Wanneer is je baby levensvatbaar

Wanneer is je baby levensvatbaar

Je bent zwanger en dat is natuurlijk hartstikke mooi. Een nieuw leven wat binnenin je groeit. Het is allemaal zo mooi en speciaal. Elke moeder zal dit bevestigen. Toch is er ook een stukje angst wat je met je meedraagt want blijft het allemaal wel goed gaan? Elke keer wanneer jij jullie kindje niet voelt heb je toch een stukje paniek in je. Ik weet het nog als gister. Aangezien ik al meerdere miskramen voor de geboorte van Farah had, ben ik echt 9 maanden onzeker geweest. Maar vanaf welke week hoef jij je minder zorgen te maken? Wanneer is je baby levensvatbaar?

Geef nieuw leven een kans

Wanneer je 24 weken zwanger bent en jullie baby besluit om de een of andere reden dat het tijd is om te komen, zullen de artsen proberen om jouw baby ook daadwerkelijk in leven te houden. Liever zien ze dat jullie baby nog een aantal weken blijft zitten maar niet altijd lukt dit. Heel veel jaren terug zou jullie kindje met 24 weken zwangerschap amper kans op overleven hebben gehad maar dat is in de loop der jaren wel veranderd. Wel zal het ten alle tijden aan de beademing moeten omdat de longen van jullie kindje nog niet helemaal gerijpt zijn. Zelfstandig ademen kan het dus nog niet altijd. Toch is je baby levensvatbaar.

Wat is er gebeurd in en met jouw buik?

Je baarmoeder is de afgelopen weken best gegroeid. De bovenkant van de baarmoeder zit nu ongeveer boven je navel. De grootte van jouw baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een voetbal. Het zal ook steeds lastiger voor je worden om bepaalde dingen te doen. Iets van de grond afpakken of je veters strikken wordt nu een echte klus.

Wat zijn de overlevingskansen?

Vanaf 24 weken zullen de artsen er alles aan doen om het leven van jouw baby te redden, wanneer het zich aankondigt en geboren wordt. Of je kindje het ook overleeft, kan je nooit met zekerheid zeggen. Bij een geboorte na 25 weken is er 56 procent kans op overleven. Bij 26 weken ligt dit percentage al op 71.5 procent. Wordt het geboren na 27 weken dan is er tussen de 80 en 90 procent kans op overleven en vanaf 28 weken zelfs al 95 procent. Je ziet nu dus goed wat een weekje meer of minder veilig in jouw buik blijven zitten dus met jullie kindje doet. Dat jullie baby levensvatbaar is dat is hartstikke mooi maar de kans op overleven is nog veel belangrijker. Het nichtje van mijn man beviel met bijna 26 weken van een tweeling en als je de meisjes nu ziet. Ze zijn inmiddels 4 of 5, maar het zijn echte dametjes hoor. Gezond en wel.

Vroeggeboorte en de complicaties

Wanneer jullie kindje veel te vroeggeboren gaat worden dan is er kans op een aantal complicaties bij jullie kindje. Het kan dus zomaar zijn dat de kwaliteit van leven optimaal is wanneer jullie kindje na de 24 weken maar toch nog te vroeg ter wereld komt. Overigens is een vroeggeboorte alles onder de 37 weken.

We kennen de volgende complicaties:

  • De longetjes van jullie kindje zijn nog niet ontwikkeld genoeg
  • De bloedsomloop verloopt minder goed
  • Er is kans op een hersenbloeding
  • De weerstand van jullie kindje tegen infecties kan verminderd zijn.

Het wil overigens niet zeggen dat een te vroeggeboren kindje altijd last heeft van deze complicaties. Heel vaak gaat het juist wel goed en hoef je geen zorgen te maken of je baby levensvatbaar is .Met dit artikel wil ik je dus ook absoluut niet bang maken.

Wat kunnen de oorzaken zijn van een vroeggeboorte?

Een vroeggeboorte kent een aantal oorzaken. Een aantal zullen er bekend zijn maar er zullen er ook zijn waar je misschien van staat te kijken.

Ten eerste kan de leeftijd van de vrouw een oorzaak zijn. Vrouwen die tussen de 35 en 40 jaar zijn hebben bijvoorbeeld 1,5 keer zoveel kans op een vroeggeboorte dan vrouwen die tussen de 20 en 24 jaar oud zijn. Ben je ouder dan 40 dan is de kans zelfs twee keer zo groot.

Vrouwen die middels een vruchtbaarheidsbehandeling, (zoals o.a. IVF) zwanger zijn geworden hebben ook een grote kans op een vroeggeboorte. Dit licht niet aan de behandeling zelf maar aan het feit dat de moeder van zichzelf verminder vruchtbaar was.

Een ontsteking hebben is ook een van de oorzaken. Zelfs een hele onschuldige ontsteking zoals bloedend tandvlees kan hier al voor zorgen. Het is dus echt zaak om goed voor jezelf te blijven zorgen.

Rook je? Dan is de kans op een vroeggeboorte ook groter. Het is dus verstandig om daarmee te stoppen. Liever al voordat je überhaupt zwanger bent. Twee zwangerschappen die heel snel op elkaar volgen is hartstikke leuk omdat het leeftijdsverschil tussen jullie kindjes dan maar heel klein is maar jouw lichaam heeft niet echt de tijd gehad om te herstellen. Je kunt hierdoor te weinig voedingstoffen bij je hebben die wel heel belangrijk zijn voor jullie kindje. Dit kan ervoor zorgen dat er en vroeggeboorte optreedt. Nou ken ik mensen die echt als een ketter rookten tijdens hun zwangerschap en gewoon gezonde kindjes hebben gekregen, maar het gaat heel vaak niet goed.

Wat is belangrijk?

Een onbezorgde zwangerschap willen we allemaal wel maar daar ben je nooit zeker van. Je kunt een aantal dingen zelf doen, maar je hebt niet alles in de hand. Probeer wel je lifestyle aan te passen en rekening te houden met het leven dat in jou groeit. Zelf was ik 9 maanden onzeker toen ik zwanger was van Farah, maar sommige dingen heb je zelf zo niet in de hand. Ook al was ik ontzettend opgelucht toen mijn baby levensvatbaar was na 24 weken. Probeer zoveel mogelijk te genieten van het nieuwe leven in jouw buik maar wees ook alert. Twijfel je? Neem dan contact op met jouw huisarts of verloskundige zodat die jouw twijfel weg kunnen halen. Stress is namelijk helemaal niet goed voor jou en jullie kindje!



5 gedachten over “Wanneer is je baby levensvatbaar”

  • Dat is altijd zo’n belangrijke vraag inderdaad! Ik weet nog dat ik me altijd geruster voelde als ik de 37 weken had gehaald want dan wist ik dat het voor de baby prima zou zijn als hij of zij al kwam. Maar ik geloof dat het op zich begint rond de 24 weken zwangerschap? Maar dan wel met heel veel problemen?

  • Helemaal waar, je hebt nu eenmaal niet altijd alles in de hand. Hoe goed je je best ook doet om de beste en meest gezonde bubbel voor jezelf en je kindje te creëren.
    Wat lijkt mij dat zenuwslopend als je al zoveel verdriet achter de rug hebt en je bent nu weer zwanger, om dan de volle 9 maanden onzeker te zijn. Wat een letterlijke ontlading toen jullie Farah geboren werd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *