Watermeloen: Maak je eigen taart, pizza of cocktail

Watermeloen: Maak je eigen taart, pizza of cocktail

Toen ik in mijn laatste trimester zat, met Farah nog lekker in mijn buik, was ik super gek op watermeloen. Niet zo gek natuurlijk want ik was hoogzwanger terwijl het hartje zomer was, dus dan heb je watermeloenen in overvloed. Elke dag kon ik wel een stuk op. Ook mijn kleine meid is gek op watermeloen, terwijl ze van andere meloenen niet zo veel wilt weten.

Watermeloen is super gezond!

Watermeloen is het zusje van de komkommer, beide bestaan ze voornamelijk uit water. Wat ik echter nooit wist, is dat watermeloen eigenlijk geen fruit is, maar een groente. Best bizar toch? Watermeloen is rijk aan ijzer, kalium en Vitamine C en daardoor erg gezond. Stiekem heb ik altijd wel een voorliefde voor watermeloen gehad. Ik weet nog dat ik met mijn moeder naar de markt in Groningen ging, we een mega meloen kochten en die vervolgens met zijn tweetjes opaten. Haha! Ik was overigens in die tijd op dieet en watermeloen werkt vocht afdrijvend en bevat net als de komkommer weinig calorieën.  Wat wil je nog meer?

Watermeloen bevat lycopeen. Lycopeen is een antioxidant die helpt beschermen tegen kanker en hart- en vaatziekten. Gezien mijn erfelijke aanleg, is het dan ook goed om lekker veel watermeloen te eten. Daarnaast heeft Amerikaans onderzoek aangetoond dat een hoog gehalte lycopeen de kans op zwangerschapsvergiftiging verminderd. Hier kwam ik overigens pas na mijn zwangerschap achter.

Gezonde traktaties

Een tijdje terug scrolde ik door mijn foto’s en zag ik dat ik een paar leuke dingen met watermeloen had gemaakt. Te leuk om niet met jullie te delen. De watermeloen pizza of de taart zijn natuurlijk super leuke en gezonde traktaties. Het kost niet veel tijd, is simpel maar ziet er wel super leuk uit. Vanwege de Corona mag je dan misschien niet trakteren op scholen op dingen die niet voorverpakt zijn, maar dit zijn natuurlijk ook lekkere traktaties voor thuis. Het hoeft immers niet altijd feest te zijn, je kan het feest ook zelf maken zonder reden. Ook een watermeloen cocktail is ontzettend lekker en perfect bij warmere dagen. Je moet immers voldoende drinken om goed gehydrateerd te blijven.

Een watermeloen taart is heel makkelijk te maken

Wat heb je nodig voor een watermeloen taart?

 • Een kleine watermeloen zonder pitjes
 • Een pakje kokoscreme
 • 1 eetlepel honing
 • Een beetje vanille extract
 • 150 ml kokosmelk
 • Eetbare bloemen
 • Blauwe bessen
 • Aardbeien
 • Kiwi
 • Stukjes perzik uit blik
 • Cocktail prikkers

Hoe maak je het?

We beginnen als eerste met de frosting van je taart. Deze maak je door de kokoscreme in een pannetje op laag vuur te laten smelten. Blijf het goed roeren en zorg er voor dat de kokoscreme niet aanbrand. Als het gesmolten is, haal je het van het vuur en voeg je de honing, de kokosmelk en de vanille extract toe. Mix het geheel met een mixer op de zachtste stand.

Laat je frosting een beetje afkoelen en schil ondertussen de watermeloen. Dit doe je door de kontjes aan beide kanten te verwijderen en de schil vervolgens van boven naar beneden te verwijderen. Je kan dit doen met een groot mes.

Laat je geschilde watermeloen uitlekken op keukenpapier en een theedoek, zodat het overbodige vocht ontsnapt.

Terwijl je je watermeloen laat uitlekken, kun je beginnen met het verse fruit te snijden.  De blauwe bessen hoef je echter niet te snijden.

Ik heb er ook voor gekozen om perzik uit blik te gebruiken voor de kleur. Wil je je meloentaart “gezond” houden, dan kun je deze natuurlijk altijd skippen.

In principe kun je al het fruit gebruiken die je zelf lekker vind, echter zou ik geen banaan of appel gebruiken tenzij je deze met citroensap bewerkt. Deze soorten fruit worden snel bruin.

Indien je frosting goed is afgekoeld, kun je hiermee beginnen als je je taart gaat versieren. Ik wilde er eerst een soort dripcake van maken, maar was bang dat dit er niet mooi uit zou zien omdat de frosting niet zo dik was als chocolade. Breng de frosting aan met een spatel en zorg er voor dat het netjes op je taart ligt. Je kan eventueel met keukenpapier, uitgelopen stukken bijwerken.

Vervolgens knip je de cocktail prikkers door midden en prik je ze in je fruit. Prik de scherpe kant in het fruit en gebruik de botte kant om in je watermeloen te prikken. Watermeloen is erg zacht en je kan er dus makkelijk inprikken.

Decoreer je taart met het fruit, zoals je dat zelf leuk vind.

Als laatste voeg je de eetbare bloemen en eventueel een kaarsje toe. De eetbare bloemen kun je online kopen bij de Eetbare bloemenshop. Ik heb volgens mij ook wel eens eetbare viooltjes bij de appie gezien, maar ik weet niet zeker of deze altijd verkrijgbaar zijn.

Cocktails zonder alcohol

Wat heb je nodig voor je watermeloen cocktail?

 • Blender
 • Een halve kleine watermeloen
 • 1 eetlepel rozenwater
 • 2 schepjes suiker
 • Muntblaadjes
 • 1 hand vol ijsblokjes

Hoe maak je het?

Eigenlijk is de cocktail super simpel te maken. Snijd als eerst je watermeloen door midden en verwijder de schil. Dit kan je doen door de meloen eerst in parten te snijden.

Vervolgens verwijder je de pitjes en snijd je je watermeloen in kleine stukjes. Je kan er ook voor kiezen om de pitjes niet te verwijderen en ze gewoon mee te blenden. De pitjes van de watermeloen zijn ontzettend gezond en bevatten eiwitten, vitaminen en mineralen.

Los je suiker op in de rozenwater en voeg deze toe aan je watermeloen.

Vervolgens was je een handje vol muntblaadjes en voeg je deze ook toe.

Voeg de ijsblokjes toe en blend alles in je blender met de icecrush functie. Heb je deze functie niet op je blender, dan kun je de ijsblokjes achteraf toe voeg.

Voeg geen extra water toe, want de meloen zelf bevat al ontzettend veel vocht.

Gezonde traktatie: pizza

Wat heb je nodig voor de meloen pizza?

 • Watermeloen
 • Vlaaifruit
 • Banaan
 • Witte druiven
 • Stukjes perzik of mandarijn
 • Citroensap
 • Kokosrasp

Hoe maak je het?

Snijd de watermeloen als eerst in plakken en verwijder de schil niet.

Doe vervolgens een paar lepels vlaaifruit op je pizza. Ik heb er voor gekozen om rood fruit te gebruiken, omdat dit het meeste op tomatensaus lijkt. Vind je dit echter niet zo lekker, dan kun je natuurlijk ook de andere variant gebruiken. Doe niet teveel vlaaifruit op je pizza, want het is best zoet.

Snijd vervolgens je verse fruit en beleg je pizza hier mee. De druiven heb ik overigens in vieren gesneden.

Spray een beetje citroensap over je banaan, zodat deze niet bruin wordt.

Deze watermeloen pizza is echt super simpel en ook een leuke traktatie voor op school. Vraag bij de plaatselijk pizzeria een pizzadoos om het geheel af te maken.

Je kunt natuurlijk ook altijd een echte fruitpizza maken, ook ontzettend lekker!

Bovenstaande traktaties zijn ook ontzettend leuk als je een lunch of high tea organiseert. Samen met de sushi donuts en de sandwichtaart, zorg je voor een mooi plaatje. Pinterest waardig, wat mij betreft.

Hoe eet jij je watermeloen het liefst?