Vliegen met een baby, kan dat gewoon?

Vliegen met een baby, kan dat gewoon?

Ook weer zo toe aan een vakantie? Dan ben je niet de enigste. Massaal verlangen mensen weer naar een vakantie in het buitenland. Binnen of buiten Europa, het kan allemaal. Op vakantie gaan is natuurlijk super leuk, maar niet altijd even makkelijk. Behalve corona, speelt het aantal mensen en met wie je op vakantie gaat ook een belangrijke rol in de complexiteit van reizen. Als je in je eentje reist, hoef je met bijna niemand rekening te houden. Je kunt doen wat je wilt, niemand die je tegenhoudt. Dit wordt anders als je met een gezin reist. Alhoewel, als je wat oudere kinderen hebt hoeft het reizen ook geen probleem te zijn. Maar wat dacht je van gezinnen met kleine kinderen? Of gezinnen met baby’s? Vliegen met een een baby kan een uitdaging zijn.

Kleine kinderen vinden het vaak niet leuk om lang te wachten en zij vervelen zich snel, waardoor ze soms lichtelijk op je zenuwen kunnen werken. Baby’s moet je ook constant in zijn behoeften voorzien. Een probleem? Niet per se, maar wel iets om rekening mee te houden voordat je besluit te reizen met het vliegtuig. Naast dat het vliegen met kleine kinderen of baby’s soms wat lastig kan gaan, is het voor, in het bijzonder baby’s, verstandig om wat kennis van een aantal zaken te hebben. Want, hoe oud moet de baby eigenlijk zijn voordat hij/zij mee mag vliegen? Waar kun je het beste zitten in het vliegtuig als je een baby bij je hebt en wat mag er allemaal mij wat betreft babyspullen in de handbagage? Dat en nog veel meer lees je in dit artikel.

Hoe oud mag een baby vliegen?

Als eerste, hoe oud moet een baby zijn voordat hij of zij mag vliegen? Als we slechts kijken naar wanneer het mogelijk is, dat is vanaf 7 dagen na de geboorte. Let op: dit geldt alleen bij een normale bevalling, waar zich geen complicaties hebben voorgedaan.

Daarbij, alhoewel het dus al mogelijk is vanaf 7 dagen na de geboorte, wil niet zeggen dat dit ook verstandig is. Integendeel, er wordt aangeraden om tot 6 weken nog niet te vliegen met de baby. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de longetjes van de baby. De longen van de baby zijn tegen die tijd namelijk nog niet volledig ontwikkeld, waardoor er een risico bestaat dat de longetjes lichtelijk beschadigd raken. Je kunt dit logischerwijs beter voorkomen dan genezen!

Zelf was ik 4 maanden toen mijn tante in Suriname ging trouwen en dit was dan ook mijn eerste vliegreis. Farah was volgens mij een maand of 6 toen we naar Macedonië vlogen.

Waar zitten in vliegtuig met baby

Oké, dus het is aan te raden om pas met je baby te reizen vanaf 6 weken na de geboorte. Als je hebt besloten om samen met je baby te vliegen, is het verstandig om hier een geschikte plek in het vliegtuig voor te vinden.

In principe kun je kiezen voor elke stoel in het vliegtuig. De baby houd je namelijk op schoot, tenzij je een extra vliegticket voor de baby koopt. In dat geval kun je de baby naast je neerzetten. Natuurlijk wil je wel zoveel mogelijk beenruimte. Dan doe je er goed aan om een stoel te kiezen bij de nooduitgangen of op de eerste rij van het vliegtuig. Maar, voor wat hoort wat. Je zult dan helaas wel wat bij moeten betalen. Kun je zo’n plek niet meer bemachtigen of wil je deze extra kosten vermijden, dan kun je het beste kiezen voor een stoel aan het gangpad. Zo heb je alsnog wat extra beenruimte.

Gehoorbescherming baby vliegtuig

Misschien is het al jouw zoveelste keer vliegen. Dan ben je wellicht ook al bekend met het fenomeen oorpijn tijdens het vliegen. Misschien is het ook wel je eerste reis en dan ook nog eens samen met je baby.. Spannend!! Maar niks om je zorgen over te maken. Waar je wel rekening mee moet houden is dat jij, maar ook je baby last kunnen krijgen van de oren. Dit heeft te maken met de luchtdruk bij het opstijgen en dalen van het vliegtuig. Niet een fijn gevoel, maar gelukkig slechts tijdelijk. Als jij last hebt van je oren, kun je kauwgom kauwen of geeuwen, maar je baby kan dat natuurlijk nog niet doen.

Ook baby’s kunnen bij het opstijgen en landen van het vliegtuig last van hun oortjes krijgen. Deze pijntjes kunnen verlicht of zelfs voorkomen worden door de baby’s kleine beetjes te laten drinken, maar je kunt ook kiezen voor speciale oordopjes.

Speciale oordopjes zijn bijvoorbeeld Pluggie Kids. Deze oordopjes zijn uitsluitend gemaakt voor kleine kinderen en dempen het zware gedreun van de vliegtuigmotor, maar zorgen ook tegelijkertijd voor het voorkomen van oorpijn tijdens het opstijgen of landen van het vliegtuig.

Wat mag mee in handbagage baby

Er mag best wel veel mee in jouw handbagage voor je baby, maar om te zorgen voor een duidelijk overzicht wat echte must-haves zijn, zet ik ze hier even voor je op een rijtje. Het is namelijk heel erg fijn als je direct alles bij de hand heeft, wat je baby nodig heeft. Daar gaan we:

  • Luiers en luierdoekjes

Als eerste de luiers en luierdoekjes. Alvast een tip: neem er meer mee dan je in eerste instantie nodig denkt te hebben. Het is ook verstandig om een verschoningsmatje mee te nemen, omdat de tafeltjes bij het toilet in het vliegtuig best wel hard zijn.

  • Eten en drinken

Daarnaast is het van belang om een fles mee te nemen, een thermoskan en melkpoederdoosjes. Tenminste, als je geen borstvoeding geeft. Zorg ervoor dat je thermosfles gelijk met heet water wordt gevuld, omdat je zo altijd een kant-en-klaar flesje bij de hand hebt.

Is het kindje al iets ouder, dan is het verstandig om potjes babyvoeding mee te nemen

  • Speelgoed

Het is altijd een goed idee om te zorgen voor vermaak in het vliegtuig ;).

Binnen Europa of daarbuiten?

Je mag zowel binnen als buiten Europa reizen met je kind. Wij kozen er zelf voor om de eerste vliegreis met Farah gewoon binnen Europa te doen omdat je dan niet zo lang hoeft te vliegen. De eerste keer vliegen met een baby kan namelijk best spannend zijn hoor.

Alleen vliegen met je baby

Houd er rekening mee dat als er naast jou nog een gezagouder is, je niet mag vliegen met een baby, zonder toestemming van de andere ouder. De andere ouder moet een formulier invullen die je kan tonen bij de marechaussee. Heb je dit formulier niet ingevuld bij je, dan het maar zo zijn dat je geweigerd wordt op de vlucht en je je geld van je welverdiende vakantie kwijt bent.

Vliegen vanaf een andere luchthaven

Tegenwoordig vliegen steeds meer mensen vanaf Brussel of Düsseldorf omdat de tickets dan vaak een stuk goedkoper zijn. Zelf vind ik dit nog een beetje spannend, vind het nu altijd al een opgave om op Schiphol te komen met een kind. Vlieg jij binnenkort vanaf Dusseldorf? Lees dan even de blog ” Parkeren Dusseldorf“. Zo weet je tenminste waar je je auto kan laten.

Bonustips

Als je bang bent dat jouw baby zo meteen zit te krijsen in het vliegtuig, ben je niet de enigste. Deze angst wordt vaak nog erger als je alleen vliegt met de baby. Daarom hieronder een aantal tips over hoe je je baby rustig houdt tijdens het vliegen:

  • Plan het slaapje: bedenk van tevoren wanneer je je baby laat slapen.
  • Laat ze doen wat ze willen: wat spelen betreft dan. Je kunt je baby beter laten spelen met zijn favoriete speelgoed dan een krijsende baby.
  • Doe de baby comfortabele kleding aan.

Heb jij wel eens gevlogen met je baby?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *