Trouwen in het buitenland

Trouwen in het buitenland

In Nederland en België is het weer helaas niet altijd wat we zouden willen. Zeker niet als we voor onze droomdag een zonovergoten dag voor ogen hebben. Vaak wordt dan nagedacht om te trouwen in het buitenland. Een warm klimaat, parelwitte stranden en een heerlijk vakantie gevoel terwijl het jawoord wordt uitgesproken. Sounds like a plan, right?
Toch komt er best heel wat bij kijken om te trouwen in het buitenland. Ook door de hele covid toestand, waardoor er een hele boel regels zijn bijgekomen. Maar je hebt je beslissing genomen en gaat toch trouwen in het buitenland, laten we er aan beginnen!

Locatie

Als je al jaren naar hetzelfde plekje op vakantie gaat, is dat misschien ook de plek waar je wilt trouwen. Of misschien is het net een land waar je al heel graag naar toe wilt gaan, dat de plek gaat worden. Als je een vaag idee hebt maak dan voor jezelf eerst een lijstje met waaraan de locatie moet voldoen. Denk hierbij aan reistijd, taal enzovoorts. Als je twijfelt tussen verschillende landen omdat ze beide voldoen aan je wensen. Neem dan even een beetje afstand en laat het bezinken. Als je hoofd weer wat helderder is, kan je het weer met een frisse blik bekijken en zal de keuze makkelijker gemaakt zijn. Het is bij een buitenlands huwelijk zeker belangrijk om dit heel duidelijk te hebben, aangezien je er niet altijd even snel naar toe kan gaan.

Europa of daarbuiten?

Als we denken aan zonovergoten en parelwitte stranden, zitten we al snel met onze gedachten ver buiten Europa. Bij het kiezen van jullie droomstrand is dat wel iets om rekening mee te houden. De reistijden om naar Puerto Rico of Bonaire te gaan zijn best stevig. Zeker voor kleine kindjes of iets oudere personen is dat niet altijd een evidentie. Ook de gevolgen van een eventuele jetlag, kunnen voor sommige personen best pittig zijn. Luxemburg is dan weer prachtig en niet te ver weg.

Snel trouwen in het buitenland

Snel trouwen in het buitenland is vaak niet echt een optie omdat er veel geregeld en uitgezocht dient te worden. Wat veel bruidsparen doen om zaken te regelen is er eerst op vakantie gaan. Daar zitten best wel wat voordelen aan, je kan alles zien en zelf wat zaken uitzoeken. Ook kan je dan beter je onderbuikgevoel volgen bij het maken van beslissingen. Maar ook hier zitten weer wat addertjes onder het gras. In sommige landen heerst er een rustigere tempo, dus de zaken zullen daar ook niet zo snel geregeld worden. Er kan ook best wel wat stress bij komen kijken, door bijvoorbeeld het taalverschil. Dan blijft er van dat vakantiegevoel maar weinig over.  Je hebt ook maar een beperkt verlof, dus in die periode moet er heel veel geregeld worden. Mocht de trouwbestemming Spanje of Portugal zijn, kan je nog wel eens een weekendje naar toe gaan om nog wat extra zaken te regelen. Maar als je trouwlocatie Puerto Rico is, is dat geen optie.  Als je kiest voor een buitenlands huwelijk raad ik aan om met een weddingplanner te werken. Eentje die daar ter plaatse werkt of eentje die dichtbij je woont, maar daar een netwerk heeft. Zij hebben daar ervaringen mee en weten hoe ze alles daar moeten aanpakken en het geeft jou rust.

Trouwen in het buitenland kosten en gastenlijst

Wie denkt aan een buitenlands huwelijk, denkt ook vaak aan een groot budget en kleinere gastenlijst. Dat hangt ook weer een beetje af van welke plek het is en hoe jullie het willen aanpakken. Als jullie bijvoorbeeld in Spanje trouwen, zijn er misschien ook mensen die met de auto willen gaan. Over het algemeen zijn dit ook vaak goedkopere vliegtickets. Naar landen die wat verder vliegen zijn is dit ook weer een ander verhaal. Qua overnachtingen zijn vakantiehuisjes of B&B´s een leuk alternatief voor hotels.  De meeste van je familie en vrienden begrijpen ook best dat jullie niet alles voor iedereen kunnen betalen.  Je kan het in beperktere kring doen in het buitenland en nadien hier een groot feest geven als jullie thuis zijn. Hoe groot of klein je gastenlijst zal zijn hangt een beetje af van de bereidheid in je kringen. Als je vrienden er geen probleem mee hebben om die kosten te betalen, kunnen ze er lekker bij zijn. En misschien er hun vakantie aan verbinden. Maar ik denk dat er wel verwacht wordt dat je zelf ook een steentje bijdraagt.

Trouwen in het buitenland met zijn tweeën

Gaat het je toch allemaal in de kosten lopen om al je familie over te vliegen, maar kun je je droom van een bruiloft aan zee niet opgeven? Dan kun je er voor kiezen om te trouwen in het buitenland met zijn tweeën en dan een knalfeest te geven voor je familie en je vrienden als je weer terug bent.

Symbolisch trouwen in het buitenland

Wil je helemaal niet trouwen in het buitenland met zijn tweeën, maar wil je al je familie en vrienden er bij hebben ook al kan je portemonnee niet aan? Pak dan je bruidsjurk in en stap in het vliegtuig voor een fotoshoot. Je kan dan symbolisch trouwen in het buitenland en een fotograaf kan de sfeer vastleggen zodat je een blijvende herinnering hebt.

Honeymoon

Een groot pluspunt van trouwen in het buitenland, is dat je onmiddellijk kan beginnen met je honeymoon. De eerste paar dagen samen met je familie en vrienden en daarna kunnen jullie er zelf op uit trekken. De meeste van je gasten zullen ook nog wel een paar dagen blijven. Dus samen heel veel genieten!

Verklaring ongehuwd buitenland

Wil je in het buitenland trouwen? Dan kan het zijn dat je een “verklaring ongehuwd” moet opvragen bij je gemeente. Er zijn namelijk landen die hier om vragen om te voorkomen dat een persoon met meerdere partners huwt.

Trouwen in het buitenland rechtsgeldig

Vaak is trouwen in het buitenland gewoon rechtsgeldig. Wel moet je je huwelijk in je eigen land aangeven. Als jullie nadien terug thuis zijn gekomen, kan je best even naar de gemeente gaan om je huwelijk aan te geven. Dit is gewoon een formaliteit en is zo gedaan. Vergeet daarom niet een huwelijksakte uit het buitenland (het liefst in het Engels) mee te nemen.

Ik ben zelf wel voorstander van een huwelijk in het buitenland, omdat het toch ook weer een heel ander gevoel geeft. Er komt wel heel wat meer bij kijken dan als je gewoon hier zou trouwen.
Ik denk dat het hierbij heel belangrijk is om te kijken wat er mogelijk is met je budget en waar je het blijst van gaat worden.

Mijn naam is Stefanie en ik woon in de Big Apple aan de Schelde, Antwerpen. Sinds bijna twee jaar heb ik mijn eigen weddingplanbedrijf Imprint Weddings. Binnen Imprint Weddings richt ik mij voornamelijk op stoere en alternatieve huwelijken.

Eerder schreef ik voor Sparkles Inside al meerdere gastblogs o.a. over trouwen in de zomer en trouwen tijdens Corona en nu dus mijn blog over een bruiloft aan zee. Laat je me in een reactie onder aan deze blog weten wat je er van vond?

Ook blog ik regelmatig om bruiden en bruidengommen te inspireren, nieuwe tips te delen en ze vooral bewust te maken van alle ´nét dat tikkeltje anders` alternatieven. Daarnaast kunnen ze op de blog ook leveranciers vinden waar ik fan van ben. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig. Vooral schrijven en aan mijn naaimachine werken zijn mijn twee to go to bezigheden. Ik hou van gezellig samen koken en lekker eten met vrienden en vriendinnen.2 gedachten over “Trouwen in het buitenland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *