Op vakantie zonder vaccinatie, kan dat anno 2022?

Op vakantie zonder vaccinatie, kan dat anno 2022?

2021 is het jaar dat volledig in het teken stond van covid-19. Zo moesten we niet alleen mondkapjes dragen en anderhalve meter afstand houden, maar ook konden we lang niet overal meer op vakantie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms best depressief kon worden door de Corona waanzin. In veel landen was een corona vaccinatie verplicht. Had je deze niet? Dan mocht je het land gewoonweg niet in. Nu zijn we weer een jaartje verder, maar het coronavirus is nog steeds niet helemaal verdwenen. Toch kun je op vakantie zonder vaccinatie. Sterker nog: het aantal positieve corona testen neemt weer verder toe. Toch zijn we allemaal toe aan vakantie en willen we massaal naar het buitenland toe.

Ook Schiphol merkt dit nu sterker dan ooit tevoren. Het is drukker dan druk. Hoewel die enorme drukte ook weer voor problemen zorgt, is het ook begrijpelijk dat iedereen op vakantie wilt. Eindelijk is het de tijd om je dromen werkelijkheid te laten worden en te reizen naar je favoriete vakantieland. Maar, is het al mogelijk om te reizen zonder vaccinatie en met welke dingen moet je rekening houden? Het antwoord lees je in deze blog en ik deel een aantal tips met je, waardoor jij goed voorbereid op reis kunt gaan.

Reizen binnen Europa

Als je ervoor kiest om binnen Europa te reizen, dan is het mogelijk om te reizen met een corona bewijs in de CoronaCheck-app. Het is altijd even handig om een corona test te doen voordat je op vakantie gaan. Binnen Europa geldt het EU DCC, of wel: het EU Digitaal Corona Certificaat. Dit is één Europees systeem waarmee gewerkt wordt binnen Europa die alle corona bewijzen bevat. Er zijn plekken waar je op vakantie zonder vaccinatie kunt.

Wat kan een corona bewijs zijn?

Er zijn verschillende corona bewijzen mogelijk bij het reizen binnen Europa en dat gaat om de volgende:

 • Een corona bewijs als negatieve testuitslag.
 • Een corona bewijs als herstel bewijs.
 • Een corona bewijs als vaccinatiebewijs.

Niet alle vakantiebestemmingen hanteren dezelfde maatregelen, dus zorgt ervoor dat je altijd de informatie bekijkt over het reizen met de EU DCC naar de desbetreffende vakantiebestemming.

Reizen buiten Europa

Misschien ga je niet binnen Europa op vakantie, maar wil je graag een vakantie boeken in een land buiten Europa. Hoe zit het dan met de vaccinaties? Naar vakantiebestemmingen buiten Europa is het niet mogelijk om met het EU DCC te reizen. Daarom gelden hier ook andere maatregelen. Ook in dit geval is het erg belangrijk om alle maatregelen van het desbetreffende land in de gaten te houden omtrent het coronavirus. Er zijn namelijk bestemmingen buiten Europa waar je nog steeds in bezit moet zijn van een negatieve corona testuitslag of je zult bij de aankomst op de luchthaven een sneltest moeten afnemen. Maar dus ook hier geldt dat dit per land verschillend is. Het is niet onmogelijk om op vakantie zonder vaccinatie te gaan.

Let er ook op dat je voor de meeste landen buiten Europa een visum of reistoestemming nodig hebt. Tegenwoordig hoef je vaak niet naar de ambassade om deze aan te vragen, maar kun je ze bijna allemaal online aanvragen. Deze elektronische visa worden vaak gelinkt aan je paspoort en hoef je daarom bijna nooit uit te printen. Zoek dus van te voren of je een visum nodig hebt voor je reis naar het buitenland. Je visum aanvragen gaat overigens vaak makkelijk online.

Houd de actuele reisadviezen goed in de gaten.

Of je nou een reis boekt binnen of buiten Europa, één ding is altijd belangrijk. Het is altijd van belang om de actuele reisadviezen en actuele maatregelen goed in de gaten te houden. Dit voorkomt teleurstellingen en garandeert een plezierige vakantie. De informatie kun je vinden bij de officiële reisinformatie van de Nederlandse overheid. Hier vind je veel verschillende soorten informatie over jouw reis, waaronder:

 • Welke maatregelen er gelden als je reist naar het buitenland al dan niet met een corona vaccinatie.
 •   Of en welke documenten je moet kunnen aantonen als je aankomt op je bestemming.
 • Welke reisadviezen er gelden voor het door jouw gekozen vakantieland.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je kent het gezegde ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ vast wel. Niks is minder waar als het gaat om reizen. Het is belangrijk om je altijd te verdiepen in het land waar je heen reist om mogelijke teleurstellingen voor te zijn. Je wilt daarnaast zelf waarschijnlijk ook gewoon goed voorbereid zijn op je vakantie na een lange tijd thuiszitten. Daarom volgt hieronder een lijst met een aantal zaken waar je sowieso op moet letten in het geval dat je op vakantie gaat. Deze lijst is gebaseerd op een corona-checklist. Dus in het geval dat er bepaalde corona regels gelden op de vakantiebestemming waar jij heen gaat, loop de lijst dan goed door.

 • Zorg ervoor dat je over een geldig corona bewijs beschikt voor de vakantiebestemming waar jij heen gaat.
 • Zorg ervoor dat je jouw corona bewijs bij je hebt. Dit kun je op een tweetal manieren doen. Het is aan te raden om beide manieren te doen, zodat je over alle zekerheid beschikt. Ten eerste kun je jouw coronabewijs toevoegen aan de CoronaCheck-app. Deze app kun je downloaden op jouw telefoon via de Playstore of Appstore. Het bewijs heb je dan digitaal. De tweede manier is om jouw bewijs te printen. In dat geval het je jouw corona bewijs op papier en kun je het op deze manier aantonen. De veiligste weg is om het corona bewijs zowel digitaal als op papier bij je te hebben.
 • Bekijk goed of je alle nodige documenten volledig hebt ingevuld en geprint. Bij sommige vakantiebestemmingen heb je bepaalde ingevulde documenten nodig en moet je deze kunnen aantonen. Kijk daarom goed welke documenten jij moet invullen en meenemen naar jouw vakantieland. Het zou zonde zijn als dit niet of te laat op orde is.
 • Zorg er ook voor dat je over de juiste documenten beschikt om terug te kunnen reizen naar Nederland. Lees je goed in over de informatie die te vinden is op het internet die gaat over het terugreizen naar Nederland.
 • Stel je zelf altijd vlak voor het vertrek naar je reis op de hoogte van de actuele reisadviezen die gelden voor zowel Nederland als voor jouw vakantiebestemmingen.

Samenvattend: ja, je kan op vakantie zonder vaccinatie, maar dit kan wel per land verschillen. Het is daarom heel erg belangrijk om alle actuele reisadviezen te bekijken en maatregelen op te volgen. Als je hebt gekeken naar de vorige tips, dan ben je gegarandeerd op de hoogte van de actuele vereisten die de landen van vertrek en aankomst stellen. Daarnaast ben je er ook zeker van dat je over de benodigde reisdocumenten beschikt en dat je voldoet aan de maatregelen die gelden voor het land waar jij naartoe gaat. Kijk op de website van de GGD welke informatie nog actueel is. Veel reisplezier!1 gedachte over “Op vakantie zonder vaccinatie, kan dat anno 2022?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *