Je vluchtkoffer inpakken bij een ziekenhuisbevalling
En dan is opeens het spannende moment zo ontzettend dichtbij. Je hebt de babykamer al klaar gemaakt: de muren zijn geverfd, de knuffeltjes zijn gekocht, het wiegje staat in de kamer, speelgoedjes liggen (nu nog) opgeruimd in de speelbox en je partner en jij zijn eindelijk uit over welk behang er wordt opgehangen in de babykamer. Fijn dat dat achter de rug is! Maar nu is er een ander spannend moment, namelijk de bevalling. Als je weet dat je bijna gaat bevallen, is het natuurlijk niet niks. Je vluchtkoffer inpakken is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van je zwangerschap.
Je hebt ook het een en ander nodig, voordat je gaat bevallen. Niet alleen voor de baby, maar ook voor jezelf. De dingen die je nodig hebt voor zowel de baby als voor jezelf, stop je allemaal in een vluchtkoffer, ook wel een vluchttas genoemd. Toch weten niet alle (aanstaande) moeders wat er in de vluchttas moet worden gedaan en wanneer zij de vluchtkoffer moeten neerzetten. Don’t worry! In dit artikel deel ik alles met je wat betreft de vluchttas, zodat jij helemaal ready bent als het spannende moment dan toch echt is aangebroken.
Wat is een vluchtkoffer
Oké, maar eerst, wat is een vluchtkoffer of vluchttas nou eigenlijk? Zoals ik net al even kort noemde, stop je alle benodigdheden voor zowel je baby als voor jezelf in deze tas voor het geval dat je gaat bevallen. Kortom, de vluchtkoffer of -tas is een klas die je alvast klaarzet voor het geval dat je in het ziekenhuis gaat bevallen. Ook kan deze vluchttas heel erg goed van pas komen als je thuis gaat bevallen, want je hebt immers alle benodigdheden bij de hand. In deze vluchtkoffer stop je letterlijk alles wat je baby, jij én je partner nodig zullen hebben gedurende, maar ook na de bevalling. Waar je aan kunt denken? Bijvoorbeeld: babykleertjes, toiletartikelen, schone kleding voor jezelf en belangrijke documenten die je nodig zal hebben.
Wanneer begin je in te pakken?
Nu je weet wat een vluchtkoffer of -tas is, is het ook van belang dat je weet wanneer je het beste kunt beginnen met het inpakken van de tas. Zoals je al weet, laat een bevalling zich over het algemeen niet plannen. Veel kinderen worden eerder geboren dan de uitgerekende datum, maar ook veel kinderen iets na de uitgerekende datum. Het komt weinig voor dat je daadwerkelijk bevalt op de datum dat je uitgerekend bent. Daarom is het heel erg verstandig om op tijd je vluchtkoffer in te pakken. Je kunt nooit te vroeg beginnen met je vluchtkoffer inpakken volgens mij.
Zo ben je namelijk altijd goed voorbereid. Je weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk, nietwaar? Het is niet fijn om nog bezig te moeten zijn met de vluchtkoffer als het moment al is aangebroken of net kort daarvoor. Het advies is dan ook om rond de 36e week al je vluchtkoffer klaar te hebben. Over het algemeen genomen bevallen vrouwen namelijk vanaf week 37 van hun zwangerschap.
Vluchttas kopen
Zoals uit de vorige alinea’s blijkt, is het hebben van een vluchttas erg belangrijk. Het is dan ook een goed idee om op tijd een vluchttas te kopen, zodat je maximaal in week 37 de tas kunt inpakken. Op bol.com heb je echt ontzettend leuke trolley’s staan. Wat je zeker mee moet nemen in de vluchttas, lees je hieronder!
Vluchtkoffer checklist
Om er zeker van te zijn, dat je niks belangrijks mist in de vluchttas, heb ik hieronder voor je een checklist staan. Als je (minimaal) alles van de checklist in de vluchtkoffer hebt zitten, weet je zeker dat jij je optimaal hebt voorbereid op de bevalling. Dit maakt je vluchtkoffer inpakken meteen een stuk makkelijker.
Onmisbare items voor de inhoud van de vluchttas van de moeder:
- Een telefoon en een oplader.
- Een portemonnee met daarin een zorgverzekeringspas, pinpas en identiteitsbewijs.
- Een uitgeprint geboorteplan.
Een toilettas met verschillende items, zoals:
- Een tandenborstel en een tube tandpasta.
- Deodorant.
- Een haarborstel met elastiekjes, indien nodig.
- Reinigingsproducten.
- Als je medicijnen gebruikt, vergeet deze niet.
Zorg voor de volgende kledingstukken:
- Een luchtig, loszittende top of shirt.
- Warme sokken (veel vrouwen krijgen tijdens de bevalling koude voeten).
- Normale sokken.
- Nachtkleding.
- Een comfortabele broek.
- Warme trui en/of vest.
- Indien je borstvoeding wilt geven, is een zwangerschapsbh of voedingsbeha van belang.
Onmisbare items voor de inhoud van de vluchttas van de baby:
- Minimaal twee mutsjes.
- Minimaal twee rompertjes (1x maat 50 en 1x maat 56).
- Twee paar sokjes.
- Minimaal twee shirtjes.
- Een vestje en/of jasje.
- Luiers.
- Minimaal twee comfortabele broekjes.
- Een warm dekentje of een omslagdoek.
- Knuffeltje(s).
Vergeet je partner niet
Tegenwoordig gaan veel mannen ook mee naar de bevalling van hun vrouw. Daarom is het van belang dat er in de vluchtkoffer ook items van je partner worden meegenomen. Hierbij kun je denken aan de volgende zaken:
- Een portemonnee met minimaal een pinpas erin en contant geld (muntjes) voor de parkeermeter, het halen van koffie/thee enz.
- Een telefoon en een oplader.
- Indien er geen mooie foto’s kunnen worden gemaakt met de desbetreffende telefoon van de partner, is het handig als er een aparte foto- of videocamera mee wordt genomen voor het schieten van mooie plaatjes van jullie baby.
Een toilettas met daarin de volgende items:
- Een tandenborstel en tandpasta.
- Medicijnen, zoals paracetamol voor de eventuele hoofdpijn van de spanning of vermoeidheid die een bevalling met zich mee kan brengen.
- Eventueel een bril, lenzen en/of lenzenvloeistof.
Wat betreft kleding:
- Een set met schone kleding, want een bevalling kan lang duren.
- Een warme vest of trui.
- Indien je borstvoeding wilt geven, vergeet dan de borstcompressen niet
Tips vluchttas
- Neem ook een autostoeltje/maxicosi mee:. deze past logischerwijs niet in de vluchttas zelf, maar het is wel van belang mee te nemen voor als de baby met jullie naar huis gaat.
- Let op de contactgegevens: heb je alle nodige gegevens staan in de telefoon/op papier of heb je de contactgegevens op een andere manier bij de hand?
- Check, check, dubbelcheck: loop samen met je partner nog een laatste keer de vluchtkoffer door. Heb je echt alle noodzakelijke spullen?
Lijst vluchtkoffer ziekenhuis
De lijst die staat aangegeven onder het kopje ‘vluchtkoffer checklist’, geldt als de leidende lijst voor de vluchtkoffer bij een bevalling in het ziekenhuis, maar wat als je thuis bevalt? Ook dan kun je het beste gewoon de lijst aanhouden. Het kan namelijk altijd voorkomen dat je door complicaties toch naar het ziekenhuis moet of je hebt toch de aangegeven spullen nodig voor, tijdens of na de bevalling. Het is dan fijn als je de spullen bij de hand hebt. Zo is een vluchtkoffer inpakken niet zoveel werk.
Wanneer heb jij je vluchtkoffer ingepakt?
1 gedachte over “Je vluchtkoffer inpakken bij een ziekenhuisbevalling”