gewandeld hadden, was het tijd om naar huis te gaan. Gelukkig wist Fallon de weg nog, aangezien ik zelf echt geen richtingsgevoel heb. Tenminste, ik dacht dat Fallon de weg wist. Aangezien we al een heel stuk hadden gelopen , peilde ik toch maar even voorzichtig of we echt wel goed liepen. “Ja hoor” antwoorde Fallon. Haar vader zei dat ze altijd haar gevoel diende te volgen dus dat deed ze ook altijd en dat ging altijd goed… Oke.. behalve die dag dus.. want na uren lopen, hadden we de auto nog steeds niet gevonden. Toen ik toch maar google maps aan deed, bleek dat we helemaal aan de andere kant van de stad waren. Oeps!

Als 2 verzopen katten met blaren op onze voeten, kwamen we aan bij de auto, want inmiddels was het ook best hard gaan regenen.

Als met al hebben we een super gezellige maar dure dag gehad. Parkeren kostte gewoon 7,50 per uur en dan heb ik het nog niet eens over de cheesecake. Mochten we weer uitgenodigd worden voor de blogboot, dan gaan we dus lekker met de trein.

World Clean up day Amsterdam

Welke rol heb jij bij World Clean Up Day gespeelt?12 gedachten over “World Clean Up Day 2021 en netwerken op de blogboot”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *