Je vakantie uren uitbetalen, is dat slim?
In Nederland gelden er wettelijke vakantiedagen. Dit houdt in dat je als werknemer volgens de wet recht hebt op een minimaal aantal vakantiedagen. Hoeveel wettelijke vakantiedagen krijg je dan? De hoeveelheid vakantiedagen die wettelijk zijn vastgelegd bedraagt jaarlijks minimaal vier keer het aantal uren dat je per week werkt. In andere woorden: je hebt als werknemer recht op minimaal vier vakantieweken per jaar. Je werkgever is verantwoordelijk voor het betalen van deze vakantie uren. Kun je vakantie uren uitbetalen? Hoeveel belasting betaal je dan? Is dit ook mogelijk bij ziekte? Lees meer in deze blog
Hoeveel vakantie uren krijg je
Hoeveel vakantie uren je krijg is afhankelijk van het aantal uren dat je werkt. Stel je werkt 25 uur per week, dan is de minimale hoeveelheid vakantie uren 100. 100 uur komt zo neer op 12,5 vakantiedagen. Als je uitgaat van een fulltime dienstverband van 40 uur heb je recht op 160 wettelijke vakantie uren. Dit zijn 20 vakantiedagen.
Uitbetalen of niet?
Als je de keuze krijgt om je vakantie uren uit te laten betalen kan dit heel erg aantrekkelijk lijken. Financieel aantrekkelijk is het zeker, maar is dit wel zo slim? Als er vakantie uren overblijven kun je er ook voor kiezen om deze uren mee te nemen naar het volgende jaar. Mocht je dat liever niet willen, dan kun je er dus ook voor kiezen om deze vakantie uren gewoon uit te betalen. Het lijkt misschien een makkelijke keuze, maar is het wel slim om direct je uren uit te betalen? Soms kan het namelijk beter zijn om je vakantie uren gewoon op te maken. Je krijgt weliswaar minder geld binnen, maar je krijgt er wel extra tijd voor terug.
Er gelden een aantal ingewikkelde regels met betrekking tot het uitbetalen van vakantie uren. Zo is het inderdaad financieel aantrekkelijker om gewoon door te werken in plaats van je vakantie uren te nemen, maar je betaalt hierdoor wel een hoger bedrag aan belasting over het aantal uitbetaalde vakantie uren. Hieronder zet ik de belangrijkste regels voor je op een rijtje als het gaat om het al dan niet uitbetalen van je vakantie uren.
Let op: het is niet altijd mogelijk om vakantiedagen uit te laten betalen.
Misschien vroeg je je al af of het altijd mogelijk is om je vakantie uren uit te laten betalen. Het antwoord is ‘nee’. Het is namelijk niet altijd mogelijk. Slechts bovenwettelijke vakantiedagen komen in aanmerking voor uitbetaling. Zoals je al hebt gelezen geldt er volgens de wet dat een werknemer recht heeft op viermaal het gewerkte aantal dagen per week. Deze dagen worden de wettelijke vakantiedagen genoemd. Je kunt deze vakantie uren eventueel meenemen naar het volgende jaar, maar pas op: deze vakantie uren vervallen na zes maanden in het nieuwe jaar en je moet rekening houden met het feit dat deze vakantie uren echt alleen ingezet kunnen worden om vakantie te nemen.
Vaak, maar niet altijd, hebben werknemers behalve deze regeling ook recht op bovenwettelijke vakantiedagen. Dit zijn dus extra vakantie uren die niet in de wet zijn vastgelegd, maar staan in je arbeidsovereenkomst of cao. Deze kun je als werknemer meenemen naar het volgende jaar. Daarnaast bieden de meeste werkgevers de mogelijkheid om deze vakantie uren ook te laten uitbetalen, maar dit is dus niet vanzelfsprekend een mogelijkheid.
Geldigheid bovenwettelijke dagen
De geldigheid van bovenwettelijke dagen is langer dan die van wettelijke dagen. Mocht er geen informatie over de geldigheid van de bovenwettelijke dagen terug te vinden zijn in je arbeidsovereenkomst of cao, dan zijn deze bovenwettelijke dagen vijf jaar geldig. Maar, vaak zijn er wel afspraken over terug te vinden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een afspraak die stelt dat de bovenwettelijke dagen maximaal één of twee jaar mee mogen worden genomen naar het volgende jaar. Maar ook dat je überhaupt dagen mee mag nemen naar het volgende jaar is geen garantie. In sommige gevallen staat er namelijk in een arbeidsovereenkomst of cao beschreven dat er helemaal geen bovenwettelijke dagen meegenomen mogen worden naar het volgende jaar. In dat geval is het meestal wel mogelijk om je vakantiedagen uit te laten betalen.
Er geldt een uitzondering
In principe hoeven vakantiedagen niet verplicht te worden uitbetaald door je werkgever. Hoe dit geregeld is staat beschreven in je arbeidsovereenkomst of cao. Maar hier geldt wel één uitzondering op, namelijk als het gaat om ontslag. Wat de reden van het ontslag ook mag zijn, de werkgever is te allen tijde verplicht om bij ontslag de vakantiedagen uit te betalen. Datgene wat je werkgever verplicht is om je te betalen in het geval van ontslag is zowel je wettelijke als bovenwettelijke saldo.
Regeling over de belasting over het uitbetalen van vakantie uren
Er wordt een afwijkend tarief gehanteerd door de Belastingdienst als het gaat om de uitbetaling van vakantiedagen. Dit andere tarief wordt in verschillende gevallen toegepast. Het gaat hier bijvoorbeeld om bonussen, bij een dertiende maand, het uitbetalen van vakantiedagen en vakantiegeld. Er wordt niet bij iedereen hetzelfde bedrag ingehouden. Het bedrag dat de fiscus inhoudt is afhankelijk van het salaris dat je verdient. In het geval dat je vakantiedagen opneemt ontvang je regulier salaris. Over dit regulier salaris wordt geen extra belasting ingehouden.
Deze regeling geldt niet alleen voor wettelijke, maar ook voor bovenwettelijke vakantie uren. Dit verklaart ook waarom veel mensen ervoor kiezen om hun vrije dagen op te maken in plaats van deze uren uit te laten betalen. Je krijgt namelijk niet alleen extra vrije tijd, maar je ontvangt ook gewoon je salaris. Weet je niet precies welke regelingen voor jou gelden, dan kun je altijd je arbeidsovereenkomst of cao raadplegen. Je kunt ook contact opnemen met je werkgever voor meer informatie.
Waarom zelf je vakantiedagen bijhouden?
Het kan handig zijn om zelf je vakantiedagen bij te houden als werknemer. Zo houd je niet alleen een overzicht voor jezelf als het gaat om je vakantie uren, maar je voorkomt er ook een heleboel misverstanden mee. Er zijn verschillende gratis apps te downloaden die je kunt gebruiken voor het bijhouden van je vakantiedagen. Het voordeel is dat je met dergelijke apps op een simpele manier kunt bijhouden hoeveel vakantie uren je hebt en je kunt hiermee een vakantieaanvraag bij je leidinggevende doen.
Heb jij je vakantie uren wel eens laten uitbetalen?
1 gedachte over “Je vakantie uren uitbetalen, is dat slim?”