Dynamische werkplek voor een betere gezondheid

Dynamische werkplek voor een betere gezondheid

Zit jij de hele dag achter je bureau? Dat kan een stuk beter en gezonder! Dynamisch werken draait om afwisseling van houding tijdens je werkzaamheden. Elke vorm van beweging tijdens je werkdag draagt bij aan een betere gezondheid. De dynamische werkplek helpt je hierbij. Wat houdt de dynamische werkplek precies in? Je leest het hier.

Voordelen van de dynamische werkplek

Onderzoek wijst uit dat een derde van de werkende Nederlanders het overgrote gedeelte van de dag achter een bureau zitten. Ook tijdens de pauzes wordt vaak doorgewerkt. De helft van de mensen voelt zich dan ook uitgeblust aan het eind van de werkdag. Op den duur kan dit een burn-out tot gevolg hebben. Veel zitten heeft nog meer negatieve gevolgen, waaronder vermoeidheid, hoofdpijn, een tragere stofwisseling en een afgenomen bloedcirculatie. Op lange termijn kunnen diabetes, hartziekten en vaatziekten het gevolg zijn van langdurig zitten.

Een dynamische werkplek dringt het zitgedrag terug en brengt meer beweegmomenten aan in je dag. Hierdoor worden belangrijke lichaamsfuncties gedurende de dag meerdere keren geactiveerd. Tijdens het zitten staat je lichaam namelijk in pauze-stand. Wat heb je nodig voor een dynamische werkplek? Het juiste kantoormeubilair en een andere mindset bij je medewerkers.

Kantoormeubilair voor dynamische werkplek

Met een zit-sta bureau of dynamische stoel of kruk creëer je een betere werkhouding. Zo zorgt de dynamische kruk voor een actieve zithouding achter een statisch bureau. Onbewust train je jouw rug- en buikspieren en ook de rugspieren worden sterker. Nieuw kantoormeubilair vereist een flinke investering. Gelukkig is er ook een ruime keuze aan hoogwaardige tweedehands kantoormeubelen, zodat je bespaart op de aanschafkosten. Daarnaast bespaar je met gebruikte kantoormeubelen veel afval, water en CO2-uitstoot. 

Wil jij het actieve niveau nog verder omhoog brengen op de werkplek? Dan zijn er zelfs speciale bureaufietsen die je aan een zit-sta bureau kunt plaatsen. Het fietsen stimuleert de doorbloeding en zorgt ervoor dat medewerkers productiever zijn. Een goede doorbloeding voorkomt daarnaast vermoeidheid.

Mindset gezond werken

Je medewerkers moeten zelf ook zin hebben om een verandering aan te brengen in hun werkhouding. Maak bijvoorbeeld tussen de middag met het hele kantoor een wandeling voor de lunch, laat collega’s elkaar uitdagen om regelmatig te gaan staan of te stretchen of begin een challenge met het hele kantoor waarbij je ieder uur wat jumping-jacks doet met alle medewerkers of een minuutje gaat planken. Plezier staat hierbij voorop. Door de nadruk te leggen op fitheid, gezondheid en plezier raakt het hele kantoor steeds meer doordrongen van het belang van een gezonde leefstijl en een gezonde werkhouding.

Dynamische werkomgeving

Binnen een dynamische werkomgeving kunnen medewerkers op een afwisselende manier en in verschillende houdingen werken. Doordat de houdingen worden afgewisseld, vindt er relatief veel beweging plaats gedurende de werkdag.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *