Je vruchtbaarheid verhogen, bestaat dat?
Voor veel mensen lijkt het hun leven lang een vanzelfsprekendheid: “ later als ik kinderen heb, dan …” Vervolgens gaat het vaak over bevallingen, over kinderkamers, over opvoeding – maar slechts weinigen hebben het over wat er gebeurt wanneer je moeilijkheden hebt met zwanger worden. 1 op de 6 stellen kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Wij zijn helaas ook 1 van die 6. De kans op zwangerschap is namelijk niet voor iedereen 100 procent, maar er zijn gelukkig allerlei dingen die je kan doen om die kans voor jezelf te vergroten. Voordat ik Farah had, was mijn vruchtbaarheid verhogen echt een dagelijks dingetjes. Ik probeerde van alles om mijn enige wens in vervulling te laten gaan. Ik ben natuurlijk geen arts, dus volg altijd het advies van je arts en blijf je gezonde verstand gebruiken.
Vruchtbaarheidsproblemen
Als zwanger worden tegen al je hoop in niet meteen lukt, is er niet altijd sprake van vruchtbaarheidsproblemen. Over het algemeen spreekt men pas van vruchtbaarheidsproblemen wanneer een koppel langer dan één jaar nodig heeft om zwanger te worden. Ongeveer 15% van de ouders-in-spé ervaart dergelijke fertiliteitsproblemen. Daarnaast zijn er ook vruchtbaarheidsproblemen die veroorzaakt worden door onvruchtbaarheid. Dit wordt ook wel steriliteit genoemd: dan is er geen mogelijkheid op een natuurlijke manier kinderen te verwekken. Helaas heeft je vruchtbaarheid verhogen met huismiddeltjes dan ook nog weinig zin. Dit is echter gelukkig zeer zeldzaam.
De meeste vruchtbaarheidsproblemen hebben echter te maken met problemen met de eisprong door bijvoorbeeld PCOS of een overschot of tekort aan bepaalde hormonen. Een andere veelvoorkomende oorzaak is ontstoken eileiders. Verder kan endometriose ook een rol spelen. Tot slot kan het maar niet zwanger geraken ook te maken hebben met de fysieke toestand van de man: de sperma kan van minder goede kwaliteit zijn of er kunnen seksuele problemen spelen. Verder kunnen ook algemene aandoeningen die men niet direct linkt aan vruchtbaarheid invloed hebben op de bevruchting. Denk aan diabetes, epilepsie of darmziekten. De cijfers hierover zeggen dan ook dat vruchtbaarheidsproblemen even vaak hun oorzaak hebben liggen bij de vrouw als bij de man.
In 1 keer zwanger worden
Als jongeling heb je vast vaak gehoord dat je veilig moet vrijen, want het kan allemaal binnen één keer gebeuren. Op jonge leeftijd wilde niemand dat, en toch gebeurde het wel eens. Nu wil je het misschien juist wél in die ene keer, en dan gebeurt het niet – althans zo lijkt het. Zwanger worden duurt bij de een langer dan bij de ander en is afhankelijk van allerlei verschillende factoren. Toch kan er algemeen gesteld worden dat een gezond stel onder de 35 jaar gemiddeld 15 tot 20 procent kans heeft op zwangerschap per menstruatiecyclus. Dit betekent dat 30 procent binnen drie maanden in verwachting is, 70 procent binnen een half jaar, en meer dan 80 procent na een jaar. Kortom: lang niet alle koppels worden in één keer zwanger!
Wanneer meeste kans op zwangerschap?
Zoals eerder genoemd is de kans op zwangerschap afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de timing. Uiteraard moet je ervoor zorgen dat je niet langer voorbehoedsmiddelen gebruikt. Houd er daarbij rekening mee dan bij het stoppen met sommige voorbehoedsmiddelen de vruchtbaarheid niet direct de dag erna is teruggekeerd. Bij de pil heeft je lichaam vaak enkele weken of maanden nodig heeft om weer op gang te komen. Wanneer je lichaam weer terug is in haar natuurlijke cyclus en deze ook regelmatig is, kun je uitrekenen wanneer je vruchtbare dagen zijn. Deze zijn meestal ongeveer 14 dagen na je laatste menstruatie. Dan vindt immers je eisprong plaats. Veel vrouwen merken uit zichzelf al dat ze rond deze dagen meer zin hebben om te vrijen en sommige vrouwen menen hun eisprong zelfs te kunnen voelen. Ook kun je er voor kiezen om je elke dag te temperaturen.
Na de eisprong blijft de eicel van de vrouw ongeveer 12 uur vruchtbaar. De zaadcellen van de man blijven 2 tot 3 dagen leven. De grootste kans op zwangerschap heb je dus door te vrijen 1 of 2 dagen voor je eisprong. Is je menstruatiecyclus niet zo betrouwbaar als een agenda of wil je het gewoon zeker weten? Dan kan je altijd een ovulatietest kopen voor de zekerheid. Je vruchtbaarheid verhogen begint dus bij je cyclus goed in kaart te brengen. Er zijn apps die je hier bij kunnen helpen.
Kans op zwangerschap vergroten
Er zijn ook andere fysieke factoren die invloed hebben op de kans op zwangerschap. Een ongezonde levensstijl heeft een negatieve invloed op zwangerschap. Iemand die meer alcohol nuttigt dan water, rookt als een ketter, eenzijdig en ongezond eet en overgewicht heeft, maakt het zichzelf en zijn of haar partner niet makkelijk.
Overmatig roken heeft namelijk een schadelijke werking voor de eierstokken van de vrouw. Ook kan het de kwaliteit van het sperma van de man aanzienlijk verminderen. Ook overmatig alcoholgebruik tast de vrouwelijke vruchtbaarheid aan en kan de productie van sperma verstoren.
Wil je de kans op zwangerschap vergroten, zorg dan dus dat jij en je partner er allebei een gezonde levensstijl op nahouden. Drink en rook niet te veel, beweeg regelmatig, en eet veelzijdig en vezelrijk. Probeer zoveel mogelijk te variëren met groenten en fruit. Voorkom bloedarmoede door net iets meer vlees, vis, kip, eieren en vleesvervangers te eten, en doe rustig aan met cafeïne. Bovendien is het aan te raden zijn om extra foliumzuur te slikken en op te passen met rauw vlees.
Nogmaals deze tips werken natuurlijk niet voor iedereen. Je vruchtbaarheid verhogen is namelijk nogal een dingetje. Ik weet nog dat voordat ik Farah had, ik zelfs een beetje wanhopig werd. Wat heb ik niet geprobeerd? Van kruiden tot aan hijama tot aan accupuntuur, niks was me te gek. Alles om mijn kinderwens in vervulling te laten gaan en ik probeerde echt alles. Mijn vruchtbaarheid verhogen was op een gegeven moment het enige waar ik mee bezig was.
Wat is de FERTI·LILY conceptie cup?
Toch zijn er ook nog enkele extra’s die je kan proberen om de kans op zwangerschap voor jou en je partner te vergroten, zonder dat er direct ziekenhuisbezoeken aan te pas hoeven te komen. Ook dit is natuurlijk per stel weer verschillend en afhankelijk van de reden dat je niet zwanger raakt. De FERTI·LILY conceptie cup kan namelijk helpen, vruchtbaarheid verhogen is daar niet meteen een doelstelling, maar het verhoogd de kans op een zwangerschap.
Je vraagt je misschien af: het menselijk lichaam is zo ingewikkeld en zwangerschap kan soms zo lastig zijn, dus hoe helpt de cup? Maar de FERTI·LILY conceptie cup is zowel innovatief als eenvoudig: de cup kan na de zaadlozing van de man worden ingebracht in de vagina van de vrouw, waarbij de cup de zaadcellen als het ware duwt naar de baarmoedermond, waardoor meer zaadcellen in de omgeving van het baarmoederhalsslijm zwemmen. Op die manier kunnen er meer zaadcellen de baarmoeder bereiken, en dus kunnen meer zaadcellen een eicel bereiken en binnendringen. De kans op bevruchting wordt zo met 48 procent verhoogd.
Gebruik van de FERTI·LILY conceptie cup
Hoe gebruik je de cup? Dat is eigenlijk al bijna even eenvoudig. Ter voorbereiding was je de cup zo’n 20 seconden met warm water. Dit voorkomt dat er stof of andere viezigheid op de cup blijft zitten. Daarna leg je de cup op een plaats die je binnen handbereik hebt na het vrijen. Nadat jouw partner in je vagina is klaargekomen pak je de cup, waarbij je zo min mogelijk gaat verzitten zodat er geen sperma weglekt. Vervolgens draai je de cup binnenstebuiten.
De cup heeft nu een paraplu vorm, waarbij de steel richting je voeten wijst. Houd één vinger binnen de parapluvorm. Blijf liggen, trek eventueel een been op en duw de cup langzaam je vagina in totdat je niet meer verder kan gaan. Houd de cup tegen met je vinger en trek met je andere hand aan de steel zodat de paraplu ‘omklapt’ naar de originele vorm. De cup zorgt ervoor dat de sperma niet terugstroomt maar juist richting baarmoeder gaat waar het eicellen kan bevruchten. De aanbevolen draagtijd is 20 minuten tot een uur; daarna moet je de FERTI·LILY Conceptie Cup weer verwijderen.
Mijn eigen kinderwens
In 1 van mijn eerdere blogs kon je al lezen dat het verlangen na een tweede kindje bij ons erg groot is. We zijn dan ook al snel na Farah haar eerste verjaardag begonnen aan ons fertiliteitstraject. Helaas is het enige resultaat wat we daar tot nu toe mee geboekt hebben, een miskraam op 13,5 weken. Doordat mijn vader begin dit jaar overleed na een heftig ziekbed, ben ik mezelf een beetje kwijtgeraakt. We hebben we er dus ook voor gekozen om ons IVF avontuur tijdelijk te pauzeren. Ik trek het momenteel gewoon even niet, al die hormonen die in mijn lichaam gepompt worden. Ook weet ik niet zo goed of ik de teleurstelling momenteel wel trek.
Dus we kunnen in de tussentijd de FERTI·LILY conceptie cup uitproberen. Ik kan je niet beloven dat je na het gebruik van de cup meteen zwanger raakt. Dat kan ik mezelf ook niet beloven. Ik denk echter altijd, niet geschoten is altijd mis geschoten, dus we kunnen het altijd proberen.
Het klinkt als iets uit de categorie Baat het niet, het schaadt ook niet. Ik kan me heel goed voorstellen dat als je een kinderwens hebt, je dit product best gaat uitproberen. Je weet tenslotte nooit.
Ik ken het product niet. Maar misschien is het letterlijk net het extra zetje wat een koppel nodig heeft om een kindje te kunnen krijgen
Heel fijn om dit te lezen. Heel informatief ooo. Ik wist dit niet allemaal.
Ik wist niet dat dit mogelijk was, maar ik hoop dat het voor veel vrouwen een uitkomst biedt zodat ze toch een gezinnetje kunnen hebben.
Als ik het goed begrijp is het een beetje vergelijkbaar met een menstruatiecup?
Ik kende dit niet maar lijkt me wel handig! Lijkt me dood eng om er straks mee bezig te gaan.. straks wil het niet. Ik denk daar vaak over na
Ik hoop dat deze uitvinding voor jullie het verschil mag maken <3
Ik vind het een mooie hormoonvrije oplossing voor mensen met een kinderwens.
Klinkt als iets wat voor veel vrouwen uitkomst kan bieden. Ik zelf wil geen kinderen meer dus voor mij is het niet meer iets dat ik zou gebruiken.