Een vakantiewoning kopen; hoe, wat en waar?
Het kopen van een vakantiewoning wordt steeds populairder. Niet gek, want het is natuurlijk super leuk om je eigen plekje te hebben. Even ontsnappen van de sleur maar toch “thuis komen”. Maar, het is wel hartstikke belangrijk om je goed voor te bereiden op het kopen van een vakantiewoning. Het is immers een flinke investering.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor een vakantiewoning kopen. Als je goed voorbereid een vakantiewoning koopt, zal dat je later een hoop tijd, moeite en stress schelen. Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een vakantiewoning. Zo kun je je afvragen met welk doel je een vakantiewoning koopt, in welk land en naar welk type woning je op zoek bent. Een hoop vragen dus.. En het zijn er nog veel meer. Grote kans dat alle dingen die je jezelf af moet vragen een beetje overweldigend worden. Het is fijn om een leidraad te hebben waar je moet beginnen als je een vakantiewoning wilt kopen. Daarom bespreek ik in deze blog eerst wat een vakantiewoning eigenlijk inhoudt. Vervolgens lees je meer over waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een vakantiewoning. Zo weet jij precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een vakantiehuis. Laten we bij het begin beginnen!
Wat is een vakantiewoning?
Een vakantiewoning staat ook wel bekend onder de namen: recreatiewoning of vakantiehuis. Deze drie termen verwijzen naar een huis om gasten vakanties in door te laten brengen. Het gaat om drie dezelfde termen, maar ze kunnen wel degelijk van elkaar verschillen.
Een vakantiehuis bestaat minstens uit een woonkamer, keuken, slaapkamer, tuin of terras en een badkamer. De gasten moeten zelf zorgen voor eten. Dit kunnen ze zelf maken, maar ze kunnen ook uit eten gaan. Daarnaast ben je ook zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van het vakantiehuis. Bij vertrek kun je ervoor kiezen om de eindschoonmaak te laten doen door iemand anders tegen een meerprijs. Maar de gasten kunnen dit ook zelf doen. Vakantiehuizen zijn allemaal verschillen en variëren enorm qua grootte. Als er veel mensen in een vakantiewoning ondergebracht kunnen worden, wordt er vaak gesproken van een groepsaccommodatie.
Waar moet je op letten?
Je kunt een vakantiewoning huren, maar je kunt er ook een kopen. Je zult er wel rekening mee moeten houden dat het een flinke investering is. Dit kun je dus niet als kip zonder kop doen. Je zult je goed moeten voorbereiden bij een vakantiewoning kopen. Je zal er zelfs voor moeten sparen of een lening voor af moeten sluiten. Dat laatste raad ik overigens af, want lenen kost altijd geld. Hieronder staan een aantal aspecten waar je goed op moet letten bij het kopen van een vakantiewoning.
Bouwkundige keuring
In het geval dat je graag een bestaande vakantiewoning wilt kopen, is het belangrijk om de bouwkundige keuring uit te laten voeren. Bij het kopen van een bestaande vakantiewoning is het namelijk niet altijd even duidelijk en helder welke eventuele gebreken en geborgen er zijn. Voordat je een bod doet is het aan te raden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, zodat je op de hoogte bent van eventuele geborgen en gebreken. Als het nieuwbouw betreft hoef je deze stap niet per se te doen.
Wie is de eigenaar?
Bij het kopen van een vakantiewoning gaat het niet alleen om de woning zelf. Het gaat immers ook over de persoon bij wie je de vakantiewoning koopt. Zoals al eerder gezegd is, is het kopen van een vakantiewoning een gigantische investering. Leer daarom de eigenaar van de vakantiewoning goed kennen. Het is heel erg belangrijk om te kijken met wie je in zee gaat als je een vakantiewoning koopt. Waar kun je op letten bij de eigenaar?
- Je eigen gevoel: wat voor gevoel krijg je bij deze persoon of bedrijf?
- Vraag naar referenties.
- Zoek op Google of internet naar het desbetreffende bedrijf of de persoon.
- Bekijk de reputatie op het internet. Let hierbij ook op waar het bedrijf is gevestigd en hoelang het bedrijf al bestaat.
- Informeer jezelf over het aankoopproces: hoe zit het met garanties en eventuele aanbetalingen?
Wel of niet verhuren?
In het geval dat je een vakantiewoning koopt, kom je voor een keuze te staan. Ga je de desbetreffende woning wel of niet verhuren? In eerste instantie lijkt het wellicht heel aantrekkelijk om je vakantiewoning te verhuren. Dit verhuur brengt immers extra rendement met zich mee. Financieel is het inderdaad op het eerste gezicht aantrekkelijk. Maar houd er ook rekening mee dat het je tijd gaat kosten en dat er mogelijke klachten komen van de huurders en de omgeving. Wat als er bijvoorbeeld zaken defect zijn in de vakantiewoning of wanneer de huurders zorgen voor overlast? Bedenk een plan voor dit soort gevallen, zodat je niet voor onprettige verrassingen komt te staan. Je kunt er ook voor kiezen om hier een derde partij voor in te schakelen als je zelf niet in de gelegenheid bent dit alles zelf te regelen. Houd er wel rekening mee dat dit ook geld kost. Het gaat dus constant om het maken van afwegingen.
Houd rekening met bijkomende kosten
Verder is het belangrijk om rekening te houden met bijkomende kosten bij het kopen van een vakantiewoning. Het zijn namelijk niet alleen maar de kosten van de vakantiewoning zelf die je moet betalen. Er zijn verschillende kosten die er nog bij opkomen. Hierbij kun je onder andere denken aan onderhoudskosten, belastingen en verzekeringen.
Eigen grond of niet?
Als laatste is het heel erg belangrijk om na te gaan of je een vakantiewoning wilt kopen die op eigen grond staat of niet. Een voorbeeld van een tweede woning die je kunt aanschaffen die niet op eigen grond staat, is een vakantiewoning op grond van een vakantiepark. Let op: als je ervoor kiest om een vakantiewoning te kopen die niet op eigen grond staat, dan kan de eigenaar van de grond jou vragen om je huis te verplaatsen of zelfs af te breken. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van dit soort zaken en reglementen. Het is van belang om alle zaken te dubbelchecken. Je moet altijd goed het contract met de grondeigenaar bekijken. Hiermee kun je een hoop vervelende dingen voorkomen.
Een stacaravan kopen
Mijn moeder en ik bedachten vorig jaar het plan om een stacaravan te kopen in het noorden van het land. Mijn zusje woont in Groningen en mijn vader ligt in Zuidlaren begraven. Het leek ons dus fijn om een plekje dichtbij hen te hebben. Helaas bleek dit toch wat ingewikkelder dan we dachten en overigens ook een stuk duurder. We hebben ons idee maar laten varen en boeken zo nu en dan een huisje in Drenthe voor een weekendje. Toch blijft het ergens wel een beetje kriebelen.
Heb jij wel eens gedacht aan een vakantiewoning kopen?