Tips voor het kopen van een eerste gezinswoning

Tips voor het kopen van een eerste gezinswoning

Droom je al tijden van een groot gezin? Of is je familie in de afgelopen jaren al steeds groter geworden en merk je dat er te weinig ruimte is in je huidige woning? Hebben de kinderen steeds vaker ruzie omdat ze eigenlijk een eigen kamer willen of te weinig ruimte hebben om lekker te kunnen spelen? Of woon je misschien zelfs nog in een kleine flat of appartementje en wil je nu toch écht jouw droomwoning gaan kopen? Dan wil je natuurlijk dat jouw eerste echte gezinswoning aan alle eisen voldoet. Maar waar let je op bij het kopen van een eerste gezinswoning? Wat moet je allemaal regelen? Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van de juiste hypotheek en de noodzaak om een opstalverzekering af te sluiten op het huis. Er komt veel bij kijken wanneer je een eerste gezinswoning koopt. Daarom enkele tips om je op weg te helpen.

Kijk realistisch naar de mogelijkheden


Voordat je kunt bepalen welke gezinswoning bij jou past, is het eerst belangrijk om te weten wat je kunt kopen en waar je aan moet denken. Het is natuurlijk heerlijk om te dagdromen over die grote woningen die je online ziet staan. Maar je hebt hier niets aan als dit niet binnen je budget past. Daarom is het goed om uit je eigen bubbel te stappen, een afspraak te maken bij een hypotheekadviseur en allereerst na te gaan wat je kunt kopen. Op die manier kun je het aanbod filteren en blijf je realistisch.

Wees je er ook van bewust dat een woning veel extra kosten met zich meebrengt. Niet alleen de hypotheek. Ook verschillende heffingen, de kosten voor een woonverzekering, enzovoorts. Je krijgt met kosten te maken die je nu mogelijk niet hebt tijdens het huren. Dit moet allemaal in het budget worden meegenomen.

Zet alle wensen op een rij


Ben je niet iemand die dol is op verhuizen? Is het de bedoeling dat dit jullie droomwoning wordt en je hier blijft totdat het écht niet anders meer kan? Dan wil je natuurlijk wel dat de woning aan alle wensen voldoet. Niet alleen de wensen voor de korte termijn, maar ook voor de toekomst. Wil je je gezin bijvoorbeeld in de toekomst nog uitbreiden? Of is het je droom om ooit een mooie speelplek in de tuin te hebben? Wil je graag een eigen garage? Dit zijn allemaal dingen om over na te denken. Een woning kopen doe je niet dagelijks. Hier wil je jaren plezier van hebben. Daarom is het goed om te weten wat je wil.

Wees je er wel van bewust dat het aanbod woningen in Nederland alleen maar afneemt. We hebben te maken met een enorm woningtekort. De prijzen schieten het dak door en het is misschien lastig om te vinden wat je zoekt. Daarom is het goed om met je eigen wensen rekening te houden, maar ook om de lat niet té hoog te leggen.

Kijk ook in de omgeving

Maak niet de fout om enkel naar de woning zelf te kijken. Besef goed dat je jouw gezinnetje in deze buurt gaat grootbrengen. Het is dan ook niet alleen belangrijk dat de woning naar wens is, maar ook dat je de omgeving veilig en gezellig acht. Een droomhuis op de verkeerde plek kan nog rampzalig verlopen. Bekijk niet alleen hoe de straat eruit ziet en hoe de buren tegen elkaar doen, maar ook water in de omgeving allemaal te zien en te doen is. Zijn er bijvoorbeeld scholen dichtbij? Speeltuinen? Supermarkten? Zeker wanneer je veel te voet of met de fiets doet, kan het fijn zijn om dit te weten. Zo weet je zeker of jouw droomwoning ook in een droomomgeving ligt.

samenwerking


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *