Verhuizen of blijven? Een lastige keuze!

Verhuizen of blijven? Een lastige keuze!

Bijna iedereen komt in zijn of haar leven wel eens op het punt te staan waarop de vraag actueel wordt: ga ik hier blijven, of ga ik toch verhuizen? Ook mijn moeder heeft recent die keuze moeten maken. Haar vrijstaande woning van 215 m2 in Stadskanaal werd ingeruild voor een appartementje in Den Haag van 60m2. Overigens was de vraagprijs van het mega huis waar ze in woonde net zo hoog als het kleine appartementje waar ze nu naar toe gaat. Verhuizen of blijven, verhuizen of blijven, verhuizen of blijven….het bleef maar door haar hoofd malen en wij konden die keuze niet voor haar maken. Maar jeetje wat was dat een lastige keuze voor haar. Alles achterlaten om opnieuw te beginnen.

Toch denk ik dat het voor haar de beste keuze is die ze kon maken, want binnenkort is ze niet alleen dichter bij mij, maar ook bij haar kleinkind. Daarnaast is alles gelijkvloers en ook dat heeft voordelen. Maar je huis verkopen, die je ook niet zomaar. Ook kan ik me voorstellen dat huis en haard achter laten voor iets nieuws, niet voor iedereen de juiste keuze is. Al is het een afweging die volledig persoonlijk gemaakt moet worden, kan wat hulp bij de beslissing best prettig zijn. Want van welke factoren ga jij je keuze laten afhangen?

Kun je er iets aan doen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de vraag om al dan niet te verhuizen opeens actueel wordt. Misschien loopt je huurcontract af, of moet je vanwege je werk gaan verhuizen. Misschien bevalt de buurt waarin je woont je helemaal niet meer, of is je huis te klein geworden voor je gezin. Of zijn er gewoon verschillende onderdelen van je huis waar je niet meer zo blij mee bent, of wil je het gewoon graag anders.

Een flink deel van die redenen, daar kun je weinig aan veranderen. Als je je huis uit moet, dan zal je eruit moeten. En moet je vanwege een nieuwe baan verhuizen, dan heb je daar ook weinig invloed meer op. Is je buurt sterk achteruitgegaan, of past hij niet meer bij wat jouw voorkeur heeft? Dan is verhuizen ook de enige manier om hieraan te ontkomen. Maar er zijn natuurlijk ook redenen waar je wél iets aan zou kunnen veranderen. Voordat je de beslissing maakt om te verhuizen, kan het geen kwaad om eens te onderzoeken of je je huidige woning niet aan kunt passen, zodat hij toch weer aan je eisen voldoet.

Waar woon je het liefst?

Als je merkt dat je eigenlijk helemaal niet weg wilt uit je huidige buurt, en dat je ook aan je woning best gehecht bent geraakt, dan is het een goed idee om eens te bekijken of er geen andere manieren zijn om het ontstane probleem op te lossen.

Is je woning te klein geworden? Dan kun je onderzoeken of het plaatsen van een uitbouw of een dakkapel een oplossing kan zijn. Wil je bij slecht weer ook graag in de tuin zitten, dan is een terrasoverkapping wellicht iets. Dat kan je aardig wat vierkante meters opleveren!

Heb je last van je trap, of zijn er andere obstakels waardoor je woning niet meer zo toegankelijk voor je is? Ook dan kun je eens kijken of je deze niet weg kunt nemen. De traplift prijs is nog altijd een flink stuk lager dan die van de gemiddelde verhuizing. Bovendien kan je op deze manier gewoon in je eigen woning blijven. Fijn, als je daar toch eigenlijk al niet weg wilde. Meer informatie over trapliften vind je hier.

Welke reden je mogelijke verhuizing ook heeft, als je merkt dat je je woning eigenlijk niet wilt verlaten is het altijd goed om eens te onderzoeken of je het probleem niet op een andere manier op kunt lossen.

Denk altijd in mogelijkheden in plaats van problemen. In onze situatie vond mijn moeder het lastig om de ruimte die ze had achter te laten voor iets kleiners. Maar ze wordt ook ouder, het huis was al te groot toen mijn vader overleed en nu helemaal. Het was gewoon niet meer te doen. Ik tel de dagen af tot ze dichterbij is.

Ben jij ooit verhuisd vanwege de ruimte of de aanpassingen niet konden in je huidige woning? Of heb je er voor gekozen om je woning zo aan te passen dat het wel passend werd?

samenwerking2 gedachten over “Verhuizen of blijven? Een lastige keuze!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *