Wat vind jij nou typisch Nederlands?

Wat vind jij nou typisch Nederlands?

Er zijn van die dingen die echt typisch Nederlands zijn. Vraag je aan mensen die ons land nog nooit bezocht hebben om voorbeelden, dan kom je al snel op de kaas, klompen en molens uit. Typisch Nederlands inderdaad, maar dan een paar eeuwen geleden. Nee, er zijn nog veel meer dingen die wij, inwoners van het land zelf, als typisch Nederlands beschouwen. Zelfs als ze dat niet eens altijd zijn.

Een lekker kopje koffie

Een lekker kopje koffie, dat vinden we nu echt typisch Nederlands. De geur die langzaam het huis vult, het warme bakje troost. Dat hebben we in ons kikkerlandje wel nodig. Toch is er eigenlijk niets Nederlands aan. Koffiedrinken, dat doen mensen over de hele wereld, en vaak nog een stuk meer dan hier. De manier waarop we hem zetten, die is wel per land verschillend, waarbij Nederland niet per se de beste reputatie heeft. En ook het merk dat je drinkt, is per land bepaald. Want ja, de bekende rode Douwe Egberts verpakkingen waar we allemaal groot mee zijn geworden, die zijn wél typisch Nederlands, en illustreren perfect hoe wij van oudsher tegen koffie aankijken: een warm drankje om gezellig samen te drinken.

Een bruine boterham met kaas

Iets wat wel typisch Nederlands is, is de bruine boterham met kaas. Of hagelslag, pindakaas of chocopasta, zo je wilt. Niet dat we het enige land waar brood gegeten wordt, maar in zulke grote hoeveelheden en tijdens twee van de belangrijkste eetmomenten op de dag, ja, dat is vrij bijzonder. We zijn er bijna allemaal mee opgegroeid, de boterhammen bij het ontbijt en tijdens de lunch. Geen fancy beleg, maar gewoon een plakje kaas, of het eerdergenoemde zoete beleg. Inmiddels wijken we er steeds vaker van af en experimenteren we met verschillende ontbijt recepten, maar de basis is en blijft in de meeste gezinnen toch echt de boterham. Niet zo vreemd dat we tijdens vakanties zo kunnen genieten van het ontbijt en de lunch; we vinden wat er op het menu staat al snel behoorlijk exotisch!

Alles op de fiets

Fietsen, dat doen we volop, maar daarin zijn we niet uniek. Dat we de fiets voor letterlijk alles lijken te gebruiken, en het voor veel mensen het primaire vervoersmiddel is, dat is wel typisch Nederlands te noemen. In veel landen geldt de fiets meer als een tool om iets leuks mee te doen in je vrije tijd, terwijl wij veel meer gewend zijn ermee naar school of werk te rijden. Of om er boodschappen mee te doen, al dan niet met kinderen voor-of-achterop. Bezoekers kijken vaak vreemd op als ze vrouwen in jurkjes op de fiets zien stappen als ze de stad in gaan, of moeders met meerdere kinderen én een lading boodschappen op de fiets voorbij zien komen. Typisch Nederlands!

Wat vind jij iets typisch Nederlands?

samenwerking


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *