Ga jij op wereldreis als een echte wereldreiziger?

Ga jij op wereldreis als een echte wereldreiziger?

Wanneer je hele social media volstaat met wereldreis foto’s, exotische temperaturen en genietende mensen, kan het zo zijn dat je ook aangestoken wordt door de reislust. Als je er altijd al van droomt om een wereldreis te maken, dan heb je je hier waarschijnlijk al heel erg in verdiept. Het bepalen van de landen die gezien moeten worden tijdens de reis en misschien zelfs het uitstippelen van de route die je gaat afleggen. Of je wereldreis nou begint vanuit een vakantiehuis in Europa of vanaf het vliegveld uit Valencia. De voorbereidingen er naar toe zorgen al voor positieve energie. Maar behalve deze leuke delen ervan, is er ook genoeg anders wat geregeld moet worden voordat je echt op pad gaat. Denk hierbij eens aan het boeken van de verblijfplaatsen en vervoersmiddelen, het regelen van de bankzaken en het in orde maken van de verblijfspapieren en paspoort.

Het regelen van de kosten

Wat algemeen bekend is is het feit dat een wereldreis een duur uitstapje is. Daarom is het dan ook aan te raden om op tijd te beginnen met het sparen hiervoor. Als je vantevoren al een beetje weet door welke landen je gaat reizen, kan dit helpen bij het bepalen van het benodigde bedrag. Het kan namelijk best veel verschil maken of je door Thailand of door Dubai trekt. Om een beetje een idee te krijgen van de kosten, kan je rondkijken bij anderen die al een dergelijke reis gemaakt hebben en hier bijvoorbeeld informatieve video’s of artikelen over geschreven hebben. Ook kan je reisgidsen of boekingswebsites raadplegen hiervoor.

Wat moet er geboekt worden?

Je denkt misschien dat je enkel de reis hoeft te boeken, maar dit is vaak verre van waar. De overnachtingen die je tijdens je reis zal doormaken, kunnen de kosten flink omhoog jagen. Daarnaast wil je hier natuurlijk wel gemakkelijk jezelf kunnen verplaatsen, dus er zijn niet alleen kosten naar het land toe, maar ook binnen het land zal je nog een bus, taxi of ander vervoersmiddel moeten betalen. Vergeet zeker niet de kosten voor een visa of voor de grenzen. Je kan beter een ruim budget hiervoor opzij leggen, want je weet vantevoren nooit waar je opeens extra uitgaven gaat hebben.

Voorbereidingen voor de reis

Als je weet waar je naartoe gaat tijdens de reis, is het belangrijk om ook naar de gezondheid te kijken. De hygiëne is in veel landen slechter dan in Nederland, wat betekent dat wij hier extra kwetsbaar voor zijn. Om te voorkomen dat de wereldreis vroegtijdig gestaakt moet worden door een ziekte, is het van belang dat je de benodigde vaccinaties ophaalt voordat je vertrekt. In een gebied waar malaria heerst, is het belangrijk om malariapillen bij je te hebben. Ze zijn niet altijd overal te krijgen, dus ook hierbij kan je beter teveel bij je hebben dan te weinig. Daarnaast is het regelen van een visa voor vele landen een must, zonder dat visa kom je er niet binnen. Vanaf waar je dit aan kan vragen kan verschillen, dus het kan veel gedoe schelen als je dit van tevoren al uitzoekt.

Belangrijke documenten op orde?

Naast het op orde hebben van de visa, is het ook aan de orde om te checken hoe het zit met de geldigheid van je paspoort. Bij veel landen geldt er een regeling dat je er alleen binnen komt wanneer je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is. Als dit niet het geval is, kan je dan beter een nieuwe aanvragen of via andere landen reizen. Ook een reisverzekering is eigenlijk een must-have wanneer je lang op vakantie gaat. Denk hierbij aan de dekking van ziektekosten, mogelijke annuleringen of het verliezen van bagage. Tot slot, mocht je ervoor kiezen om je in het buitenland zelf te vervoeren door middel van een auto of scooter? Verdiep jezelf dan even goed in de regels. Het verkeer kan heel anders werken dan hier in Nederland, en het is goed mogelijk dat je een apart rijbewijs voor het buitenland moet aanschaffen.

Inpaktips

Inpakken voor een reis levert voor veel mensen stress op, al helemaal als het gaat om een langere reis. Het is hiervoor handig om de landen waar je heen gaat, te checken op het weer en klimaat. Op deze manier kan je in ieder geval je kleding hierop afstemmen. Als je weet dat je lang weg zal zijn, kan het soms ook een goed idee zijn om bepaalde artikelen zoals een dikke trui, onderweg aan te schaffen in plaats van in te pakken.

Om ervoor te zorgen dat je de verschillende spullen in je tas zo gemakkelijk mogelijk kan terugvinden, kan je gebruik maken van bijvoorbeeld vacuüm zakken of packing cubes. Deze helpen je met het gescheiden houden van artikelen en het verminderen van de ruimte die ze innemen.

Maak van negatief iets positiefs

De urenlange ritten in de bus, vliegtuig vluchten midden in de nacht waardoor je compleet uit je ritme bent en schommelende boten over het water. Maar veel beter zou het zijn om deze uren nuttig te maken voor wat extra slaap en rust. Slapen tussen de mensen of in de drukte kan een uitdaging zijn, maar met behulp van een slaapmasker en oordoppen, kom je al een heel eind. Vergeet je een bepaald kledingstuk mee te nemen op vakantie? Geen probleem, maak het iets positiefs door te gaan shoppen in een van de vakantielanden. Niet alleen nuttig voor het gewicht van je bagage, maar je hebt er ook direct een aandenken bij dat niet onnodige ruimte inneemt.

Terug naar het normale leven

NA een lange tijd door te brengen in het buitenland, is het mogelijk dat je het complete ritme van thuis kwijt bent geraakt. Het is super verleiden om iedereen de foto’s en video’s te laten zien van alle plekken die je ontdekt hebt en alles wat je hebt meegemaakt, maar vergeet niet om ook te vragen naar wat er thuis zich heeft afgespeelt. Het leven daar is ook gewoon doorgegaan. En daarna? Niets doen is waarschijnlijk geen optie, dus kijk direct naar een nieuwe uitdaging of avontuur waar je jezelf op kan verheugen. Op die manier zal je je gemakkelijker weer kunnen hechten aan ons kikkerlandje.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *