Van koffie uurtje naar Cafeïne junkie met vloeibare goud

Van koffie uurtje naar Cafeïne junkie met vloeibare goud

Ik was nooit echt een koffiedrinker, totdat mijn vader op sterven lag. De nachten werden langer en de dagen werden korter. Oke, niet helemaal in die volgorde, maar het komt er op neer dat we met weinig slaap de dagen door moesten zien komen. Elke ochtend maakte mijn zusje een cappuccino voor ons en zo veranderde ik beetje bij beetje van een theeleut naar een koffie junkie. Er werd hier dan ook ineens teveel van het vloeibare goud naar binnen gewerkt.

Wat is de geschiedenis van het vloeibare goud koffie?

Elke ochtend staan we op en drinken we een heerlijk kopje koffie om wakker te worden. Tenminste de meeste van ons. Dit elke dag opnieuw. We genieten zo intens van dat kopje koffie, maar we staan nooit stil bij de oorsprong van het drankje. Graag sta ik nu dus wel een keertje stil bij de oorsprong van koffie.

Voor eeuwen lang reizen koffiebonen de wereld rond, maar waar is het nu ooit begonnen? Neem een kopje koffie, of plan een koffie uurtje in en zet je schrap voor een reis doorheen de geschiedenis.

Afrikaanse oorsprong

Het verhaal doet de ronde dat een herder in Ethiopië zijn geiten zag eten van een rode boon. Die nacht sliepen zijn geiten niet. Vervolgens ging de herder met de bonen naar een monnik om te achterhalen wat het was. Zo brouwden ze samen de eerste koffie.

Jammer genoeg is het verhaal van de herder niet te bewijzen, maar één ding is zeker: koffie is afkomstig van Ethiopië.

Midden-Oosten

Vanuit Ethiopië maakte koffie zijn eerste trip naar het Midden-Oosten. Dit was de eerste stap op de weg van koffie naar het Noorden. De havenstad waar koffie aankwam in Yemen vanuit Ethiopië was Mocha. Mocha werd alom bekend in de 15de eeuw als de koffiestad. Dus nu weet je van waar de naam Mokka afkomstig is.

Yemen begon koffie in grote hoeveelheden te telen waarbij ze het exporteerden naar Egypte, Perzië en Turkije. Koffie werd zo populair in het Midden-Oosten dat het de bijnaam “Arabische wijn” kreeg toebedeeld.

Oost West, thuis best

De geschiedenis van koffie veranderde pas echt wanneer het vervoerd werd naar het Westen en het Oosten. Toen werd koffie een wereldwijd bekend drankje.

Na Yemen bekwam Indië het tweede land dat startte met het telen van koffie. Het is zelfs zo dat de plantages in het Zuiden van Indië nog steeds een grote hoeveelheid aan koffie voortbrengen.

Dankzij de Verenigde Oost-Indische Compagnie brachten de Nederlanders koffiebonen mee uit Indië om hier in Europa te starten met het telen van koffie. Voordien moesten Nederlanders koffie kopen van Indië of Yemen. In Europa werd koffie onmiddellijk één van de populairste drankjes op het continent. Zeker in Italië waren ze helemaal weg van het vloeibare goud.

Koffie de dag van vandaag

De dag van vandaag is koffie het tweede meest gekochte product ter wereld. Zo bestaan er allerlei verschillende koffies die overheerlijk zijn. Denk maar aan lekkere gemalen specialty koffie of Nespresso capsules. Mijn zusje heeft een geweldige koffiemachine met allerlei opties. Wij hebben niet zo een bijzonder ding, dus ik drink ook ineens weer veel minder koffie. Thee is zo gezet dus ik principe heeft dat ook wel weer een beetje mijn voorkeur ten opzichte van het vloeibare goud.

Koffie of thee

Ook al dronk ik in de periode dat mijn vader op sterven lag en de periode rondom zijn overlijden veel koffie, toch ben ik volgens mij nog niet echt een cafeïne junkie geworden. Ik ben wel nog steeds een theeleut (jaja daar zit ook cafeïne in, I know). Toch heb ik tijdens het schrijven van deze blog alweer een espressoapparaat op mijn wishlist gezet.

Ben jij een koffieleut? Of drink je liever thee?

samenwerking1 gedachte over “Van koffie uurtje naar Cafeïne junkie met vloeibare goud”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *