Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG)

Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG)

Je wordt vader en je wilt natuurlijk ook graag met volle teugen genieten van je pasgeboren kindje. Dit wil toch elke vader? Of je wilt gewoon je vrouw ondersteunen na een (zware) bevalling. Voorheen was dit nog niet echt mogelijk, mits je je vakantiedagen op zou nemen of je een onbetaald verlof op kon nemen. Dit kostte je natuurlijk enorm veel geld en dat gaat, zeker wanneer er net een kindje is geboren, financieel bij vele gezinnen niet. Toen Farah geboren werd was de Wet invoering extra geboorteverlof nog niet van kracht. Toch was Jerry 5 weken na de bevalling thuis bij ons. Heerlijk! Ik had een zware bevalling gehad met uiteindelijk een keizersnede die niet helemaal soepel verliep. Wat was het toen fijn dat hij gewoon thuis was, bij sprong in de nachten, maar ook overdag. We hebben dus echt de tijd gehad om als gezin zijnde aan elkaar te wennen, Alhamdullilah. Want jeetje wat veranderd je leven na de komst van zo een kleintje zeg.

Wat is de Wet invoering extra geboorteverlof

Omdat Jerry echt niet de enige vader is die na de bevalling zoveel mogelijk tijd wilde doorbrengen, heeft de regering de Wet invoering extra geboorteverlof in leven geroepen. De regeling die betrekking heeft op het geboorteverlof is overigens per 1 juli 2020 uitgebreid. Medewerkers die in loondienst zijn, hebben de mogelijkheid om vanaf dan 5 weken aanvullend geboorteverlof op te nemen nadat hun partner is bevallen. Heerlijk toch om een paar weken extra van moeder en kind te mogen genieten tijdens de kraamtijd. Het is ook fijn voor het regelen van het geboortefeest. Dit kan je dan dus in alle rust samen met jouw partner doen.

Geboorteverlof vader

Regelingen rondom het geboorteverlof zijn vastgelegd in een wet. Deze wet heet Wet invoering extra geboorteverlof, afgekort WIEG. Het wordt ook wel partnerverlof, vaderschapsverlof of kraamverlof genoemd. Op dit moment is dat eenmaal het aantal werkuren per week. Werk je nu bijvoorbeeld 4 dagen van 5 uur per dag? Dan krijg je 20 uur verlof. Het loon moet door de werkgever volledig worden doorbetaald tijdens je verlof. De werknemer mag deze dagen verlof naar eigen inzicht op gaan nemen, de enige voorwaarde is dat dit binnen 4 weken na de geboorte is. Je hoeft dus tegenwoordig niet meer je vakantiedagen hiervoor op te nemen.

Ouderschaps verlof man

Vanaf 1 juli 2020 mogen de partners tot maximaal 5 weken een aanvullend verlof opnemen. Minder mag natuurlijk ook, maar waarom zou je minder nemen als je het kunt doen? Geloof mij, de tijd heb je echt nodig want je leven is ineens 90 graden gedraaid. Het uitgangspunt voor dit verlof is de arbeidsduur per week. Iemand die parttime werkt voor bijvoorbeeld 3 dagen per week, heeft recht op maximaal 5 maal 3 dagen aanvullend geboorteverlof. Als werknemer krijg je gedurende de 5 weken verlof een uitkering aangeboden van 70% van je dagloon. De verlofweken dienen binnen 6 maanden na de geboorte van je kind te zijn opgenomen. Er zit wel een maar aan, je dient eerst het ‘gewone’ geboorteverlof op te hebben genomen van 1 keer het aantal werkuren per week. Wanneer er sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang mag je werkgever in overleg met jou de verlofdagen anders inroosteren. Je werkgever mag het verlof niet weigeren, maar wel de periode aanpassen.

Door wie wordt het ouderschapsverlof betaald

De week die aansluitend is op het geboorteverlof moet je werkgever je gewoon uitbetalen . Tijdens de periode van 5 weken aanvullend geboorteverlof, krijg de werkgever een vergoeding. Deze bedraagt 70% van het dagloon wat jij als werknemer verdient. Dit heeft wel een maximum, namelijk het wettelijk maximumdagloon. De uitkering dient aangevraagd te worden bij het UWV. Het UWV zal de uitkering aan je werkgever uitbetalen en jouw werkgever verrekent dit in de loonbetaling aan jou als werknemer zijnde. Er zijn inmiddels aparte cao’s waarin het is geregeld dat het aanvullende verlof gewoon voor 100% wordt uitbetaald. Dit is dus sterk afhankelijk of jouw werkgever een apart cao voor dit soort dingen heeft. Hiervan komt dan 70% voor rekening van het UWV. De andere 30% wordt betaald door je werkgever. Het zou dus supermooi zijn wanneer het bij jouw werkgever zo geregeld is dat je gewoon 100% loon doorbetaald krijgt, maar het is dus niet een vanzelfsprekend aspect. Dit zal je dus van tevoren even goed na moeten kijken of bespreken met je werknemer. Je kan op de website van de rijksoverheid overigens ook ontzettend veel informatie vinden.

Was jou partner na de bevalling ook thuis? Of was je toch wel snel weer alleen?



9 gedachten over “Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG)”

  • Ik vind het een goede zaak. Eigenlijk alleen maar win-win want het is fijn voor de moeder, voor de vader en voor de kleine om even samen te zijn.

  • Ik ben nog geen mamma maar ik kan me voorstellen dat het fijner is als de man wat langer bij huis is, voor jou, voor het kindje, voor iedereen!

  • Jaaaa, super deze wet. Alhoewel het nog steeds te weinig is denk ik en het nog beter geregeld zou moeten worden, zoals in de Scandinavische landen. But it’s a start 😉 xxx

  • ik ben heel blij voor de vaders dat ze nu eindelijk ook ouderschaps verlof krijgen, er is lang genoeg voor gevochten

  • Wat was ik blij dat mijn man er was na de bevalling. Hij was er in totaal 6 weken. Hij had ook vakantie dagen opgenomen. Maar moest er niet aandenken het direct al helemaal alleen te doen.

  • 23 jaar geleden bestond er nog geen papaverlof, zorgverlof of ouderschapsverlof. Gelukkig gaat de wetgever met zijn tijd mee. 23 jaar geleden ging mijn man 1 dag per week thuiswerken, dat was toen nog écht een unicum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *