Turkse pizza, zo maak je het makkelijk zelf
Turkse pizza, oftewel Lahmachun, ik ben er altijd al gek op geweest. Toen ik nog in Stadskanaal woonde, kon je eigenlijk nergens Turkse pizza kopen. Toen had je nog niet echt buitenlandse zaakjes. Inmiddels is dat wel anders, heb ik begrepen. In Den Haag kun je op elke hoek wel Turkse pizza kopen en als wij hiernaar toe gingen, nam ik altijd extra mee om in te vriezen. Ik vraag me soms wel af waar de naam Turkse pizza vandaan komt. Ik ben inmiddels 5 keer in Turkije geweest en nergens in de restaurantjes heb ik Turkse pizza gezien, zoals we dat hier kennen. Best bijzonder eigenlijk, of kwam ik gewoon altijd op de verkeerde plekken?
Alternatief voor Sambal
Omdat ik met heel dit Corona gebeuren niet echt de deur uit kom, besloot ik maar zelf Lahmachun te maken. Ik had echter geen sambal of knoflook saus in huis. Als sambal heb ik hete katjang saus gebruikt van het merk rimboesauzen en de knoflook saus maakte ik zelf. Verder in het recept lees je hoe ik dit deed. Ik moet je eerlijk bekennen, het was heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar. Zelfs mijn kleine meid vond het heerlijk, terwijl ze de churros van laatst helemaal niks vond.
Deze Corona tijd is overigens echt niet goed voor mijn lijn, want ik blijf maar experimenteren in de keuken. Je kan de Lahmachun overigens ook beleggen met Doner of shoarma, maar ik vind ze dan altijd meteen zo machtig. Ik ga dus gewoon lekker voor de “kale” Turkse pizza, zonder te veel poespas. Met dit recept kun je ongeveer 10 Turkse pizza’s bakken, indien je de bolletjes iets kleiner maakt dan haal je er meer uit, maak je ze wat groter, dan iets minder.
Wat heb je nodig?
- 350 gram bloem
- 1 zakje gist
- 1 theelepel suiker
- Een mespuntje zout
- 30 ml olijfolie
- 150 gram Griekse yoghurt
- 150 ml warm water
- 1 hele ui
- 2 teentjes knoflook
- een grote rode paprika
- 3 steeltjes selderij
- 35 gram tomatensaus
- 30 ml zonnebloemolie
- 150 gram lamsgehakt
- 2 maggiblokjes
- ¼ komkommer
- 1 tomaat
- ¼ ijsbergsla
Hoe maak je de Turkse pizza?
We beginnen als eerste met het deeg te kneden. Meng de bloem, gist, zout, suiker, olijfolie en Griekse yoghurt door elkaar en kneed het goed.
Voeg vervolgens beetje bij beetje het water toe en kneed het goed door. Ik heb gemerkt dat alle bloem verschillend is, dus je moet goed kijken naar de structuur. Is je deeg te dun, dan voeg je een beetje extra bloem toe, wordt het te droog dan voeg je een beetje extra warm water toe.
Dek je deeg af met een theedoek en laat het ongeveer een uurtje rijzen. Je kan in de tussentijd je knoflooksausje beginnen te maken.
Intussen kun je beginnen met de topping, oftewel je gehakt mengsel. Snijd alle groentes fijn en maak deze samen met de knoflook, uien en tomatensaus fijn in een keukenmachine. Voeg deze samen met de maggiblokjes en eventueel wat zout naar smaak toe. Als laatste voeg je de gehakt toe. Meng alles goed door elkaar en laat de smaken ongeveer een uurtje afgedekt intrekken in de koelkast.
Bak je gehaktmengsel een klein beetje op in een koekenpan met een beetje olijfolie. Doe dit niet te lang, anders kan het droog worden. Je kan er ook voorkiezen om het rauw te laten en te garen in je pizzapan. Zelf ben ik altijd een beetje panisch met rauw vlees en bang dat we er ziek van worden doordat het niet goed gaar is.
Als je meel goed gerezen is, verdeel je het in ongeveer 10 bolletjes. Bestrooi je werkplek met bloem zodat deze niet vastplakt.
Rol je meel uit zodat je dunne pizzadeeg krijgt.
Bak vervolgens je Turkse pizza aan 1 kant af in je pizzapan. Heb je geen pizza pan, dan kun je ze ook even in de oven leggen. Houd alleen wel goed in de gaten dat je Turkse pizza niet te bruin wordt.
Haal je Turkse pizza uit je pizzapan en leg deze met de gebakken kant naar beneden. Smeer de andere kant vervolgens in met je gehakt mengsel.
Doe de deksel weer op je pizzapan en laat het gehakt in een paar minuten gaar worden. Als je Turkse pizza klaar is, kun je deze beleggen met gesneden stukjes komkommer, tomaat, sla en rode uien. Smeer de knoflooksaus er overheen en wikkel het in met folie.
Recept knoflooksaus
Wat heb je nodig voor de knoflooksaus?
- 4 eetlepels mayonaise
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 takjes muntblaadjes (alleen de blaadjes)
- 2 theelepels Italiaanse gedroogde kruiden
- 4 teentjes knoflook
- Zout naar smaak
Hoe maak je de knoflooksaus
Meng de mayonaise met de Griekse yoghurt. Intussen haal je de blaadjes munt van de takjes af en snijd je deze heel fijn en meng je deze er door heen.
Daarna pers je de knoflook in een knoflookpers. Indien je deze net als ik niet hebt, kun je het heel fijn snijden. Doe deze vervolgens ook door je mengsel. Meng de Italiaanse kruiden er ook door heen en roer alles goed met elkaar.
Ben jij ook gek op Turkse pizza? Of ga je liever voor een broodje shoarma?
heerlijk! ik maak ze ook altijd zelf en heb eens het recept van een turkse site afgehaald en die gebruik ik nog steeds!
Jammie! Ik hou niet van shoarma, maar een Turkse pizza met doner vind ik wel heel lekker. We bestellen ze wel eens bij de lokale tentjes hier.
Wauw, wat goed dat je dit zelf hebt gemaakt. Ik ben gek op Turkse pizza.
Eerlijk gezegd ben ik niet van het zelf te maken, ik koop het wel gewoon. Heb er geen geduld voor.
Oeh zo lekker! Dit ga ik van de week eens proberen.
dat ziet er lekker uit. nog nooit zelf gemaakt. Vandaag maken we zelf pizza, volgende keer zullen we dit eens proberen
Dankjewel voor het recept. Hij ziet er echt heerlijk uit. Ik krijg er meteen zin in.
Ow ja, heerlijk! Heb het nog niet eens zo heel lang geleden voor het eerst gegeten, maar heb wel altijd iets gemist zegt haha! Leuk om eens zelf te maken.
Dank voor dit lekkere recept, maar eens gaan maken
Heerlijk vind ik Turkse pizza’s. Ik eet het echt heel vaak.
Ziet er lekker uit. ik ben ooit eens gaa eten in een Turks restaurant en daar serveerden ze alleen gevulde aardappelen, maar die waren wel erg lekker!
Ik krijg gelijk trek in Turkse Pizza na het lezen van jouw artikel! Ik heb het voor het eerst ontdekt toen ik in Amsterdam studeerde.
Nu we toch zoveel thuis zitten is het extra leuk om gerechten zelf te maken! Super leuk dat je dit deelt.