Je tuin zomerklaar maken met deze 7 tips

Je tuin zomerklaar maken met deze 7 tips

Het gaat weer lekker weer worden en dan is er toch niets fijner dan in het zonnetje te genieten in je eigen tuin, maar dan is er toch eerst wel een klusje te doen. Jouw tuin zomerklaar maken! Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het genieten nog fijner te maken.

Onkruid verdelgen

Onkruid is iets waar we bijna allemaal een hekel aan hebben. Wat is onkruid nu eigenlijk? De een denkt dat het een mooi bloemetje is en de ander vindt het niets en noemt het dus onkruid. Je wil hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Dit kan je op verschillende manier doen. Water met schoonmaakazijn erin of een onkruidverbrander zijn 2 van die manieren. Je hebt sinds een tijdje ook elektrische onkruidverbranders. Deze zijn wel wat prijziger maar je hebt dan niet het ongemak van het gebruiken van een gasfles.

Nadat je alles hebt verwijderd is het zaak om het daarna goed bij te houden. Vooral het onkruid tussen de tegels kan heel irritant zijn. Probeer dit wanneer je het gaat verwijderen met wortel en al eruit te trekken. Soms helpt het om er eerst een keteltje heet water overheen te gooien. Dan laat het zich wat makkelijker verwijderen. Onkruid in je planten borders kun je nadat je ze helemaal onkruid vrij hebt gemaakt tegengaan door er houtsnippers of cacoa doppen overheen te gooien. Het ziet er leuk uit en het gaat het onkruid tegen.    

Je gazon weer mooi groen

Hoe houd je je gazon mooi groen? Het valt en het staat bij het onderhoud van het gazon. In maart en juni is het de tijd om je gazon te bemesten. Het op het goede moment maaien en besproeien van je gazon is erg belangrijk. Maaien doe je pas wanneer het in de nacht niet meer vriest. Je zorgt dat de lengte van je gazon tussen de 3,5 en 4,5 centimeter is. Wat het sproeien betreft moet je daarbij ook rekening houden met een aantal dingen. Het is beter om 1 keer per week flink te sproeien dan dat je elke dag sproeit. Sproei bij voorkeur in de ochtend of avond wanneer er geen zon op je gazon staat. Dan voorkom je dat het gaat verdorren. Wanneer het een erg warme en droge zomer is dan moet jij je gras niet korter maaien dan een centimeter of vier hoog. Moet jij je gazon nog in gaan zaaien dan doe je dat het beste in juni of juli.

Je planten snoeien

Je planten hebben ook zo hun onderhoud nodig willen ze daarna weer lekker groeien. Snoeien is dus wel een vereiste wil jij een tuin hebben vol mooie en volle planten. Welke plant je precies wanneer moet snoeien dat kan je vinden in de snoeikalender. Voor de meeste struiken en planten geld wel de basisregel dat je ongeveer een centimeter of 3 boven de laatste knop op de tak moet snoeien en je niet te veel takken moet verwijden.

Groene aanslag verwijderen

Je tegels die groen zijn van de aanslag is een doorn in het oog. Dit kan je het beste verwijderen door ouderwets te schrobben. Met een hogedrukreiniger is het ook goed te verwijderen.  Wil je het minder snel terugzien veeg dan je tegels met wat zand. Er zijn ook speciale groene aanslag reinigers maar hier moet je wel mee oppassen want deze kunnen schadelijk zijn voor dieren en planten.

Je terrasoverkapping reiningen

Je hebt een terras overkapping, maar die heeft in de winter ook wel het een en ander geleden dus deze moet je ook schoon maken. Hoe doe je dat het beste? Voor de meeste terrasoverkappingen is er wel een speciaal reinigingsmiddel. Heb je je overkapping laten plaatsen door een bedrijf dan kunnen zij jou vaak vertellen wat je het beste kunt gebruiken hiervoor.

Reinigen tuinset

Je tuinmeubelen schoonmaken hoort er natuurlijk ook bij. Het ligt er een beetje aan wat voor een tuinset je hebt hoe je dat het beste kunt doen.

  • Houten tuinset reinigen. Heb je een houten tuinset dat volstaat een sopje van soda en groene zeep en een half harde borstel. Als je je tuinset goed hebt gereinigd en het allemaal weer goed droog is kan je het daarna in de olie zetten.
  • Kunststof tuinset reinigen. Heb je een kunststof tuinset en die is donker van kleur dan zal je in eerste instantie denken dat hij niet zo vuil is geworden, maar niets is minder waar. Gebruik voor het reinigen een zachte doek en water om het eerste en losse vuil te verwijderen. Daarna kan je het alsnog met een sopje met wat groene zeep erin doen.
  • Wicker tuinset. Wicker kan je het hele jaar door buiten laten staan en heeft eigenlijk maar weinig onderhoud nodig. Ook dit set reinig je het beste met een sopje met groene zeep erin. Heb je toch wat krachtiger nodig omdat het niet goed lukt kan je een krachtreiniger gebruiken om jouw tuinset schoon te krijgen. 

Je tuin aankleden

Net zoals in je huis wil je in je tuin natuurlijk ook wat sfeer hebben. Het is natuurlijk hartstikke leuk om een mooie terrasoverkapping te hebben staan, een lekker ligbed en een tuinset, maar het is nog leuker als je dat ook allemaal gezellig aankleedt met wat accessoires. Gezellige lampjes voor in de tuin. Kaarsjes op tafel. Kussens op je ligbed en tuinset en niet te vergeten de BBQ erbij om de lekkere zomeravonden te kunnen eten in de tuin met je gezin of wat familie en vrienden. Zie jij het al voor je om op die manier de zomer door te brengen?  Leuke accessoires zijn overal wel te vinden. Die heb je van spotgoedkoop tot peperduur, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon zelf maken als je een beetje creatief bent. Zelfs vloerkleden speciaal voor de tuin zijn de laatste jaren een ware hype. Schaf een paar stoere tuinstoelen aan en je tuin ziet er super hip uit. Zo haal je binnen naar buiten en voel jij je helemaal thuis.

     10 gedachten over “Je tuin zomerklaar maken met deze 7 tips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *