Voorleesboeken voor kids van 3 tot 4 jaar

Voorleesboeken voor kids van 3 tot 4 jaar

Voorlezen is belangrijk voor kinderen. Het is belangrijk voor de taalvaardigheid, maar ook voor andere zaken. Zo leert je kind zich ook emotioneel en sociaal te ontwikkelen. Hoe vaker je jouw kind voorleest, hoe beter je die voordelen ook gaat merken. Maar soms is het moeilijk om geschikte boekjes te kiezen. Daarom vind je hieronder 5 suggesties van voorleesboeken voor kids van 3 tot 4 jaar.

5 voorleesboeken voor kids van 3 tot 4 jaar

Ben je op zoek naar voorleesboeken voor kinderen van 3 of 4 jaar? Je hebt van die kinderboeken die altijd leuk blijven. Hieronder vind je 5 goede voorleesboeken voor kinderen van 3 tot 4 jaar.

1. Nog even achter mijn oortjes kriebelen – Jorg Muhle

Dit van oorsprong Duitse kinderboekje gaat over het naar bed gaan. Het is een interactief boekje waarbij je peuter helemaal mee kan doen met Klein Konijn. Het is tijd om naar bed te gaan voor Klein Konijn, zijn pyjamaatje ligt al te wachten. Hij heeft zijn tandjes al gepoetst. Maar in dit boekje gaat jouw peuter hem helpen. Als je Klein Konijn op zijn schouder tikt, draait hij zich misschien wel naar je om. Er is een heel ritueel voor het naar bed gaan: in de handen klappen, een nachtzoentje geven en natuurlijk even achter de oortjes kriebelen. Lief! De meeste kinderen van deze leeftijd zijn de iPad al gewend, dus zullen ze dit binnen mum van tijd door hebben.

voorleesboeken voor kids van 3 tot 4 jaar

2. Laat maar los, Koala – Rachel Bright & Jim Field

Kinderen houden erg van patronen en vaste gewoontes. Beertje Koala zit precies zo in elkaar. Hij is letterlijk een gewoontedier. Hij wil graag op zijn plekje in de boom blijven zitten. Maar op een dag valt de boom waar Koala in zit plotseling om. Nu moet hij wel loslaten. Hij wil niet en wil het liefst aan zijn tak blijven hangen. Maar het is niet zo eng als hij had gedacht. Het is een mooie boodschap en heel geschikt voor kinderen in deze leeftijd. Zo leren zij om voorzichtig stapjes buiten hun comfortzone te doen. Beslist een van de leukste kinderboeken voor kids van 3 tot 4 jaar.

voorleesboeken voor kids van 3 tot 4 jaar

3. Bobbi naar de camping – Monica Maas

Een heerlijk boekje als de vakanties eraan komen. Dit boekje voor peuters behoort tot de populaire Bobbi-reeks, waarin je bijvoorbeeld ook boekjes vindt over zindelijk worden en over het krijgen van een broertje of zusje. Stuk voor stuk heel beeldende boekjes met herkenbare situaties voor jouw peuter. Bobbi naar de camping is een fijn boekje over het echte vakantiegevoel. Op de camping gaat alles net even anders dan thuis. Het bedje staat op een andere plaats en de dagelijkse gang van zaken is plotseling heel anders. Echt een leuk boekje als je jouw peuter wilt voorbereiden op de vakantie die eraan komt.

peuterboeken

4. Mama kwijt – Chris Haughton

Klein uiltje dacht even lekker te slapen, maar als hij weg dut, valt hij plotseling uit zijn nest. En dan is hij zijn mama kwijt. Gelukkig is daar een lieve eekhoorn die hem probeert weer te helpen. Dat is echt niet zo gemakkelijk, maar het boekje heeft toch een happy end. Het is een lief boekje met eenvoudige tekeningen. Dit was het prentenboek van het jaar in 2012, en ondanks dat dat toch al even geleden is, blijft dit echt een aanrader. Een prachtig voorleesboek voor kinderen van 3 tot 4 jaar.

mama kwijt

5. Twee vechtende eekhoorntjes – Rachel Bright & Jim Field

Nog een boekje van Rachel Bright en Jim Field in deze lijst. Het zijn dan ook mooie verhaaltjes met een belangrijke boodschap én sprekende afbeeldingen. In dit boekje gaat het over samen delen. Handig als je kindje plotseling dingen moet delen met een broertje of zusje, maar ook gewoon voor alle kinderen in die leeftijd. Tenslotte gaan ze bijna of al helemaal naar school en ook daar zullen spulletjes gedeeld moeten worden. Dat valt niet altijd mee. Deze eekhoorntjes weten daar alles van, want zij hebben het beiden op dezelfde dennenappel voorzien. Het is de allerlaatste dennenappel in het hele bos. Dat belooft een fikse ruzie!

kinderboeken

Waarom is voorlezen belangrijk?

Lezen is goed voor je. In het begin van het artikel haalden we het al even aan: voorlezen is heel belangrijk, ongeacht de leeftijd van kinderen. Je kunt al heel vroeg met voorlezen beginnen. Al vanaf het moment dat je kindje een halfjaar tot een jaar oud is, zal deze genieten van de interactie. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer die ook zal gaan begrijpen van het verhaal. Kies dan ook altijd een verhaaltje dat aansluit op de leeftijd van je kind. Men zegt wel eens dat voorlezen kinderen slimmer maakt. Hoewel dat natuurlijk niet het enige is wat belangrijk is, zitten er wel veel voordelen aan voorlezen.

Dit zijn de voordelen van voorlezen:

  • Voorlezen zorgt voor een uitgebreide woordenschat.
  • Het maakt het makkelijker om een kind meertalig op te voeden.
  • Het inlevingsvermogen van je kind wordt gestimuleerd.
  • Je kind leert zichzelf emotioneel te ontwikkelen.
  • Voorlezen is eenvoudig voor jou als ouder, je kunt er gemakkelijk de aandacht van een kind mee trekken.
  • Het momentje samen bevordert de ouder-kindrelatie.
  • Je stimuleert het kind om later ook zelf te gaan lezen.
  • Het is goed voor de slaap van kinderen.

De bovenstaande voorleesboeken voor kids van 3 tot 4 jaar kunnen wij beslist aanraden. Zorg er boven alles voor dat jij en je kind veel plezier hebben in de voorleessessies. Zo wordt het een dagelijks pleziertje voor jullie allebei.

Leuk dat jullie onze derde gastblog hebben gelezen. In onze eerste blog kon je al 10 tips lezen voor reisfanaten tijdens de lockdown en de tweede blog schreven we over de leukste activiteiten tijdens de lockdown. Wij zijn Anique & Rosalyn en we zijn al vriendinnen sinds de middelbare schooltijd. Anique woont al enige tijd in Frankrijk en Rosalyn in Noordwijk.  We zijn hetzelfde werk gaan doen (schrijven/vertalen) en daardoor zijn we ook veel samen gaan werken. We schrijven samen op de reisblog Reizeneuropa, welke door Rosalyn is opgezet. Dit is dan ook onze manier om nog steeds leuke dingen samen te doen ondanks de afstand.8 gedachten over “Voorleesboeken voor kids van 3 tot 4 jaar”

  • ik ben hier echt al helemaal uit en vroeger vonden de meiden voorlezen en lezen ook niet echt fantastisch. jammer en zeker de laatste tijd zie ik zoveel leuke boekjes voorbij komen

  • Ik ben er denk ik wel een beetje uit. Uit dit soort boeken bedoel ik. We lezen Mila al voor sinds ze een baby is (allebei) en de Bobbi-boekjes ken ik nog wel. Inmiddels zijn we bij Geronimo Stilton en dat soort werk uitgekomen. Nog steeds lezen we voor. En ik merk het op school. Haar woordenschat is heel groot en in ‘DMT’ scoort ze als de beste. Destijds in groep 4 was ze de beste van groep 4 en 5. Niet dat het belangrijk is, maar het onderstreept wel het belang van voorlezen denk ik. En dan natuurlijk ook de manier waarop. Teruglezen, vragen stellen. I love it.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *