Geen voedselverspilling: Kliekjes met kerst!
De feestdagen zijn in aantocht. Dagen gevuld met cadeautjes in- en uitpakken, het huis versieren en… lekker eten! Vooral kerst lijkt ieder jaar weer meer om eten te draaien dan om de geboorte van Jezus. Nu ben ik zelf ook dol op eten, dus ik snap het ergens wel. Maar bij die hoeveelheden lijkt het helaas ook niet te voorkomen dat er eten wordt weggegooid. Gelukkig heb je met deze tips geen voedselverspilling tijdens deze kerst.
Eten weggooien is zonde!
Volgens Milieu Centraal gooien we per persoon zo’n 34 kilo voedsel weg per jaar. Dat afval heeft een waarde van ongeveer 120 euro. Hartstikke zonde natuurlijk. En het is ook nog eens heel slecht voor het milieu! Ga maar na: Het product moet geproduceerd worden, daarna verpakt en vervoerd… en dat allemaal om uiteindelijk ongebruikt in de kliko te belanden. Alle energie en grondstoffen voor niets verbruikt! Geen voedselverspilling moet daarom ons doel worden, vind je ook niet? Het leuke aan deze groene missie is dat je portemonnee er uiteindelijk ook gelukkiger van wordt. Want met de meeste tips om voedselverspilling tegen te gaan, bespaar je niet alleen grondstoffen en energie, maar vooral ook heel veel geld. Je gaat bewuster boodschappen doen en meer werken met wat je al in de (koel)kast hebt staan. Een win-win situatie dus. Laten we aan de slag gaan!
Geen voedselverspilling tips
Voedselverspilling is een groter probleem dan de meeste mensen beseffen. Ongeveer een derde van alle voedingsproducten die op de wereld gemaakt worden, komt terecht op de afvalberg. Aangezien onze massaconsumptie een groot aandeel heeft in de klimaatproblemen, kun je je vast wel voorstellen dat het heel zuur is dat een derde van deze productie ook nog eens voor niets is geweest.
Tijd om je leven te beteren dus, en er is geen beter tijd om met goede voornemens te beginnen dan aan het eind van het jaar. Met deze tips heb jij geen voedselverspilling meer in huis.
Slim kopen
- Maak een plannetje voor je boodschappen gaat doen. Wat heb je nodig en weet je zeker dat je dingen op je lijstje niet toevallig al in huis hebt?
- Verzin gerechten met ingrediënten die je al in de keukenkastjes hebt staan.
- Koop in de supermarkt ook eens producten die bijna op de uiterste verkoopdatum zijn. Meestal zijn die te herkennen met een actiesticker en zijn deze items leuk afgeprijsd. Met de too good to go app kun je ook leuke pakketten scoren met voedingsmiddelen die bijna de uiterste verkoopdatum hebben bereikt.
- Laat je niet verleiden door aantrekkelijke aanbiedingen in de winkel. Als het niet op je lijstje staat, kun je het beter laten liggen.
Goede organisatie
- Houd je keukenkastjes overzichtelijk, zodat je in een oogopslag kunt zien wat je in huis hebt. Bewaar etenswaren per categorie.
- Zet producten die bijna op de uiterste houdbaarheidsdatum zijn voorin de koelkast of keukenkast. Plan snel een lekker gerecht met dit als ingrediënt.
- Ga je iets echt niet opgebruiken? Kijk dan of je er iemand anders blij mee kunt maken. Zet hiervoor een verspillingsvrije app groep op of plaats een oproep in een daarvoor bestemde Facebookgroep (in mijn regio hebben we bijvoorbeeld de groep: Stop voedselverspilling Hoorn).
- Zorg dat je genoeg potjes en bakjes in huis hebt om kliekjes in te bewaren. Zelf ben ik fan van Mepal bakjes in alle soorten en maten. Maar je kunt ook lege potjes en bakjes sparen van bijvoorbeeld Hertog ijs, pindakaas en augurken.
Lekker eten
- Bewaar restjes en eet ze de volgende dag als lunch
- Kleine porties kun je ook gebruiken bij het gourmetten, in een salade of in een boerenomelet.
- Zet niet teveel op tafel, maar serveer kleine porties. Je kunt altijd weer bijvullen.
En houd in gedachten: Geen voedselverspilling betekent meer genieten van je eten! Meer tips voor het gebruiken van kliekjes met kerst deel ik op mijn blog.
Milieuvriendelijk kerstdiner
Ik hoop dat ik je met deze tips tegen voedselverspilling een beetje heb kunnen inspireren. Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om minder eten weg te gooien. Het is alleen een kwestie van anders boodschappen doen en creatief koken.
Wil je nog milieubewuster aan het kerstdiner beginnen? Dan heb ik hier nog drie tips voor een duurzaam kerstdiner:
- Zet deze kerst eens een vegetarische of zelfs vegan maaltijd op tafel. Er zijn zoveel heerlijke alternatieven voor vlees dat je die kalkoen of vleesschotel dit jaar niet eens zal missen.
- Gebruik een recept met alleen maar seizoensgebonden ingrediënten. Ga niet voor maaltijden met tropische vruchten bijvoorbeeld, maar kijk welke groente en fruit nu in het seizoen is. Online zijn er genoeg groente en fruitkalenders te vinden.
- Schotel ook eens een maaltijd voor met zoveel mogelijk lokaal geproduceerde ingrediënten. Op die manier steun je lokale bedrijven ook nog eens.
Leuk dat je mijn gastblog hebt gelezen. “Ik ben Mirjam. Moeder van 3 (Noah is 14, Eli is 5 en Filou is 3) en kattenmoeder van 2 (Bas en Gijs). Sinds een paar jaar maken wij serieuze stappen in het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en via mijn blog probeer ik mijn lezers enthousiast te maken om hetzelfde te doen. Naast duurzame tips deel ik ook veel interieurinspiratie, tips voor dagjes weg in eigen land en iedere maand vind je op mijn blog ook een verzameling letterbord quotes met een thema.
Op mijn groene blog eengoedverhaal.nu deel ik regelmatig tips voor duurzaam wonen en leven. Kom je daar ook eens een kijkje nemen?
Fijne feestdagen!
Liefs, Mirjam Hart
handige tips waar mensen nog wat aan hebben in deze rare tijd en leuk dat je een gastblog heb geplaatst!
Mijn man is ook gefocust op geen dingen weg gooien. Desnoods moet hij de laatste restjes opeten.
De too good to go app is zeker een goede aanrader. Sinds ik online mijn boodschappen koop, laat ik me ook minder verleiden door lekkere trek of last minute aanbiedingen.
ik eet al mijn hele leven altijd groente en fruit van het seizoen, voor mij geen aardbeien in december, tenzij ik de aarbeien uit mijn eigen tuin heb ingevroren. Ik eet beslist neit vegetarisch en al helemaal niet vegan, met kerst maar dat hoeft ook niet, ik eet maar een paar keer per week vlees. Als iedereen dat deed zag de wereld er al beter uit.Maar die paar keer per week laat ik dus wel op Kerst vallen
Ik verspil altijd weinig eten: alles wat ik over heb van een maaltijd vries ik in en ik maak elke week een menu en boodschappenlijst
Online boodschappen doen zorgt er wel voor dat we minder boodschappen kopen en dus ook minder hoeven weg te gooien, alleen vleeswaren vind ik altijd lastig in te schatten en daar gaat helaas nog weleens wat van in de prullenbak.
Wij proberen er toch ook op te letten dat we niet teveel moet weggooien. Met overschotjes van groenten kan je gemakkelijk soep maken
Ik kook altijd gepast en mocht er toch een keer wat overblijven dan wordt dat ingevroren of bewaard om alsnog op te eten. Er wordt hier nauwelijks wat weggegooid.