Hoe houd je thuis het vakantiegevoel vast?

Hoe houd je thuis het vakantiegevoel vast?

We kennen het gevoel allemaal wel: na een vakantie kom je helemaal zen en ontspannen weer thuis. Dat is zo heerlijk! Maar al gauw komt de stress terug, zodra je je dagelijkse bestaan weer oppakt. Hoe kun je dit nu voorkomen? Het is zeker mogelijk om het relaxte vakantiegevoel vast te houden. Ontdek slimme tips.

Regelmatig (kort) weggaan

De beste manier om het vakantiegevoel vast te houden? Trek er weer op uit. Voordat je direct denkt dat dit niet mogelijk is: met een beetje creativiteit kun je een heel eind komen. Natuurlijk is de kans klein dat je ieder jaar meerdere lange vakanties kunt vieren. Maar wat wél mogelijk is? Pak je koffers voor een nachtje of weekendje weg in eigen land! Dat kan zelfs in eigen stad zijn, om maar iets te noemen. Of reis net iets verder weg: ook België en Duitsland zijn om de hoek. Het gaat erom dat je regelmatig in een andere omgeving te vinden bent, zodat je geprikkeld blijft. Of je weekendtassen zich nu in Deventer of in Dubai bevinden: jij bent er in ieder geval weer lekker even uit. Plan daarom regelmatig korte tripjes, het hele jaar door.

Op vakantie in eigen huis

Ook in eigen woning kun je ‘op vakantie gaan’. Slaap bijvoorbeeld eens een nachtje niet in je slaapkamer, maar in de woonkamer. Op de bank, of op een luchtbed. Zo bekijk je je woning ineens van een heel andere kant. Als je kinderen hebt, is dit extra leuk: bouw samen een fort in de woonkamer, waar iedereen die nacht in slaapt. Bij mooi weer kun je eraan denken om een tent in de tuin op te zetten. Of slaap eens in het tuinhuisje, mocht je er een hebben. Gebruik je fantasie!

Tijd voor nietsdoen

Wat maakt nu dat we zo ontspannen zijn op vakantie? Voor de meeste mensen is dit het nietsdoen. Je lummelt maar wat aan, je struint maar wat rond. Het maakt je hoofd leeg. Maak daarom thuis ook dat je hier de tijd voor neemt. Al moet je het inplannen in je agenda: pak dagelijks een kwartier tot een uur voor nietsdoen. Staar wat uit het raam, blader in een boek. Dat voelt goed!

Breek uit de dagelijkse sleur

Enerzijds komen we op vakantie tot rust door te lummelen, anderzijds doen we juist veel nieuwe ervaringen op. Tijdens een vakantie breek je uit je dagelijkse sleur: de hele dag ziet er anders uit. Hier kun je thuis ook aan proberen te werken, na terugkomst. Probeer regelmatig een nieuwe sport uit, ga op zoek naar gerechten uit je vakantieland en sta open voor verschillende hobby’s. Zo is je vrije tijd echt iets waard.

Meer offline zijn

De laatste tip: probeer meer offline te zijn. De kans is namelijk groot dat je op vakantie ook niet de hele tijd met je telefoon of laptop bezig bent. Leg deze apparaten thuis tevens regelmatig weg: het maakt dat je veel beter kunt ontspannen.

Wat doe jij om je vakantiegevoel vast te houden? Laat een tip achter in de reacties.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *