Vakantie Waddeneilanden, 10 tips

Vakantie Waddeneilanden, 10 tips

Een vakantie Waddeneilanden is een avontuurlijke reis die iedereen een keer zou moeten doen. We hebben allemaal wel eens gehoord van Texel of Ameland toch? Als je dol bent op sport en avontuur is een reis naar de Waddeneilanden perfect voor je, maar als je daar niet van houdt kun je je ook prima vermaken. Je kunt bijvoorbeeld dagen genieten van wandelingen door de natuurgebieden, waar de Waddeneilanden om bekend staan. Daarnaast ga is een tripje naar de Waddeneilanden ideaal wanneer je behoefte hebt aan een rustig weekend. Zelf heb ik wel wat ervaring met onze noordelijke eilanden, en wil graag mijn tips met je delen over hoe je je kunt vermaken. Lees dus snel verder!

Bekijk zeehonden op de Richel

Wanneer je in Nederland een zeehond wil spotten, dan kun je het beste naar de Waddenzee. Als je naar de eilanden gaat zul je namelijk snel ontdekken dat er 40.000 zeehonden vrij rondzwemmen. Er zijn twee soorten zeehonden. Het grootste deel van de zeehonden weegt een paar honderd kilo en heeft een dikke laag vet. Het zien van deze zeehonden is voor veel mensen een indrukwekkend tafereel. Een van de beste plekken om zeehonden te bekijken is bij de Richel; dit is een zandbank bij Vlieland waar honderden zeehonden languit op het strand liggen. Bij andere eilanden kun je een speedboat tour gedaan om zeehonden te spotten, maar als je geen waterrat bent kun je ook aan wal blijven om Ecomare op Texel te bezoeken.

Ecomare is een opvangcentrum dat zich inzet voor vogels, bruinvissen en zeehonden. Het is een aquarium en Wadden Museum tegelijkertijd. Zelfs als ze geen kleine zeehondjes hebben is het een bezoek waard!

Ga wadlopen

Verrassend genoeg is de Waddenzee maar heel ondiep zodra je buiten de vaargeulen komt. Elke dag komt een deel van de zeebodem droog te liggen, wat wordt veroorzaakt door eb en vloed. Het is zelfs mogelijk om van het ene naar het andere eiland te wandelen! Je zou bijvoorbeeld langs de kust van Texel kunnen wadlopen. Het beste kun je met een gids meegaan, deze laat je vaak van alles zien over de zeebewoners die in het slijk leven. Erg interessant! Denk hierbij aan karakollen en schelpen bijvoorbeeld. Deze wezentjes beginnen vaak meteen met spuwen waarna ze zich snel weer in het slijk verstoppen. Wanneer je gaat wadlopen is het een goed idee om een paar rubberen laarzen mee te nemen. Gewone schoenen ben je namelijk kwijt na twee stappen.

Neem een kijkje in een actieve militaire schietkraam

In het westen van Vlieland heb je een grote zandvlakte die door defensie wordt gebruikt als militair oefenterrein. Dit is een van de enige in heel Europa waar nog met scherp gebombardeerd en geschoten wordt. Dit strand wordt ook wel Vliehors genoemd. Het is verlaten wanneer er geen militairen oefenen. Het is makkelijk te bezoeken met de Vliehors Expres wanneer je op vakantie naar de Waddeneilanden gaat. De Vliehors Expres is een combinatie van een trekker met een gele duikboot. Wanneer je liever te voet gaat zonder dat je opgeblazen wordt dan is Stelling 12H een goede optie. Dit zijn bunkers van de Duitsers die zijn opgegraven en deel uitmaakten van de Atlantikwall. Een must see tijdens je vakantie Waddeneilanden!

Bezoek het Wrakkenmuseum

Op Terschelling kun je het Wrakkenmuseum vinden. Dit is een pittoresk museum waar je allemaal vreemde voorwerpen en oude rommel kunt vinden. Alle voorwerpen die je er ziet zijn ooit op het strand aangespoeld. Je kunt er van alles vinden zoals historische schatten, oud speelgoed en zelfs een dildo en andere rare dingen. Wanneer je niet op Terschelling bent maar wel een museum wilt bezoeken, dan zou je naar het Drenkelingenhuisje op Vlieland kunnen gaan. Dit is een vroegere strandhut waar een schipbreukeling eten, water en droge kleren kon vinden. Tegenwoordig is het een klein museum dat vol ligt met oude schatten. Het mag dan een museum zijn, maar er zijn zelfs koppels die er in het huwelijksbootje stappen!

Geniet van de natuur tijdens je trip op de Waddeneilanden

Op het land van de Waddeneilanden kun je heel wat natuur bewonderen. Elk eiland heeft zijn eigen prachtige reservaat waar je lange en mooie wandelingen kunt maken. Een goed voorbeeld is de Kroonspolders op Vlieland, hier kun je de vogels vanaf de kijkhutten bewonderen. Een andere optie is Nationaal Park Duinen op Texel, die de hele noordkust van het eiland in beslag neemt. Dit park is opgedeeld in delen en het unieke eraan is dat elk deel zijn eigen karakter heeft. In dit reservaat kun je de mooiste duinlandschappen zien en verzichten met kreken en plassen. Als je geluk hebt kun je misschien hooglandrunderen spotten. Kortom: fenomenaal en absoluut een aanrader.

Ga voor een fietstocht

Het aantal auto’s op de Waddeneilanden wordt vanwege bewuste redenen beperkt gehouden. Om die reden nemen locals vaak de fiets. Voor toeristen is de fiets ook een goede optie. Overal op de eilanden kun je fietsverhuurders vinden. Als je van vooraf uitgestippelde fietsroutes houdt, dan volg je gewoon de borden en kom je overal langs. Tijdens de tochten kom je langs verschillende dorpen en kun je ervoor kiezen om af en toe in een café te stoppen, maar als je liever de natuur bekijkt, dan fiets je door de natuurgebieden of duinen. Een van de mooiste tochten op de Waddeneilanden is wanneer je door een maanlandschap met helmgras op Ameland fietst in de avond. Een andere mogelijkheid is om een nachtelijke tocht door de bossen van Vlieland te maken. Als je van fietsen houdt, dan is een vakantie Waddeneilanden perfect voor je!

Beklim een van de vuurtorens

Het grappige aan de vuurtorens op de noordelijke eilanden is dat ze allemaal met een andere snelheid om hun as draaien. Op die manier weten schippers die ’s nachts varen precies bij welk eiland ze zijn. Je kunt bijna elke vuurtoren op de eilanden gaan beklimmen als je dat zou willen. Een van de mooisten is die van Texel. Deze is gelegen op een adembenemende locatie waarbij je twee torens voor de prijs van één mag beklimmen. De nieuwe vuurtoren werd namelijk om de oude heen gebouwd toen die in de Tweede Oorlog beschadigd werd. Als je geen hoogtevrees hebt is het een echte aanrader om een keer een vuurtoren op de eilanden te beklimmen tijdens je vakantie!

Oneindig plezier tijdens je Waddeneilanden trip

In de blog zijn wat aanraders genoemd qua activiteiten die je op de Waddeneilanden kunt doen, maar er zijn nog veel meer dingen te doen die nog niet eens benoemd zijn. Denk bijvoorbeeld aan de mooie dorpjes die je er hebt, waaronder Den Burg en Oost-Vlieland. Een van de uniekste museums op de eilanden is Kaap Skil. Daarnaast is het natuurlijk ook hartstikke leuk om te dineren op een van de vele strandpaviljoenen. Kortom, bezoek de Waddeneilanden en kom er zelf achter! 

Ben jij wel eens naar 1 van de waddeneilanden geweest? Wat is jouw favoriete eiland?

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *