3 vegan hapjes gemaakt van kikkererwten

3 vegan hapjes gemaakt van kikkererwten

Vandaag heb ik heerlijke recepten voor vegan hapjes. Kikkererwten zijn niet alleen super lekker maar ook nog eens mega gezond. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de eiwitten die kikkerwten bevatten, beter zijn dan de eiwitten die andere peulvruchten bevatten. Dit komt doordat kikkerwten bijna alle aminozuren bevatten. De spijvertering wordt vertraagd doordat de kikkerwten rijk zijn aan eiwitten en vezels. Dit zorgt er voor dat je langer een voldaan gevoel hebt en niet snel trek krijgt. Ik schrijf expres geen honger, want kindjes in Jemen of Afrika hebben honger, wij niet. Zelf gebruik ik meestal kikkererwten uit blik, vanwege het gemak. Je kan natuurlijk ook gedroogde kikkererwten gebruiken en deze een avond van te voren in de week zetten. Vandaag heb ik 3 lekkere snacks voor jullie, gemaakt van deze heerlijke kikkererwten.

Ghoegrie/Tjanna

Ghoegrie of Tjanna komt veelvoudig voor in de Hindoestaanse keuken. Mensen die uit Paramaribo komen noemen het vaak Ghoegrie en mensen van Nickerie Tjanna. Mijn moeder komt uit Nickerie en wij noemen het dus eigenlijk altijd Tjanna. Tjanna zijn kikkererwten opgebakken met knoflook en uien. Ik maak het vaak op een feestje of als ik onverwacht visite krijg. Het is namelijk super simpel te maken en staat binnen 10 minuten op tafel. Ik houd er van als mijn Tjanna lekker pittig is, en ik ben dus ook niet zuinig met de Madam Jeanette. Dit is dan misschien ook wel 1 van de makkelijkste vegan hapjes die ik ken.

Vegan hapjes: Tjanna of goegrie gemaakt van kikkererwten

Wat heb je nodig?

  • 1 grote blik kikkererwten van 800 gram
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • een klein stukje madam Jeanette peper
  • 2 tomaten
  • 4 takjes selderij
  • zonnebloem olie
  • zout naar smaak

Hoe maak je de Tjanna?

Als eerste maak je de knoflook, uien en eventueel peper fijn met een staafmixer.

Verwarm een beetje zonnebloem olie in een koekenpan en bak de knoflook en uien totdat deze goud/geel zijn.

Intussen was je de tomaten en snijd je deze in kleine blokjes. Bak deze mee met de uien en knoflook. Voeg wat zout op smaak toe. De 1 vind een beetje zoutig lekker, terwijl de ander liever geen zout gebruikt. Ik voeg zelf ongeveer 1 theelepel door.

Laat intussen je kikkererwten uitlekken in een vergiet, spoel deze af met koud water en laat deze nogmaals uitlekken.

Bak de tomaat mee, totdat deze helemaal zacht en gaar is.

Voeg vervolgens de kikkerwten toe en bak het nog een paar minuutjes door.

Als laatste snijd je de selderij in kleine stukjes en strooi je deze over je tjanna heen. Je kunt deze vegan hapjes zowel warm als koud eten. Voeg zout naar smaak toe.

Hummus

Ik ben gek op Hummus en vind het dan ook heerlijk op een verse Italiaanse bol. Ik smeer er dan een lekkere dikke laag op en maak er een broodje gezond van. Ben je aan het lijnen, dan kun je het ook gebruiken als dip voor je komkommer, paprika en worteltjes. Jummie! Hummus heb je in verschillende varianten, je kan het dus ook op diverse manieren maken en lekker variëren. Ik houd er van als het een beetje spicy is.

Humus, lekker op een toastje of komkommertje.

Wat heb je nodig?

  • 400 gram kikkererwten
  • ½ limoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tomaten
  • 1 chilipeper
  • 1 ui
  • olijfolie
  • 1 theelepel suiker
  • 3 eetlepels sesampasta
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 takjes selderij
  • Zout naar smaak

Hoe maak je de Hummus?

Als eerste  was je de kikkererwten en laat je deze goed uitlekken.

In de tussen tijd wikkel je de tomaten in aluminiumfolie en rooster je deze op je gaspit. Je hoeft dus geen pan te gebruiken maar doet dit echt op je gaspit zelf. Doe dit op hoog pit, voor ongeveer 10 tot 15 minuten.

Schil de knoflook en ui en maak deze fijn met een staafmixer.

Verwijder de pitjes van je chilipeper en voeg deze ook toe aan de knoflook en ui en maak het allemaal fijn met je staafmixer

Pers intussen de citroen uit en voeg deze samen met de sesampasta toe aan de kikkererwten.

Vervolgens haal je je tomaten van het vuur en laat je deze afkoelen. Als ze afgekoeld zijn, verwijder je de schil.

Voeg deze samen met de chilipeper, knoflook en ui toe aan de kikkerwten.

Voeg 6 eetlepels olijfolie  met 1 theelepel suiker toe en maak alles fijn met je staafmixer, keukenmachine of blender totdat er een gladde massa ontstaat.

Voeg vervolgens zout op smaak toe en de paprikapoeder.

Als laatste was je de selderij en snijd je deze heel fijn en voeg je deze toe aan de hummus. Normaliter gooien mensen vaak koriander door de hummus maar dat vind ik zelf niet heel erg lekker.

Laat je hummus lekker koud worden in de koelkast voordat je het serveert.

Dip komkommertjes in je humus en je hebt echt heerlijke vegan hapjes.

Falafel

Mijn favoriete vegan hapje gemaakt van kikkererwten is denk ik Falafel. Ik weet nog dat ik het jaren geleden at en het me een beetje deed denken aan phulauwrie. Een Hindoestaans hapje gemaakte van gele spliterwten. ( Ik zal onder aan de blog een filmpje van phulauwrie plaatsen, want dat is ook echt super lekker). Om weer terug te komen op de Falafel, als je het in een pita broodje doet met wat salade, kun je dit prima als maaltijd eten. Heerlijk met dit zomerse weer. Een tijdje terug schreef ik een blog over Vindaloo en in dat recept kon je ook lezen hoe je de lekkerste raita maakt. De raita is erg lekker met de Falafel, alleen maakt dit het recept dan niet meer vegan.

Falafel, 1 van mijn favoriete vegan hapjes

Wat heb je nodig?

  • 400 gram kikkererwten
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel komijn
  • ½  theelepel kurkuma
  • Zout naar smaak
  • Zonnebloem olie

Hoe maak je de Falafel?

Als eerste was je de kikkererwten en laat je deze goed uitlekken.

Maak vervolgens de knoflook en uien fijn met je staafmixer en meng dit met de kikkererwten.

Voeg de zout, komijn en kurkuma toe en maak het geheel fijn in je keukenmachine of met je staafmixer totdat er een gladde massa ontstaat.

Meng de bloem met de bakpoeder en  zeef deze 2 x zodat er geen klontjes en brokjes meer in zitten.

Voeg het vervolgens beetje bij beetje toe aan je kikkererwten mengsel en zorg er voor dat het 1 geheel wordt.

In de tussentijd verwarm je de zonnebloem olie in een koekenpan.

Maak daarna balletjes van je kikkerwtenmengsel en bak deze om en om in je zonnebloem olie totdat deze mooi bruin zijn.

Laat je vegan hapjes uitlekken op keukenpapier en eet ze warm.

Zoals beloofd nog een filmpje, hoe je phulauwrie bakt en ik krijg er alweer zin in als ik er naar kijk.

Welke bovenstaande vegan hapjes ga jij als eerste uit proberen?

Eet je vaker vegan? Dan moet je de Harira ook zeker een keertje proberen. Een heerlijke vegan maaltijdsoep.




10 gedachten over “3 vegan hapjes gemaakt van kikkererwten”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *