Vegetarische saucijzenbroodjes, gemaakt van bladerdeeg
Makkelijke bladerdeeghapjes
Bladerdeeg hapjes zijn altijd simpel te maken maar toch ook lekker. In de koopjesbak van de Jumbo scoorde ik een pakje vegetarische rul gehackt van de Vegetarische Slager en aangezien mijn zwager jarig was, besloot ik om hier lekkere vegetarische saucijzenbroodjes van te maken. Rul gehackt is geen echte gehakt natuurlijk, maar is gemaakt van soja. Vandaar de naam gehackt in plaats van gehakt. Uiteraard kun je je deeg ook zelf maken, maar ik kies altijd voor het gemak en koop de kant en klare uit de diepvries. Wil je van deze vegetarische saucijzenbroodjes liever vegan saucijzenbroodjes maken, dan kun je de ei (waar je je broodjes mee bestrijkt) weg laten. Bladerdeeg is vaak al vegan ( op de roomboter bladerdeeg na).
Surinaamse vleesbroodjes
Ik maak ook vaak Surinaamse vleesbroodjes en deze vallen altijd goed in de smaak. Het werd dus tijd om er een andere variant op te bedenken. Ik moet eerlijk bekennen dat deze vegetarische variant er niet minder lekker op was. Dit recept is voor ongeveer 15 vegetarische saucijzenbroodjes. Je hoeft in principe niet alles op te bakken zoals ik dat heb gedaan, je kunt alles ook rauw mengen en in de oven laten garen. De champignons heb ik toegevoegd voor een extra bite en wat extra groente is nooit een ramp natuurlijk.
Wat heb je nodig voor je vegetarische saucijzenbroodjes?
- 200 gram vegetarische rul gehackt
- 150 gram kastanje champignons
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 stukje peper
- 15 plakjes diepvries bladerdeeg
- 1 eetlepel zoete sojasaus
- 1 eetlepel zoute sojasaus
- Zout naar smaak
- ½ theelepel laos poeder
- ½ theelepel gember poeder
- Zonnebloem olie
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- ½ eetlepel zwarte uien zaadjes
- 1 ei
Hoe maak je de vegetarische saucijzenbroodjes?
We beginnen met het maken van de vulling. Maal al eerste de ui, knoflook en peper fijn met een staafmixer. Ik kies altijd voor Madam Jeanette peper omdat deze lekker spicy is. Mocht je deze ook gaan gebruiken, verwijder dan wel eerst de pitjes, omdat deze voor een brandend gevoel op je maag zorgen. Indien je niet zo van pittig eten houdt, kun je de peper natuurlijk altijd weg laten.
Verwarm een beetje zonnebloem olie in een wokpan en bak de uien, knoflook en peper goudbruin.
Terwijl je uienmengsel aan het bakken is, was je je champignons. Doe dit nooit na het snijden, omdat ze anders heel veel water op zuigen. Je kunt ook gewoon witte champignons gebruiken. Ik had de kastanje champignons nog over van mij Lidl pakket die ik met de too good to go app had aangeschaft.
Als je uien en knoflook goudbruin zijn, voeg je je vegetarische rul gehackt toe en bak je het goed op, dit wordt de basis van je vegetarische saucijzenbroodjes.
Voeg vervolgens de laospoeder en gember poeder toe en daarna de zoete en zoute sojasaus.
Als laatste voeg je je champignons, welke je in hele fijne stukjes hebt gesneden toe. Wok het geheel goed op maar maak je mengsel niet te gaar. Het mengsel van je broodjes gaart namelijk goed na in de oven.
Laat de vulling van je vegetarische saucijzenbroodjes afkoelen.
Haal je bladerdeeg uit de diepvries en leg deze los van elkaar op het aanrecht zodat deze kunnen ontdooien. Let er wel op dat je bladerdeeg niet teveel ontdooit, want dan wordt het heel zacht en plakkerig en kun je ze niet meer goed vouwen.
Vouw je bladerdeegplakjes dubbel en doe aan de rechterkant van je broodje wat van je vegetarische gehakt mengsel. Vouw je bladerdeeg dicht en druk alle randjes aan met een vork.
Leg de vegetarische saucijzenbroodjes op een bakplaat, waar je eerst bakpapier op hebt gedaan.
In tussen verwarm je de oven voor op 180°C.
Kluts je eitje en smeer al je vegetarische saucijzenbroodjes in met je ei mengsel. Strooi er wat sesamzaadjes en zwarte uienzaadjes (optioneel) overheen en leg je broodjes in de oven.
Bak je saucijzenbroodjes in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten af. Ik heb de broodjes halverwege omgedraaid zodat ze aan beide kanten een mooi kleurtje hadden.
Wat is jou favoriete bladerdeeghapje?
Lekker hoor, ik krijg er trek van. Ik eet wel minder vlees, maar vervang eigenlijk dit dan niet door vegetarisch vlees. maar door kaas. Als ik bladerdeeg over heb maak ik dan ook vaan kaasbroodjes. Deze broodjes lijken me heerlijk door de hele combinatie. van ingrediënten.
Ik vind saucijzenbroodjes heerlijk al hoewel ik ze weinig zelf maak. Dat zou ik eigenlijk vaker moeten doen.
Nog nooit gegeten eigenlijk maar deze zien er alvast heel lekker uit.
Ah, er zit vegetarisch gehakt in! Ik vroeg me al af wat de vulling zou zijn. Ze zien er heerlijk uit moet ik zeggen!
Klinkt lekker, maar dan wel met vlees of gewoon zonder. Ik vind vleesvervangers onzin. Ik geloof en eet wel minder vlees. Maar eet dan met extra groente, kruiden of noten ter aanvulling.
Dit ziet er wel lekker uit. Ik heb zelf wel eens vegetarische worstenbroodjes gemaakt maar als ik eerlijk ben, vond ik dat geen groot succes…du seen goed recpet is mij welkom.
Oeeeh dit ziet er heel goed uit. Mijn vriend houd normaal ook enorm van saucijzenbroodjes
Oh lekker zeg! Het maken van dit soort bladerdeeghapjes is altijd zo gemakkelijk en snel gedaan, maar ik doe het echt nooit! Moet het toch eens vaker uitproberen.
het klinkt heel lekker alleen mag ik niks hebben wat erin zit jammer genoeg. ik heb wel eens vega pasteitjes gemaakt voor de rest hier met temphe en vega kipstukjes dat vonden ze wel lekker