De 3 lekkerste wereldgerechten uit de oven

De 3 lekkerste wereldgerechten uit de oven

Er zijn heel erg veel verrukkelijke  wereldgerechten. Een bekend merk is Knorr die ervoor zorgt dat bekende wereldgerechten in een handomdraai in elkaar gezet kunnen worden. Heel erg handig, maar niet altijd even gezond. Zelf ben ik er ook geen fan van en ik vind het soms niet eens naar de originele wereldgerechten smaken. Je hebt ook helemaal geen pakje nodig om deze wereldgerechten uit de oven te bereiden. Dit kun je namelijk ook makkelijk zelf doen. Binnenkort ga ik verhuizen en dan heb ik eindelijk weer een echte oven. Ik doe het nu al jaren met een klein snackoventje vanwege ruimtegebrek.

Zonder pakjes is het veel lekkerder

Het vergt inderdaad wat meer tijd en moeite, maar dat is het allemaal zeker waard. Door geen pakjes te gebruiken is het niet alleen gezonder, maar je kunt het gerecht helemaal personaliseren. Misschien wil je zelf iets meer of minder kruiden of wil je zelfs kruiden vervangen of weglaten. Dit geldt ook voor andere ingrediënten. Het gerecht is dus meer flexibel als je het helemaal zelf maakt. Daarnaast smaken veel gerechten ook nog eens lekkerder als je ze zelf in elkaar zet dan wanneer je een pakje gebruikt. Om het gerecht toch nog makkelijk te houden voor je, bespreek ik in deze blog maar liefst 3 wereldgerechten uit de oven. Je hoeft dus niet eens zoveel zelf te kokkerellen. De oven doet het werk voor je. Het is zeker de moeite waard om een of meerdere recepten uit te proberen van deze wereldgerechten uit de oven.

#1 Kip Tandoori zonder pakje

Kip Tandoori is een van de bekendste wereldgerechten uit de oven en je kunt dit makkelijk zelf klaarmaken. De kip moet weliswaar een uurtje marineren, maar het recept zet je binnen 30 minuten op tafel.

Ingrediënten:

  • 400 gram kipfilet
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel chilivlokken, gember, kerriepoeder, citroensap en paprikapoeder
  • 3 theelepels gemalen koriander
  • 2 eetlepels tandoori masala
  • snuf kaneel en kruidnagelpoeder
  • 2 theelepels komijn
  • olie

Om dit gerecht uit de boven te maken snijd je eerst de kipfilet in blokjes. Vervolgens snijd je de knoflook fijn. Doe de kipfilet in een grote kom en voeg hier alle kruiden aan toe. Schep dit goed om, zodat de kipfilet goed bedekt is met alle droge kruiden. Voeg hier ook de olijfolie, zout en Griekse yoghurt aan toe. Als je dit goed door elkaar hebt geschept kun je de kip laten marineren. Die doe je door de kip minimaal voor één uur te laten marineren in de koelkast.

In de tussentijd kun je de ui snipperen en fruiten in een pan met olijfolie. Als de kip gemarineerd is doe je deze bij de ui en bak je de kip gaar. Je kunt dit alles ook in een ovenschaal doen en het in de oven bakken. Als de kip tandoori dan klaar is kun je het serveren met Griekse yoghurt en verse koriander.

Als je extra saus wilt maken bij dit gerecht dan kun je 300 gram Griekse yoghurt gebruiken en de kruiden verdubbelen. Zodra de kip gaar is kun je nog 150 milliliter melk toevoegen aan de kip. Dit zorgt voor een smaakvolle saus.

Ik vind zelf kip tandoori lekker met pilau or biryani rijst. Dit laatste hoort niet echt bij wereldgerechten uit de oven maar is wel lekker voor er bij.

#2 Bobotie

Een ander bekend wereldgerecht uit de oven is Bobotie. Bobotie is een Zuid-Afrikaanse ovenschotel. Wat zo kenmerkend aan Bobotie is, is de combinatie van zoet en hartig. Het is dus niet zoals de typisch Nederlandse ovenschotel. De smakencombinatie zal je vast en zeker aangenaam verrassen. Dit is misschien wel 1 van mijn favoriete wereldgerechten uit de oven.

De benodigde ingrediënten:

  • 1 kilogram aardappels
  • 300 gram (runder)gehakt
  • 300 gram sperziebonen
  • 50 gram rozijnen
  • 200 gram crème fraiche
  • 3 middelgrote (M) eieren
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 ui
  • 1 zure appel
  • 1 eetlepel kerrie en abrikozenjam
  • ½ theelepel chilivlokken
  • zout, paprikapoeder en peper.
  • 2 theelepels kurkuma

Om de Bobotie klaar te maken schil je eerst de aardappels. Vervolgens snijd je de aardappels in blokjes. Daarna pak je een grote pan waar de aardappels in gekookt kunnen worden. Vul de pan met water en een snufje zout en breng dit aan de kook. Als de aardappels gaar gekookt zijn moet je de aardappels afgieten.

Breng nu een andere pan water aan de kook voor de sperziebonen. Voeg ook aan dit water een snufje zout toe. Voordat je de sperziebonen toevoegt aan het water, is het belangrijk om de sperziebonen af te spoelen onder de kraan. Snijd ook de kontjes en kopjes van de sperziebonen af. Snijd nu de sperziebonen in stukjes van ongeveer 3 á 4 centimeter. Voeg de stukjes sperziebonen toe aan de pan en kook ze beetgaar. Terwijl de sperziebonen koken, verwarm je de oven voor op 190 graden Celsius.

In de tussentijd wel je de rozijnen in lauwwarm water en snipper je de ui. Ook snijd je de appel in stukjes en zorg ervoor dat je het klokhuis van de appel verwijderd. Doe wat olie of boter in een koekenpan en fruit hierin de ui aan tot deze glazig kleurt.

Voeg daarna het gehakt toe en kruid het gehakt met alle kruiden. Als het gehakt rul is gebakken is het tijd om de jam kort mee te bakken. Voeg de rozijnen en appel ook toe. Hier schep je tot slot de sperziebonen door en ½ deel van de créme fraiche.

In een andere koekenpan bak je de aardappelblokjes en kruid je deze met paprikapoeder, peper en zout.  In een kom meng je de resterende créme fraiche door de eieren. Pak een ovenschaal en vet deze goed in. Hierin doe je de aardappels. Doe hier de sperziebonen, appel en het gehakt bij. Tot slot hiet je hier het creme fraiche mengsel overheen. Doe hier de laurierblaadjes bij en doe dit alles in de oven voor zo’n 20 á 25 minuten. Verwijder de laurierblaadjes voordat je het gerecht serveert.

#3 Ovengerecht met aardappels en kip

Nog een laatste wereld gerecht uit de oven. Ik maak regelmatig een simpele traybake omdat dit niet alleen gezond is, maar ook nog eens ontzettend lekker. Dit gerecht kan je dan ook wel een heel klein beetje vergelijken met een traybake.

Dit heb je nodig:

  • ½ kg zoete aardappelen
  • 2 rode uien
  • 1 zak paprikamix
  • 400 gram kikkererwten in blik
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 15 gram verse peterselie
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepels ketchup
  • 300 gram kipfiletblokjes
  • 250 gram tomaatjes

Verwarm eerst de oven voor op 180 graden Celcius. In de tussentijd halveer je de paprika’s en verwijder je de zaadjes. De aardappelen boen je schoon en snijd je in partjes van ongeveer 1 centimeter dikte. Ook de uien snijd je in dunne partjes. Vervolgens doe je de kikkererwten in blik in een vergiet en spoel je deze af. Laat het uitlekken.

Doe nu de paprika, ui, kikkererwten en aardappel samen met de olie in een kom en meng. Breng dit op smaak met zout en peper. Verdeel dit over een bakplaat en bak voor ongeveer 25 minuten in de oven. In de tussentijd snijd je de peterselie en meng je de helft hiervan door de ketchup en mayonaise.

Na 10 minuten haal je de bakplaat uit de boven en schep je de kip door het aardappel-groentemengsel. Nu zet je het terug en schep door 10 minuten de tomaten erdoor. Nu nog 5 minuten bakken en meng je de rest van de peterselie door het gerecht en serveer met de salsa.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.