Rendang maken: de vegan versie van pulled oats
Rendang, het bekende Indonesische stoofvlees, wie kent dit gerecht niet? Mals rundvlees is het hoofdingrediënt in daging rendang, het vlees wordt minstens drie uur gestoofd. Kan dat ook vegetarisch vroeg ik mij af? Er bestaan al lekkere recepten voor vegan rendang met jack fruit, maar ik wilde nog iets anders proberen. Deze vegan rendang is gemaakt van pulled oats. Een echt fusion gerecht dus. En wow, wat is dit lekker! Tamara van Aan tafel met Tammie zal 1 keer per maand een lekker recept delen en trapt af met deze vegan rendang.
Huh, wat zijn pulled oats?
Misschien ken je het nog niet, maar pulled oats is een nieuw plantaardig eiwit uit Scandinavië. Het is een mix van haver, tuinbonen en erwten. Helemaal puur natuur, dus geen toevoegingen en E-nummers. Pulled oats is bruin van kleur, heeft al de structuur van ‘pulled’ vlees en is hartstikke gezond. Ideaal om als eiwitrijke vleesvervanger te gebruiken voor de rendang! Ik mocht laatst een pakketje pulled oats proberen en zo kwam ik er mee in aanraking. Van zichzelf vind ik pulled oats niet zoveel smaak hebben, maar door het toe te voegen aan de kruidige Indische boemboe los je dat op! Je krijgt er een heel smaakvolle vegan rendang van.
In Indonesië eet je rendang bij feestelijke gelegenheden en ceremonies
Het is dus echt een speciaal gerecht. Hier is het een vast onderdeel bij verjaardagen voor familie, als er een Indische rijsttafel gemaakt wordt. Dit recept voor vegan rendang is dan ook genoeg voor 4 tot 6 personen. Dat is afhankelijk van of je het als hoofdgerecht serveert of als onderdeel van een rijsttafel. Dus maak er een feestje van en nodig vrienden of familie uit als je deze vegan rendang met pulled oats maakt!
Rendang met rundvlees of toch de vegetarische variant
Ik ben ook gek op rendang met rundvlees. Er staat al een recept voor daging rendang met suddervlees uit kookboek Blauw op mijn website, dus ik kon daar even spieken voor de ingrediënten. Die variant maak ik ook regelmatig in grote porties. Ik vries een deel in en heb zo altijd onderdelen voor een Indische rijsttafel in huis, super handig! Maar omdat ik vegetarische en veganistische vriendinnen heb, is het wel fijn om ook een vegan rendang te kunnen maken. Zo kan iedereen mee-eten van dit lekkere recept voor rendang. Een tip om hier bij te serveren is deze krokant gebakken tempé in pittige sambal. Dat is een hele lekkere combinatie en zo heb je gelijk twee gerechten voor een kleine veganistische of vegetarische rijsttafel. Wil je er nog een lekker drankje bij? Probeer dan een vegan smoothie, zo gefixt en erg gezond.
De pulled oats hebben een andere bereiding nodig dan rundvlees
Logisch, de structuur is zachter dan dat van rundvlees. In plaats van de pulled oats drie uur te laten sudderen in het boemboe en bouillon badje, zoals je bij de rendang van rundvlees doet, heb ik het pas op het laatst toegevoegd. Deze rendang is dus iets sneller klaar! Voor het toevoegen aan de boemboe heb ik de pulled oats nog knapperig laten worden in de oven. Gewoon alles op een bakplaat uitstrooien en even bakken . Zo houden de pulled oats een lekkere bite!
Wat heb je nodig?
- 100 ml zonnebloemolie
- 300 ml groentebouillon van 1 blokje
- 1 zoete rode puntpaprika
- 1 Spaanse peper (ook wel Lombok genoemd)
- 5 cm verse gember
- 1 tl kardemompoeder
- 10 kemirinoten
- 10 cm verse laos
- 4 blaadjes djeruk perut (ook wel kafir limoen blaadjes genoemd)
- 2 salam bladeren (Indisch laurierblad)
- 1 el gedroogde koriander (ook wel ketumbar genoemd)
- 3 stengels citroengras (ook wel sereh genoemd)
- 1 el kurkuma (ook wel koenjit/geelwortel genoemd)
- 1 tl gedroogde komijnpoeder
- 2 kruidnagels
- 2 stokjes kaneel
- 1 tl zout
- 1 tl witte peper
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 200 ml kokosmelk of kokoscrème
- 25 gram santen
- 525 gram pulled oats naturel (dat zijn drie pakken)
- Eventueel 1 rawit (extra scherpe peper)
- Garnering naar smaak/eigen keuze
Keukenspullen:
- Oven
- Keukenmachine/blender/staafmixer of vijzel om de boemboe te maken
- Stoofpan
- Kruidenhangertje/zakje voor de kruidnagels
- Houten spatel
- Scherp snijmes
Hoe maak je het?
- Je begint als eerste met de boemboe. Was de puntpaprika en snijd in grote stukken. Kneus de citroenstengel en hak de stengel citroengras ook in grove stukken en verwijder het buitenste harde velletje eventueel. Schil de gember, snijd in grove stukken en doe hetzelfde met de laos. Doe dit in een keukenmachine of blender.
- Voeg daarna de lombok, eventueel rawit, twee blaadjes djeruk perut en de kemirinoten toe. Voeg ook alle overige gedroogde kruiden toe, behalve de twee kruidnagels en kaneelstokjes. Daarna voeg je nog ongeveer één eetlepel van de zonnebloemolie en één eetlepel water toe om de boemboe iets smeuïger te maken. Ready, set, go, je kunt het gaan mixen!
- Bovenstaande kan je uiteraard ook in een vijzel doen, dat is de echt Indische manier. Dan wordt de boemboe wat grover. Maar, hier heb je wel spierballen voor nodig, want laos en citroenstengel zijn best hard.
- Snipper vervolgens de ui en de knoflookteentjes fijn. Verhit de overige zonnebloemolie in een stoofpan en fruit de ui en de knoflook hier even in aan.
- Voeg nu zo’n 75% van de boemboe toe en bak dit nog zo’n vijf minuten op laag vuur aan, zonder te laten verbranden.
- Nu is het tijd om de groentebouillon, kaneelstokjes, kruidenhangertje met kruidnagels, salam bladeren, blaadjes djeruk perut en laatste twee citroengras stengels toe te voegen. Als alles in de stoofpan zit, laat je dit ongeveer 30 minuten sudderen op laag vuur zonder deksel.
- Voeg na 30 minuten de kokoscrème en de santen toe en roer goed door. Laat nog eens 45 tot 60 minuten zachtjes sudderen zonder deksel op de pan (eventueel met een sudderplaatje eronder), zodat het vocht inkookt tot een dikkere rendang saus. Er hoort best weinig saus over te blijven, de oorspronkelijke rendang is dus ook best ‘droog’.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden. Hussel de overige 25% van de boemboe door elkaar met alle pulled oats. Verdeel daarna de pulled oats over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet dit zo’n 10 minuten in de oven tot de pulled oats lekker krokant zijn. Haal de pulled oats daarna uit de oven en laat een beetje afkoelen.
- Voeg de pulled oats toe aan de stoofpan met rendang en roer voorzichtig door. Warm dit een paar minuten. Je zal zien dat het nu helemaal geen dunne rendang saus meer is, maar dat de pulled oats precies genoeg vocht opneemt, zodat er een structuur overblijft die lijkt op krokant gebakken rundvlees.
- Breng op smaak met zout en/of peper en bestrooi met garnering. Denk aan ringetjes rode peper of bosui of gemalen kokos.
Selamat makan! (Eet smakelijk in het Indonesisch)
Dit is Tamara’s eerste gastblog op Sparkles Inside. Iedere maand zal zij een lekker recept met jullie delen vanuit haar foodblog en website Aan tafel met Tammie.nl. Benieuwd naar meer foodie avonturen van Tamara? Volg haar via Instagram op @aantafelmettammie.nl.
Heb jij deze vegan rendang van pulled oats gemaakt? Let Tammie know! Tag haar bijvoorbeeld op Facebook of Instagram. Of gebruik de hashtag #aantafelmettammie . Zou ze super leuk vinden!
Tamara, door vrienden vaak Tammie genoemd, houdt ontzettend van lekker eten en drinken. ‘s Ochtends is ze al aan het bedenken wat ze ‘s avonds wil gaan eten of welk gerecht ze in het weekend wil maken. Een van haar grote foodliefdes is de Indonesische keuken. Er stroomt namelijk wat Indonesisch bloed door haar aderen. Ondanks dat kwartje tropisch bloed is haar allergrootste foodliefde echt Hollands, namelijk: kaas. Echt álle kazen vind ze lekker. In veel van haar gerechten is dan ook wel ergens een beetje (of heel veel) kaas terug te vinden. Maar een Indonesische rijsttafel werkt ze ook prima naar binnen zonder kaas hoor! Op Aan tafel met Tammie vind je daarom vooral recepten terug voor de levensgenieter en bourgondiër. Meestal makkelijke recepten, geschikt voor thuiskoks en levensgenieters. “Want een dag niet lekker gegeten is een dag niet geleefd!“
Hoe stap je over naar veganistisch eten? Heb je tips? Deel ze dan in de reacties.
Wat een lekker gerecht ik ken heel pulled oats niet. Maar het ziet er heerlijk uit!
Voor mij iets te veel onbekende ingrediënten waarvan ik niet zou weten waar ze te vinden, maar verder klinkt dit wel heel lekker!
Bij de appie 😀
Ik schrik een beetje terug voor de reeks ingrediënten, maar het lijkt me een heerlijk gerecht dat ik graag zou proeven!
Ja het is wel iets anders dan aardappelen,groente, vlees….haha
Het ziet er lekker uit. Doe mij maar zo een heerlijk gerecht.
Ik kende pulled oats helemaal niet. Han het ook nog nergens in de winkel gezien denk ik…
Ik had wel eens over pulled oats gelezen, maar wist niet dat het ook met bonen was. Verrassend! Klinkt goed dit.
Pulled oats zijn nieuw voor mij, rendang is voor mij bekend. De combinatie ken ik zeker nog niet. Ik ben hier wel nieuwsgierig naar geworden!
Alle ingrediënten zijn te vinden bij de grotere Albert Heijn, Jumbo of Plus supermarkten (in de grote steden) en anders bij de toko’s, kleine Aziatatische supermarkten of grote Aziatische supermarkten, zoals Amazing Oriental. Ik heb een artikel geschreven over waar de moeilijk te vinden ingrediënten te vinden zijn 😉 Zie hier het linkje: https://www.aantafelmettammie.nl/indonesisch-koken-voor-beginners/
Als indo ben ik met de Indonesische keuken groot gebracht en rendang is zo’n gerecht die op geen enkel familieverjaardag ontbrak. Want dan werd er uitgebreid gekookt voor de gasten. Geen saai kringetje visite met taart en zoutjes maar gewoon lekker rondlopen met je bordje eten en genieten van al het lekkers. Dit recept spreekt me bijzonder aan omdat ik steeds meer ga houden van de vegan keuken en dit lijkt me daarom een match made in heaven.