Vindaloo, een lekkere Indiase curry met een Surinaams tintje

Vindaloo, een lekkere Indiase curry met een Surinaams tintje

Vindaloo is van oorsprong een zeer pittige Indiase curry. Ze zeggen niet voor niks: 1 keer eten, 2 keer plezier. Vaak voel je hem namelijk echt wel de volgende dag als je naar het toilet gaat. Ik heb het recept dan ook in een milde variant gemaakt, zodat het voor iedereen eetbaar is. Houd je helemaal niet van peper? Laat deze dan gerust weg. Vindaloo is een curry die oorspronkelijk uit de Indiase stad Goa komt, en is dan ook een zeer populair gerecht. De Portugezen namen dit gerecht mee naar India, toen India nog een Portugeze kolonie was.

Je kan de Vindaloo op verschillende manieren maken en je kan ook kiezen voor verschillende soorten vlees. Ik koos in dit gerecht voor rundvlees, maar deze kunt je uiteraard ook vervangen door kip of lamsvlees. Je kan deze heerlijke Indiase curry eten met rijst, naan of paratha roti, dat laatste heeft mijn voorkeur en daarom laat ik je in dit recept ook zien hoe je deze maakt. Door de bruine bonen toe te voegen op de manier dat ik je in dit recept laat zien, krijgt het ook een beetje een Surinaamse tintje.

Wat heb je nodig voor de Vindaloo zelf?

  • 1 pond runder poulet (vierkante blokjes)
  • 1 groene mango
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 3 eetlepels korianderpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel hele komijnzaad
  • 2 peultjes kardemom
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetlepel chilipoeder ( of als je van heet houdt, een stuk madam Jeanette)
  • 2 eetlepels zonnebloem olie
  • Zout naar smaak.

Hoe maak je de Vindaloo?

  1. Verwarm als eerste de olie op middelvuur en bak de kardemom  even op.
  2. Intussen maal je de ui en knoflook fijn met je keukenmachine.
  3. Bak de ui, knoflook en chilipoeder (of madam Jeantte) mee met de kardemom, totdat deze goud bruin zijn.
  4. De runderpoulet is natuurlijk al in vierkante dobbelsteentjes gesneden, dit hoef je dus niet meer te doen. Indien de slager geen rundepoulet heeft, kun je ook gewoon rundvlees zonder vet en bot nemen en het zelf in vierkante blokjes zijn.
  5. Bak de rundvlees in de olie mee.
  6. Strooi vervolgens de komijnzaad, korianderpoeder, kruidnagels, kurkuma over het vlees en bak het vlees om en om.
  7. Bak de vlees 5 minuten op hoog vuur.
  8. Na 5 minuten zet je je vuur zachter en voeg je 2 kopjes water toe.
  9. Intussen schil je de groene mango, ontpit je deze en snijd je de mango in kleine stukjes.
  10. Voeg de mango en je laurierblaadjes toe en laat het geheel 90 minuten op zacht pit sudderen, indien je kalfsvlees hebt gebruikt, hoef je het maar 45 minuten te laten sudderen. Je vindaloo zelf is hiermee klaar, nu de bijgerechten nog!
zelf vindaloo maken

Wat heb je nodig voor de paratha?

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 8 eetlepels ghee voor de deeg en 5 eetlepels voor je paratha de bakken
  • 2 eetlepels zonnebloem olie

Hoe maak je de paratha

  1. Zeef  als eerste de bloem 2 keer, je kunt er ook voor kiezen om in plaats van meel, Atta te gebruiken. Atta is een soort Indiase meel, die je bij de Indiase toko kunt kopen.
  2. Voeg vervolgens de bakpoeder, zout en suiker toe.
  3. Daarna voeg je het water toe en als laatste de ghee en begin je het geheel goed te kneden.
  4. Kneed het deeg ongeveer 15 minuten en  voeg eventueel wat meer water toe als het geheel droog aanvoelt of wat meer meel als het te plakkerig wordt.
  5. Laat je deeg een uurtje met rust zodat het kan rijzen, daarna kneed je het nog een keer.
  6. Verdeel je meel over gelijkmatige bolletjes.
  7. Maak een kuiltje in je balletje en doe hier een beetje van je ghee met oliemengsel in.
  8. Intussen verwarm je de overige ghee met de olie zodat het smelt tot 1 geheel.
  9. Rol je balletjes tot je mooie ronde cirkels krijgt met ongeveer een diameter van 17 cm en bestrijk ze met een beetje bloem, zodat ze niet gaan plakken.
  10. Verwarm je roti plaat (of als je deze niet hebt, je koekenpan ) op middelmatig vuur. Op onderstaande foto zie je een hele grote roti plaat, zelf heb ik 1 die op 1 gaspit past. Je kan dus ook maar 1 paratha per keer bakken en niet meerdere tegelijk.
  11. Leg je paratha op de rotiplaat en draai deze na ongeveer 30 seconden om.
  12. Bestrijk 1 kant met je mengsel van de olie en ghee en draai het om, doe dit ook op dezelfde manier met de andere kant. Zorg er voor dat beide kanten een mooi kleurtje krijgen.
  13. Druk de paratha’s aan bij de randen zodat ze mooi opblazen.
recept voor paratha

Wat heb je nodig voor de bruine bonen?

  • 1 blik bruine bonen
  • 3 takjes selderij
  • 1 tomaat
  • 3 pimentkorrels
  • 1 eetlepel tomaten puree
  • 3 kruidnagels
  • 1 laurierblaadje
  • 1 ui
  • 3 teentje knoflook
  • Een stukje Madam Jeanette peper
  • 1 maggi blokje
  • zonnebloemolie

Hoe maak je de bruine bonen?

  1. Laat als eerste de bruine bonen uitlekken in een vergiet.
  2. Snijd daarna de uien, knoflook en peper fijn en bak ze in de olie totdat ze goud/geel zijn.
  3. Bak daarna de tomaten puree mee.
  4. Snijd vervolgens de tomaat in kleine stukjes en voeg deze samen met de kruidnagels, pimentkorrel toe en blijf het geheel doorbakken.
  5. Verkruimel het maggi blokje en voeg deze ook toe.
  6. Daarna voeg je de bruine bonen toe.
  7. Als laatste snijd je de selderij fijn en voeg je deze ook toe.
  8. Laat het op een zacht pitje koken, doe dit niet te lang omdat de bruine bonen dan papperig worden.

Wat heb je nodig voor de raita

  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 1 rode ui
  • 8 munt blaadjes (zonder steel)
  • Een kwart komkommer
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel honing
  • Een snufje zout

Hoe maak je de raita?

  1. Snijd als eerste de rode ui in hele kleine blokjes.
  2. Daarna was je je muntblaadjes goed en snijd je deze in hele fijne stukjes fijn.
  3. Rasp intussen je komkommer en laat dit goed uitlekken.
  4. Maak vervolgens je teentje knoflook fijn met een knoflookpers.
  5. Voeg dit allemaal aan je yoghurt toe en roer het goed door.
  6. Als laatste voeg je de zout en de honing toe. Ik vind de raita het lekkerste als deze goed koud is. Je kan het dus best een avond van te voren maken en in de koelkast bewaren.

Indien je niet genoeg hebt aan de paratha, dan kun je een beetje rijst erbij serveren. Ik vind zelf Akash basmati rijst normaal gesproken het lekkerste, maar bij dit gerecht kan Surinaamse rijst ook prima.

In het weekend kook ik vaak wat uitgebreider en voor dit gerecht moet je wel echt even de tijd nemen. Ik kan je verzekeren dat je er geen spijt van krijgt. Ga jij deze vindaloo proberen?



10 thoughts on “Vindaloo, een lekkere Indiase curry met een Surinaams tintje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *