Een Virtual Assistant inhuren, waarom en hoe?

Een Virtual Assistant inhuren, waarom en hoe?

Velen van jullie weten vast wel dat ik dit jaar gestart ben als Virtual Assistant. Ik heb een breed cv en vond het eigenlijk zonde om al mijn ervaringen die ik in het bedrijfsleven heb opgedaan, weg te gooien. Ik kan meer, ik wil meer en ik ga meer doen, was mijn idee hier achter. Maar waarom zou je nou een virtual assistant inhuren? Wat kan ik voor jou in mijn rol als VA betekenen?

Inhuren van een virtual assistant

Het leven en het hebben van een eigen bedrijf is al druk genoeg qua takenpakket. Dan komen er ook nog allerlei taken op je bord die je eigenlijk niet ziet zitten of waar je gewoon simpelweg geen tijd meer voor over hebt. Dit kan voor veel stress zorgen. Gelukkig is het ook mogelijk om dit op een gemakkelijke manier op te lossen. Hierbij kan je denken aan het inhuren van een virtual assistant. Een virtual assistant is iemand die je inhuurt om je te helpen bij allerlei taken. Dit zijn taken zoals het bijhouden van de agenda en het klantencontact, tot het samen sparren over nieuwe ideeën voor je toekomstige projecten. De virtual assistant is er om jou te helpen. Tevens om je doelen te behalen, op een manier dat het voor jou praktisch is.

Waarom zou je een virtual assistant inhuren?

Voor sommigen zal de term ‘virtual assistant’ misschien een beetje onduidelijk klinken, omdat ze er niet direct een duidelijk beeld bij hebben. Maar bekijk het zo, de virtual assistant is eigenlijk letterlijk een assistent die jou helpt, maar dan op afstand. Het voordeel hiervan is dat je geen kantoorruimte of apart bureau nodig hebt om deze assistent in te huren. Ze werken immers vanuit hun eigen ruimte en locatie. Opvallend aan het werk van een virtual assistant, is dat deze eigenlijk bijna altijd op freelance basis werken. Dit betekend dat je ze specifiek kan selecteren op het vakgebied of takenpakket die je nodig hebt, en dat er veel ruimte voor overleg aanwezig is. Wil jij toch liever af en toe face 2 face contact? Dan is dat voor mij als virtueel assistent absoluut geen probleem. Ik werk niet alleen virtueel maar kijk ook naar jouw wensen en behoeftes.

De voordelen van een virtual assistant inhuren

Het hebben van een virtual assistant als collega heeft veel verschillende voordelen. Deze zullen natuurlijk verschillen, afhankelijk van de taken waarvoor de virtual assistant is ingehuurd. Er zijn geen operationele kosten verbonden aan de assistent, omdat deze werkt vanaf een eigen locatie met zijn of haar eigen materialen. Doordat de klusjes die je anders zou laten liggen, nu wel gedaan worden, houdt je meer tijd over voor de andere projecten en taken. Ook wanneer je klem komt te zitten in een proces, kan een extra set ogen of een extra brein net dat zetje geven tot inspiratie. Een Va kan je dus de mogelijkheid bieden om te doen wat jij echt leuk vind.

Time is money

Tijd is geld, een uitspraak die je bij veel bedrijven ziet langskomen, en niets is minder waar. Je loopt snel inkomen mis als je je niet kan focussen op de taken die geld opleveren. Dit komt Een zieke collega bijvoorbeeld, dit kost je als ondernemer of bedrijf zijnde geld, terwijl er minder gedaan wordt om dat geld weer terug te verdienen. Bij een VA is dit niet het geval, wanneer deze hybride assistent ziek is, hoef je hem of haar niet door te betalen. Een ander voordeel, ze zijn ook buiten de 9 tot 5 tijden beschikbaar, waardoor je gemakkelijk nog even dat probleem kan oplossen.

Dit is een VA

Een virtual assistant wordt je vaak niet zomaar. Het hebben van een veel verschillen vaardigheden of hele gespecialiseerde vaardigheden, is absoluut een must-have hierbij, omdat je in allerlei situaties ingezet moet kunnen worden. Hoe meer verschillende vaardigheden je hebt, hoe groter de kans is dat je ingehuurd wordt. Daarnaast is het belangrijk dat de virtual assistant niet snel gestrest is, hij of zij vangt immers de meeste stressende taken van de klant op.

Een beetje leergierigheid en sociale skills kunnen ook absoluut geen kwaad. Wanneer je bij een nieuw bedrijf binnen komt, zal het altijd net weer anders gaan dan je gewend bent van eerdere klanten .Je moet dus snel kunnen omschakelen. Als je de mogelijkheid hebt om dit te zien als iets positiefs, zoals een leermoment of ontwikkel moment, kan je er je eigen voordeel uit doen. Als Va moet je tevens kunnen omgaan met teleurstellingen. Niet iedereen gunt je de wereld.

Het takenpakket

Wat het precieze takenpakket van de virtual assistant is, dat is afhankelijk per persoon en per bedrijf of ondernemer die hem of haar inhuurt. Vaak zie je dat een virtual assistant gespecialiseerd is in een of meerdere branches. Hierdoor kunnen meerdere taken uitgevoerd worden. Je kan denken aan de organisatie en marketing van het bedrijf. Zoals bijvoorbeeld het organiseren van evenementen en het bijhouden van de social-media kanalen, maar ook office support en coaching. Bij office support kan je denken aan taken zoals het onderhouden van klantencontact of het invoeren van de verschillende werkzaamheden. Bij coaching gaat het bijvoorbeeld om het helpen bij motivatie en brainstormsessies. Dit zijn ook de dingen waar ik mij voornamelijk op richt. Elke VA heeft zo zijn of haar eigen kwaliteiten en taken.

Marketingtaken

Marketingtaken zijn normaal taken waarvoor je specifiek iemand moet inhuren, afhankelijk van wat je precies wilt bereiken. Dit is namelijk een branche die zich alsmaar verandert en aanpast met de tijd. Het gebruiken van een virtual assistant voor de taken binnen deze branche, zorgt ervoor dat je geen tijd verspilt aan het inschakelen van diverse bedrijven of het doen van vele sollicitatieprocedures.

De virtual assistant kan bijvoorbeeld een hashtag onderzoek doen voor de zichtbaarheid van bepaalde onderwerpen of het schrijven van de blogartikelen die bij het bedrijf passen. Dit laatste is altijd een goed idee. Door het hebben van een blog over je bedrijf, product of dienst, kan je laten zien dat je kennis hebt over het onderwerp. Op deze manier kan je extra betrouwbaarheid opbouwen met de klanten. Ook is het goed om je zoekpositie van google te verbeteren. Doordat google ziet dat je geen dooie website hebt waar niks meer op gebeurd, zal je hoger ranken.

Nadelen virtual assistant

Ik kan eigenlijk weinig nadelen bedenken om een virtual assistant in te huren. Maar dat komt natuurlijk omdat ik zelf een VA ben en niet geheel neutraal ben hierin. Ik zou het niet laten vanwege de kosten, omdat je je deze makkelijk terug verdiend door je bezig te houden waar je zelf goed in bent en klanten binnenhalen. Het enige nadeel die ik misschien kan bedenken is dat het lastig kan zijn om de touwtjes los te laten als je deze zelf altijd in handen hebt gehad.

Virtual assitant zzp

De meeste VA’s werken als zzper. Het inhuren van een virtual assistant kan verschillende tarieven hebben. Vaak werken ze op een uurbasis. Van tevoren is niet altijd duidelijk wat er precies moet gebeuren en hoeveel tijd dit zal innemen. Bij sommige virtual assistants kan je ook een soort ‘tegoed’ kopen. Dit zijn als het ware een vast aantal uren dat je vooruit betaald en dan kan inzetten wanneer je wilt. Op deze manier is het vaak net wat goedkoper dan wanneer je het met losse uren doet. Zeker voor de wat meer ingewikkeldere taken, is het erg fijn als iemand met een uurloon werkt. Niet alleen voor jou, maar ook voor de assistent zelf. Ze zijn hierdoor gegarandeerd dat ze betaald krijgen voor de moeite die ze erin steken.

Zelf vind ik dat mijn tarief maatwerk moet zijn. Ik werk tegen een zeer gereduceerd en je kunt mij al inhuren vanaf 45 euro per uur. Ook is het mogelijk om een pakketprijs af te spreken, dit is handig als je van te voren al hebt ingecalculeerd hoeveel uren je een VA wilt inhuren.

Virtual assitant gezocht

Denk je dat ik iets voor je kan betekenen? Stuur me gerust een mailtje op contact at sparklesinside.nl. Ik ben namelijk niet alleen blogger en contentcreator, maar kan heel veel meer om jou uit de brand te helpen. Zo kan ik je helpen om je instagramfeed een upgrade te geven maar kan ik je ook helpen met administratieve taken of marketing werkzaamheden.1 gedachte over “Een Virtual Assistant inhuren, waarom en hoe?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *