Sinterklaas gedichten, als dichten niet je hobby is

Sinterklaas gedichten, als dichten niet je hobby is

Voor velen van ons is het de grootste uitdaging van het jaar: het schrijven van een sinterklaasgedicht. Elk jaar ga je er even voor zitten, maar zelfs na een paar pogingen is het je nog niet gelukt iets origineels op papier te krijgen. Zelf schrijf ik graag sinterklaasgedichten en wil ik mijn tips met de rest van Nederland delen. Ik probeer anderen ervan te overtuigen niet te beginnen met ‘Sint zat te denken, wat hij Pietje moest schenken’, want je maakt je lootje het gelukkigste met een origineel en persoonlijk gedicht. Maak je geen zorgen als dichten niet je sterkste punt is, want in deze blog help ik je een heel eind op weg zodat jij ook in een handomdraai je sinterklaas gedichten kunt schrijven. Gedichten schrijven voor 5 december wordt een makkie op deze manier!

Wat wil ik vertellen in mijn gedicht?

In het verleden heb ik vaak sinterklaasgedichten gehoord waarvan ik eigenlijk geen idee had wat de dichter nou precies wilde zeggen. Zelf wil ik niet zulke gedichten schrijven, en ik denk jij ook niet. Ik bedenk altijd van tevoren wat ik precies wil gaan zeggen met mijn gedicht. Zo schrijf ik bijvoorbeeld een gedicht over het cadeau wat ik geef, de surprise, of de persoonlijkheid van het lootje. Zodra ik weet waar ik over wil schrijven gaat het dichten eigenlijk al vanzelf, vandaar dat ik jou ook wil aanraden om dit te doen.

Gebruikt nooit clichés

Zoals ik eerder al zei, is het allesbehalve origineel om je gedicht met een cliché te beginnen zoals ‘Sint zat te denken, wat hij Pietje moest schenken’. Door het gebruik van clichés lijkt het namelijk alsof je geen moeite in je sinterklaasgedicht hebt gestopt of er niet teveel energie in wilde steken. Het bedenken van een originele openingszin is moeilijk, maar zelf probeer ik altijd de denken aan mijn lootje en wat hem speciaal maakt. Daarna kan ik beginnen en verloopt het dichten heel soepel.

Eerst rijmen, dan de zin

Voordat ik goed werd in dichten bedacht ik soms hele mooie zinnen, maar kwam ik er later achter dat er geen rijmwoord is wat ik in de zin erna kon gebruiken. Soms kon ik geen zin bedenken die ergens op sloeg. Daarom wil ik aan je meegeven dat je een zin pas moet opschrijven als je een geschikte rijmwoord weet dat je in de tweede zin kunt gebruiken. Bedenk je sintgedicht per twee regels en werk daarna verder.

Voorbeeld


Danny houdt van cola
Cola heeft maar weinig rijmwoorden (ma, ga, la).
Doe het daarom anders:
Cola is een echte lekkernij voor Danny
Lekkernij heeft wel veel rijmwoorden: mij, wij, zij, hij, enz.

Met deze methode kun je makkelijk een gedicht schrijven! Think out of the box.

Lukt het nog steeds niet met je sinterklaas gedichten? Dan kun je wellicht een rijmwoordenboek gebruiken.

Gebruik humor in je gedicht

Ik gebruik mijn sinterklaas gedichten meestal om iemand terug te pakken. Dit doe ik nooit op een gemene manier, maar wanneer ik een sinterklaasgedicht schrijf vind ik het leuk om die persoon soms een beetje te pesten. Als mijn lootje een vreemde gewoonte heeft of een blunder maakte eerder dit jaar, dan verwerk ik dit in mijn gedicht. Door humor in een sintgedicht te gebruiken wordt het veel persoonlijker. Ik wil jou daarom de tip geven om één of twee luchtige grappen te maken, maar wordt niet vijandig.

Maak gebruik van een rijmschema

Vaak gebruikt men een rijmschema in een gedicht. Zelf houd ik meestal ook een schema aan. Er zijn diverse rijmschema’s die je voor je gedicht kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een gepaard rijmschema. Dit is een rijm dat eindigt op woorden zoals graaf-draaf-leef-scheef. Hierbij rijmen de eerste twee woorden en de laatste twee woorden op elkaar. Een ander rijmschema is het gekruiste rijmschema. Dit is een rijm waarbij de laatste woorden van de zinnen met elkaar rijmen. Voorbeeld: de eerste en derde zin rijmen, en de tweede en de vierde. Zoals: graaf-leef-draaf-bleef. Daarnaast bestaat er ook nog het omarmende rijm. Hierbij rijmen de laatste woorden van de eerste en de vierde zin met elkaar en de tweede en derde zin. Tot slot heb je ook nog een gebroken rijm. Hierbij rijmen de eerste en tweede zin met elkaar, maar de derde en vierde niet.

Zelf vind ik het handig om een schema te gebruiken voor wat structuur, maar misschien werkt het voor jou wel niet. Bepaal daarom zelf of je het prettig vindt om een rijmschema te gebruiken.

Houd je gedicht simpel

Mijn lange sinterklaas gedichten zijn niet per se beter dan de korte gedichten. Zelf maak ik liever te korte gedichten dan te lange gedichten. Het is leuk om een lang gedicht te krijgen, maar het is moeilijk om steeds over hetzelfde onderwerp te schrijven. Daarom maak ik liever een kort gedicht, omdat deze soms ook nog eens veel krachtiger is.

Schrijf een ritmisch gedicht

Ik vind het belangrijk dat een gedicht lekker loopt. Het is essentieel dat een gedicht ritme heeft. Zelf check ik of mijn gedicht ritmische genoeg is door hem hardop voor te lezen tegen mezelf. Op deze manier hoor ik direct welke woorden of zinnen ik moet veranderen. Soms verander ik de zin een beetje of voeg ik woorden doe. Speel een beetje met woordstructuren, dan vind je vanzelf iets dat leuk klinkt.

Een gedicht hoeft niet perfect te zijn!

Ik weet dat je niet een professionele dichter of schrijver bent. Het is echt geen probleem dat je geen perfect gedicht hebt. Ik ken mensen die uren bezig zijn met een gedicht maar nog steeds niet tevreden zijn, terwijl dat helemaal niet zo hoeft! Sinterklaas gedichten gaan meestal om het idee. Mijn lootjes zijn al blij als ze zien dat ik de moeite heb gedaan. Doordat iedereen vrolijk is kun je eigenlijk ook niet misgaan met een sinterklaasgedicht.

Gebruik een mooie opmaak

Een sinterklaasgedicht draait niet alleen om de tekst, de opmaak mag er ook zijn. Zelf kies ik mijn lettertypes altijd met zorg uit. Soms download ik ook fonts online. Daarna zoek ik er meestal plaatjes bij of plak ik er stickers op. Een andere methode om je gedicht op te maken is door de randen van het papier eraf te branden met een aansteker. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent, dan krijg je een prachtig ouderwets effect!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *