Geld verdienen tijdens een workation

Geld verdienen tijdens een workation

Jaja ik heb mijn eerste workation gepland staan met 3 vriendinnen/bloggers/ influencers. Eerder organiseerde ik al een mini influencerevent en maakte ik samen met deze dames een visionboard. Fallon van Faithly.nl blogt net als ik al een tijdje, maar Ilona en Samantha kwamen na het maken van hun visionboard al snel achter dat zij ook wilden gaan bloggen. Ilona registreerde haar domeinnaam Journey of Balance en Samantha begon met haar blog Our little family. Om ons event een staartje te geven en next level te gaan, besloten we een weekend weg te boeken voor een echte workation om nog harder te werken aan onze doelen.

Geld verdienen tijdens een workation

Wanneer de zomer er weer aankomt is het tijd voor de grote zomervakantie. Hierin kan je natuurlijk simpelweg relaxen en je op je gemak houden, naar het zwembad gaan, uitgaan of juist gaan gamen. Maar wat ook een mogelijkheid is, is deze tijd gebruiken om veel meer werk in te plannen, een workation. Nu klinkt dit voor sommige misschien in eerste instantie een beetje raar, maar uit eerdere ervaringen is toch gebleken dat dit een prettige ervaring kan zijn, waarbij de mentaliteit over het werkveld ver verbeterd wordt.

Wat is een workation?

Het woord zegt het eigenlijk al. Work Vacation; dus een vakantie waarin je werkt. Natuurlijk is werken niet het enige wat er gedaan wordt, vakantie houden moet ook nog gebeuren. Uiteindelijk komt het neer op een combinatie van beide. Je gaat naar een plek waar je gebruikelijk op vakantie zou gaan, zoals bijvoorbeeld Spanje, Italië, Denemarken of zelfs een vakantie in eigen land,  en je gaat daar werken. Het werk zelf kan natuurlijk ook verschillen, het is maar net wat op dat moment van toepassing is of zelfs mogelijk is. De mogelijkheden zijn oneindig, zolang het op flexibele werkplek te doen is.

Waarom een workation?

Bij een workation worden de meeste dagelijkse dingen al geregeld. Boodschappen en huishouden hoeven bijvoorbeeld niet gedaan te worden waardoor er meer dingen over blijven om te doen. In een dag heb je dan tijd voor zowel het werk als je hobbies. Je vakantiedagen blijven immers ook aanwezig en zijn dus niet ingeleverd, want het werk gaat door. Daarnaast helpt het bij het creëren van een betere werkveld met onder andere een rustige werkruimte voor eventuele betere focus. Een andere omgeving, zonder de zorgen van thuis zorgen vaak weer voor nieuwe energie en inspiratie. Uit eerdere ervaringen is gebleken dat tijdens bijvoorbeeld een video call met collega’s er meer energie en positiviteit uit komt. Dit geldt ook wanneer de workation wordt gedaan met meerdere collega’s.

Een betere creativiteit en focus

Tijdens een workation verandert heel de werkruimte en de omgeving er om heen. Zo kan het geluid en kunnen de prikkels hierbij van heel druk naar zeer rustig, of andersom gaan. Dit zorgt voor een stimulans in het brein waardoor deze actief en alert blijft. Door deze stimulans blijft de focus hoog en kan er sneller en creatiever gewerkt worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een probleemoplossing voor een project of nieuwe inspiratie voor een hoofdstuk in een boek dat je aan het schrijven bent. Naast een verandering in omgeving worden activiteiten zoals hobbies vaker gedaan, wat weer voor een extra positieve stimulans zorgt. Hierdoor blijft je motivatie hoog en zal je sneller en beter je werk gaan doen.

Een workation met collega’s

Een vakantie wordt vaak niet alleen gedaan, maar juist met meerdere gezinsleden of vrienden. Dit geldt ook voor een workation. Je kan samen met een groep collega’s een workation gaan doen, waardoor je als groep samen het geheel kunt ervaren. Een soort vorm van teambuilding dus. Dit neemt wel wat andere dingen met zich mee. Naast een rustige werkruimte, kunnen er ook brainstormsessies gemaakt worden waardoor je samen met je collega’s met dezelfde verbeterde focus, sneller en met een leeg hoofd een idee kan gaan tackelen. Het kan voor sommigen tijdens een workation ook moeilijk zijn om vakantie tijd en werktijd te balanceren. Dit wordt vermindert wanneer je met collega’s om je heen bent, die samen werken met hetzelfde doel. Dit kan het makkelijker maken om toch aan werk te denken.

Hoe bereid je jezelf voor?

Natuurlijk is het idee om te gaan de eerste stap, maar er moet nog wel nagedacht worden over de voorbereiding. Want uiteindelijk is de vraag, hoe bereid je je eigen voor op een workation? Ten eerste moet er gekeken worden naar de reistijd. Hoeveel tijd ben je er bijvoorbeeld aan kwijt en hoe gaat de reis in algemeen? Ten tweede is het slim, om na te denken of al de software die wordt meegenomen op reis up to date zijn. Als laatst moet er worden nagedacht over wat je bereikt wilt hebben op het einde van de workation. Maak hiervoor verschillende doelen die over de tijd van de hele workation behaald kunnen worden.

Verschillende soorten

Zoals gewoonlijk zijn er verschillende manieren hoe je een workation zou kunnen organiseren. Huur je bijvoorbeeld zelf een plek, zoals een huisje of een vakantieoord, of ga je naar een plek toe waar je verschillende en inhoudelijke programma’s kunt vinden die toepasselijk op het werkveld zijn. Allebei hebben hun eigen voor- en nadelen, maar uiteindelijk ligt het aan de doelstelling van de workation en je eigen instelling, hoe je deze organiseert. Bij voorbaat kan gezegd worden dat bij beide gevallen het resultaat zal verschillen, maar dit wilt niet zeggen dat beide niet gedaan kunnen worden met collega’s.

Het huren van je eigen plek

Bij het huren van je eigen plek bepaal je compleet zelf de werktijden en hoe of wat alles gedaan wordt. Hierbij moet alles wat normaal wordt gedaan, zoals het doen van boodschappen en opruimen van de ruimte, nog wel gedaan worden. Denk aan het invullen van de tijden wanneer gewerkt wordt en wanneer er vakantie gehouden wordt, wat er aanwezig is in huis en wanneer dit eten klaar staat, welke activiteiten gedaan worden en alweer op welk tijdstip deze gedaan kunnen worden. Je hoeft uiteindelijk dus niet te wachten op een programma om een specifiek iets te gaan doen en vult daarentegen je eigen tijd in.

Het verblijven in een georganiseerde workation

Als je moeite hebt met het maken en plannen van je eigen tijd of moeite hebt met het aanhouden van dan is het verblijven bij een georganiseerde workation eventueel een praktischer idee. Tijdens het verblijf worden verschillende inhoudelijke programma’s gemaakt, die helpen bij het verdelen van werk en vakantie. Hierdoor worden doelen beter bijgehouden zonder dat het te min doet aan de vakantie. Zo worden vergaderingen waarin bijvoorbeeld de cijfers besproken worden of waarin ideeën worden besproken, ingepland op specifieke tijden. Hiernaast worden ook activiteiten voor ontspanning georganiseerd zodat je niet specifiek buiten het verblijf moet gaan hiervoor. Als laatst hoef je ook niet te denken aan koken, boodschappen halen en het opruimen van de kamer. Dit wordt allemaal gedaan door het verblijf zelf.

Mijn workation

Zoals ik in het begin al schreef, heb ik zelf ook een workation gepland staan. Samen met vriendinnen vertrekken we in september een weekendje naar de Veluwe en laten we onze gezinnen achter om keihard te knallen. Het huisje heeft een sauna, zodat we na een lange werkdag ook nog even lekker kunnen ontspannen.

Heb jij wel eens een workation gehouden? Mocht je nog leuke tips hebben voor een locatie, let me know! Ik wil namelijk ook nog in mijn eentje op workation, haha. Ik ga regelmatig voor opdrachtgevers naar het buitenland en dan ben ik natuurlijk ook aan het werk, maar wil ook eens weg alleen en voor mezelf.1 gedachte over “Geld verdienen tijdens een workation”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *