Trouwen in het bos, dat is pas uniek

Trouwen in het bos, dat is pas uniek

Trouwen in het bos

Steeds vaker vinden bruidsparen de weg naar hun “I do´s” in het bos. Het heeft ook iets feeërieks en heel intiem om enkel met jullie gasten in een stuk bos aanwezig te zijn.  Ook qua aankleding en indelingen van jullie dag, biedt trouwen in het bos heel wat mogelijkheden. Ik als weddingplanner, ben ook helemaal fan van deze huwelijken.  Het geeft namelijk toch heel wat mogelijkheden en opties. Maar hoe beginnen jullie aan de organisatie van jullie huwelijk in het bos? En vooral waar houden jullie het beste rekening mee. In principe verloopt de organisatie en voorbereiding van jullie huwelijk hetzelfde als een huwelijk in de zaal, toch heb ik nog wat tips voor jullie verzameld.

De locatie

Hebben jullie al een bos op het oog waar jullie zouden willen trouwen? Top! Ga eens op een dag kijken naar de perfecte plek binnen dit bos. Willen jullie liever een plek die net iets meer open is? Of liever een wat meer afgesloten plekje? Als jullie dé plek hebben gekozen, kunnen jullie het beste even langs de gemeente gaan. Dit om te kijken of er een vergunning nodig is of dat jullie rekening moeten houden met bijzonderheden.

Het is niet altijd toegestaan om te trouwen in bossen. Als jullie bij de gemeente zijn, vraag dan ook wat er allemaal mag, vooral qua aankleding en aantal gasten. Indien jullie toestemming krijgen voor jullie plekje te gebruiken krijgen jullie hiervoor een vergunning van de gemeente, zorg er voor dat je deze uitprint en aan je ceremoniemeester geeft. In sommige vergunningen kan dan ook staan dat toevallige voorbijgangers voor de duur van de ceremonie niet zijn toegelaten op dat stukje. Toch handig als je het intiem wilt houden als je gaat trouwen in het bos.

Bedenk een plan B

Bij een bruiloft in het bos is het belangrijk om een plan B te hebben. Zoals hierboven al vermeld, is het niet mogelijk om in alle bossen te trouwen. Maak bijvoorbeeld een lijstje van een drietal bossen in jullie omgeving. Wanneer jullie naar de gemeente gaan of het bosbeheer contacteren, hebben jullie al meerdere opties, handig als 1 van de keuzes niet mogelijk is.

Houd rekening met de weersomstandigheden. Bossen brengen een extra risico mee als het weer niet mee zit. Als er veel wind en regen is , is het niet heel aangenaam om in een bos te zitten. En ook qua mogelijkheden om het lekker warm te houden is best beperkt. Houd ook goed rekening met het weer voorafgaand aan jullie wedding day. Als het heel veel heeft geregend, kan de modder en de ondergrond een probleem vormen. En als bruid heb je niet echt zin dat je jurk al onmiddellijk vol modder hangt.

Wat mag en wat mag niet?

Vraag heel goed na wat er allemaal mag, qua aankleding, installaties en verlichtingen. Ook in het aantal toegelaten gasten kan een beperking zitten. Vraag dit dus tijdig na of leg jullie ideeën en plannen voor. Mochten er dan zaken zijn die niet mogen kunnen jullie nog altijd een andere optie uitwerken. Maar maak het voor jullie zelf makkelijk en hou de sfeer intiem. Ook qua aankleding.

trouwen in het bos

De styling als je gaat trouwen in het bos

De mogelijkheden qua styling zijn eindeloos. Door met stoffen en zachte sfeerverlichting te werken kunnen jullie dat stukje bos helemaal van jullie maken. Jullie kunnen er ook voor kiezen om het bos erbij te betrekken en het open te houden. Bedenk dat de aankleding pas de dag zelf kan gebeuren. Misschien hebben jullie vrienden en familie die dit voor jullie willen doen. Bekijk ook even hoe jullie alle spullen op de juiste plek gaan krijgen. Met een busje of auto zal niet altijd een optie zijn, dus daar zal een andere manier voor gevonden moeten worden. Als de ceremonie gedaan is, moet ook alles weer opgeruimd worden. Spreek van te voren af wie dit voor jullie gaat doen. Als jullie vrienden en familie hiervoor gaan vragen gaan ze best wat momenten van jullie wedding day missen. Als jullie er budget voor hebben zou ik gaan voor een wedding styliste.

Hoe vind je de weg in het bos

Als jullie willen trouwen in het bos is het heel belangrijk dat iedereen weet waar ze moeten zijn. Vooral in welke stukje bos ze worden verwacht is belangrijk. Jullie zouden bij de uitnodigingen een kleine plattegrond van het bos kunnen doen. Jullie trouwlocatie staat dan aangegeven met een kruisje, zoals bij een schattenjacht vroeger. Dit kunnen jullie ook weer aanpassen aan jullie thema. Of jullie zouden met wegwijzers kunnen werken. Die kunnen jullie dan op het pad door het bos kunnen zetten en zo de mensen naar de juiste plek leiden.

Trouwen in het bos en de ceremonie

Als huwelijken worden gehouden in een bos is dat vooral de ceremonie die daar wordt gehouden. Jullie zouden wat kunnen voorzien om te toasten na de ceremonie. Dat brengt wat gezelligheid en zo kunnen jullie ook even met iedereen wat kletsen. Wat ik altijd een mooie toevoeging vind  is dat jullie in het bos leuke foto´s kunnen maken. De rest van jullie gasten kunnen met een hapje en drankje op de ceremonie locatie blijven. Jullie kunnen dan wat foto´s maken met jullie gasten en nadien allemaal samen naar de feest locatie gaan. Trouwen in een bos geeft jullie veel meer vrijheid om het echt helemaal naar jullie zin te maken. Zeker als jullie het intiem willen houden, is dit perfect. Jullie kunnen jullie beste vrienden en familie uitnodigen en alle andere gasten kunnen tijdens het diner of avondfeest aansluiten. Het voordeel is ook dat jullie geen ongenodigde gasten kunnen verwachten.


Qua voorbereiding en organisatie loopt het heel erg gelijk als met een huwelijk in een kerk of een ceremonie in een zaal. Er moet alleen wat meer rekening gehouden worden met een plan B. Ook is het een uitdaging om de spullen op de juiste plek te krijgen. Maar dit maakt trouwen in het bos absoluut niet onmogelijk.

Mochten jullie het overwegen om te trouwen in het bos en jullie willen het alleen organiseren, begin hier dan tijdig mee. Houd ook rekening met meerdere opties. Als jullie met een weddingplanner werken zal deze heel wat taken en logistiek van jullie overnemen, dit voorkomt stress. Stress is namelijk datgene wat je niet op je bruiloft wilt hebben.

Mijn naam is Stefanie en ik woon in de Big Apple aan de Schelde, Antwerpen. Sinds bijna twee jaar heb ik mijn eigen weddingplanbedrijf Imprint Weddings. Binnen Imprint Weddings richt ik mij voornamelijk op stoere en alternatieve huwelijken.

Eerder schreef ik voor Sparkles Inside ook al een gastblog over trouwen in de zomer en trouwen tijdens Corona en nu dus mijn blog over trouwen in het bos. Laat je me in een reactie onder aan deze blog weten wat je er van vond?

Ook blog ik regelmatig om bruiden en bruidengommen te inspireren, nieuwe tips te delen en ze vooral bewust te maken van alle ´nét dat tikkeltje anders` alternatieven. Daarnaast kunnen ze op de blog ook leveranciers vinden waar ik fan van ben. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig. Vooral schrijven en aan mijn naaimachine werken zijn mijn twee to go to bezigheden. Ik hou van gezellig samen koken en lekker eten met vrienden en vriendinnen. Ik zal voor Sparkles Inside, 1 keer in de 14 dagen een gastblog schrijven en ben benieuwd wat jullie hier van vinden.9 gedachten over “Trouwen in het bos, dat is pas uniek”

  • lijkt me helemaal geweldig trouwen in het bos ! echt super, het is dat ik al 31 jaar hartsikke gelukkig getrouwd ben, dus een bruiloft zit er niet meer in

  • Wat leuk en origineel! Dat zou ik nog niet hebben bedacht. Ik denk ook wel dat het een uitdaging is om ervoor te zorgen dat er geen afval op de grond beland. En ruimtes als toiletten en dergelijke kunnen natuurlijk ook gewenst zijn. Dat vereist wel wat planning denk ik met hoe je de dingen daar moet krijgen. Aan de andere kant, als je het klein houdt of makkelijk denkt, dan is er denk ik heel veel mogelijk. Want het klinkt wel als een mooie locatie, dicht bij en in de natuur. Feeëriek klinkt inderdaad heel mooi hierbij.

  • Wat ik zo leuk vind aan bruiloften is dat het uniek en zo persoonlijk is. We hebben een paar dagen geleden gehoord dat een familielid gaat trouwen. We zijn erg benieuwd naar hun bruiloft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *