Halal eten meer dan alleen ritueel slachten.

Halal eten meer dan alleen ritueel slachten.

Moslims eten halal. Halal eten wilt zeggen dat het dier volgens de Islamitische wetten is geslacht. Op het vlees van dieren die in de winkelschappen liggen staat vaak een halal keurmerk vermeld, mits er aan de islamitische wetten is gedaan. Een van die islamitische wetten, voorwaarden is dat het desbetreffende dier gestorven moet zijn door middel van een snede in de hals met een scherp mes. De kans is groot dat je iemand kent die halal eet, maar waar moet je dan aan denken? Wat is halal eten? En waarom zou je dat doen? Dat en nog meer lees je in deze blog.

Wat is halal eten?

Voordat ik je allerlei voorbeeld geef van halal eten, is het van belang om eerst te weten wat halal betekent. Halal (Arabisch: حَلاَلْ: ) betekent ‘rein’. Dit is een islamitische term die aangeeft wat wél is toegestaan voor moslims. Wat halal eten betreft gaat het er dus om wat is toegestaan voor moslims om te eten.

De Koran verteld ons wat halal en haram is. Er is ook een term voor wanneer het niet duidelijk is of iets helemaal ‘goed, toegestaan’’ of helemaal ‘slecht, onwettig’ is. Dit wordt aangeduid met de term ‘makruh’. Dit betekent in het Nederlands ‘twijfelachtig’.

De Islam gaat er doorgaans vanuit dat alle voedsel halal is, tenzij er expliciet staat genoemd in de Koran of de Ahadieth dat bepaald voedsel verboden is. Expliciet betekent uitdrukkelijk gezegd of geschreven. Het is daarin terug te vinden. Voedsel is halal wanneer het geen elementen bevat waarvan de consumptie voor moslims door de Islamitische wet wordt verboden. Varkensvlees is bijvoorbeeld onrein voor moslims en is nadrukkelijk verboden.

De richtlijnen m.b.t. halal slachten zijn gebaseerd op de Koran, de Soenna en de islamitische rechtspraak. 

Waarom halal eten

Halal eten is een islamitische zienswijze, waarbij de overtuiging moet zijn dat het eten goed is voor de maatschappij, dier, mens en het milieu. Het heeft dus meer te maken met alleen het eten, maar het eten zelf speelt wel een belangrijke rol in het lichamelijke doel van moslims. Moslims eten namelijk om gezond te blijven en om fysiek sterk te blijven. Hierdoor willen ze in staat zijn en blijven om bij te dragen tot het welzijn van de samenleving, dankzij hun ruime kennis en inspanningen. Er wordt tevens van moslims verwacht dat zij moeite steken in  hun voeding, zodat ze deze kennis en inspanningen voor het welzijn van de samenleving kunnen waarborgen. Het is ook belangrijk voor moslims om halal te eten omdat er in een Hadieth staat dat het gebed van iemand wordt geweigerd door Allah als zij voedsel eten dat hij heeft verboden.

Wat is haram?

Om terug te komen op de laatste zin in de vorige alinea: ‘’Het is ook belangrijk voor moslims om halal te eten omdat er in een Hadieth staat dat het gebed van iemand wordt geweigerd door Allah als zij voedsel eten dat hij heeft verboden.’’ Haram noemen we al het voedsel dat Allah verboden heeft. Aangezien het gebed 1 van de 5 zuilen in de Islam is, is dit dus wel belangrijk. Haram is het tegenovergestelde van halal.  Hieronder bespreek ik de voeding met je die niet halal, oftewel: haram is.

Wat is allemaal niet halal?

  • Varkensvlees: ten eerste is varkensvlees verboden in de Islam. Dit komt doordat het varken een alleseter is. Wij zien een varken als een een onrein dier.
  • Bloed: ‘duh’, zou je denken. Waarom zou je bloed willen eten? Nou ja, wat dacht je van een stukje biefstuk of ander soort vlees dat niet helemaal doorbakken is en waar het bloed nog uitdruipt? Of een stukje bloedworst? Ook dat mogen moslims niet eten.
  • Gelei: producten zoals gelei, wat gelatine bevat, is verboden. Hierbij kun je denken aan diverse snoepjes en vlaaien.
  • Dierlijke producten die afkomstig zijn van een dier dat niet-ritueel is geslacht.
  • Bepaalde kaassoorten: kaassoorten waarin het bestanddeel ‘stremsel’ voorkomt, is verboden. Stremsel is namelijk afkomstig uit de maag van een kalf dat niet halal is geslacht.

Alcohol is niet toegestaan

Allah heeft het drinken van alcohol verboden, dus mogen de moslims geen alcohol drinken. De Islam stelt dat elke vorm van beneveling slecht is voor het lichaam, maar ook voor de ziel. Alles dat schade toebrengt aan psyche en lichaam en hierdoor de krachten van de mens aantast (teksten: al-Nisaa’ 4:29; al-Baqarah 2:195) zijn daarom ook verboden. Dit klinkt simpel en dat is het ook, want wij geloven dat Allah alleen het beste voor je wilt. Dat is de reden waarom moslims geen alcohol mogen drinken en dus ook alcohol ‘haram’ is. Toch is het fijn om de onderbouwing, redenering te weten waarom Allah het drinken van alcohol verbiedt. Dit heeft in Jip en Janneke taal te maken met o.a. de volgende redenen:

  • Alcohol veroorzaakt vijandelijkheid tussen mensen en wakkert haat aan. Mensen die dronken zijn, zijn 9 van de 10 keer vervelend en maken ruzie.
  • Tevens is alcohol niet goed voor je lichaam en kan het bij overmatig gebruik je organen zoals je lever beschadigen.
  • Aanbidding is voor moslims erg belangrijk. Alcohol kan je hiervan weerhouden

Spijswetten

Spijswetten zijn regels die bij iedere religie terugkomen. Zo ook in de Islam. In principe hebben we 3 categorieën:

  • Halal (rein): voedsel dat is toegestaan.
  • Haram (onrein): onwettig, voedsel dat is verboden.
  • Makruh: voedsel dat niet direct verboden is voor moslims maar er wordt ook niet aangemoedigd. Een soort grijsgebied dus.

Wat is het verschil tussen halal vlees en gewoon vlees?

Het verschil tussen halal vlees en gewoon vlees heeft vooral te maken met de eisen die gesteld zijn aan de manier van slechten. Deze voorwaarde is onder andere dat het dier met een scherp mes moet worden gesneden in de hals. Verdoving is niet per definitie is uitgesloten. Dieren mogen echter alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden. Het dier moet dan in theorie nog uit zijn verdoving kunnen ontwaken. Er wordt daarom vaak niet gekozen voor een verdoving, maar het dier mag niet onnodig lijden. Tevens moet het bloed er in 1 keer uitstromen. Ook mag het dier niet zien hoe andere dieren worden geslacht omdat dit voor extra stress zorgt bij het dier.

Het dier moet een goed leven hebben gehad

Dat het dier een goed leven moet hebben gehad is een van de voorwaarden en aspecten bij de slachting op islamitische wijze. Dit komt doordat het dier wordt gezien als een gunst dat door Allah is geschapen.

De gezondheid van het dier dient gegarandeerd te zijn

Verder is het cruciaal dat de gezondheid van het dier gegarandeerd is, waarmee het dier ook daadwerkelijk ‘rein’ is. Hierbij wordt gekeken naar de gezondheid, welzijn, voeding en de ruimte die het dier heeft gehad bij het leven.

Er moet zo min mogelijk dierenleed zijn

Als laatste moet er zo min mogelijk dierenleed zijn. Vandaar dat de wijze van slachten die hiervoor is besproken zo van belang is. Halal eten is dus alles behalve barbaars wat de media soms voorschetst.

Waar halal vlees kopen

Vroeger kon je halal vlees niet online kopen. Sterker nog, het was niet eens verkrijgbaar in het dorp waar ik woonde. 1 keer per maand gingen we daarom naar Den Haag om vlees te kopen. Mijn ouders had een mega grote diepvries en die werd dan volgegooid. Tegenwoordig is het allemaal veel makkelijker en hoef je niet eens de deur uit, laat staan 300 km te rijden omdat je halal wilt eten.

Ik koop mijn vlees meestal online. Op deze manier hoef ik niet de deur uit in de kouw. Niet meer met slepen met tassen. Thuisbezorgd is toch wel easy. Hoe relaxt wil je het namelijk hebben. Ik schreef eerder al in een blog dat ik gek ben op gourmetten. Mijn gourmetschotels komen dan ook bijna altijd van slagerij Amin. Dit is een slagerij in Den Haag, maar ze bezorgen in heel Nederland. Gebruik je de code Jasmina10, dan krijg je ook nog eens 10% korting. Ik verdien er overigens niks aan hoor, als je de code gebruikt. Gewoon een lekker extraatje voor jou. Wij Nederlanders houden allemaal wel van korting toch?

Naast slagerij Amin, ben ik ook gek op het vlees van Fusha halal. Altijd super vers en gesneden als je dat wilt. Bij Fusha halal vind ik tevens hun manier van verpakken ontzettend fijn. Ik hoef nooit weer opnieuw porties gaan maken, maar kan het altijd zo in de diepvries gooien. Vul je liever de diepvries en koop je altijd groot in? Ze hebben altijd mooie aanbiedingen op grootverpakkingen, of je nou voor 5 kilo kipfilet of een hele schaap gaat. Tevens zijn de bezorg kosten gratis en bezorgen ook zij door heel Nederland. Volgens mij bestaan ze nog niet heel erg lang, maar ik ben al vaste klant.

Voor de niet moslims die deze blog lezen ben ik wel benieuwd of jullie ook wel eens halal eten. Zelf heb ik het niet om niet halal te eten maar mijn buurvrouw zegt altijd dat ze halal vlees veel lekkerder vind dan de plofkippen uit de supermarkt. Kies jij wel eens bewust voor halal vlees?



1 gedachte over “Halal eten meer dan alleen ritueel slachten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *